UEFA vil ta grep etter at klubber har reagert på Chelseas måte å gjøre ting på

Chelsea og Financial Fair Play er et stort samtaleemne for tiden. UEFA vil stenge smutthull.

Chelsea har brukt 185,8 millioner pund i dette januarvinduet, mer enn alle klubbene i Bundesliga, Serie A og Ligue 1 til sammen.

Totalt har de nesten brukt 500 millioner pund på spillerkjøp siden Todd Boehly kjøpte klubben i fjor sommer, og ifølge Matt Law, som vanligvis har gode kilder i London-klubben, er de langt fra ferdige. 

Han skriver at Chelsea har lagt inn et bud på Lyons høyreback Malo Gusto på mandag, forbereder et nytt bud på Benficas midtbanespiller Enzo Fernandez, og at de nå har begynt å se mot Everton.

Everton sparket sin manager Frank Lampard på mandag, men har et par spillere som interesserer Chelsea. At Everton selv har problemer med Financial Fair Play, og for tiden ligger på nedrykksplass, gjør at de vurderer å gjenoppta interessen for Anthony Gordon, som satt på benken da Everton ble slått 2-0 i helgen. I tillegg skal det være interesse for midtbanespilleren Amadou Onana, som Everton kjøpte fra Lille for 33 millioner pund i fjor sommer.

NYTT BUD? Chelsea kan komme med et nytt bud Enzo Fernandez.

NYTT BUD? Chelsea kan komme med et nytt bud Enzo Fernandez.

Chelsea har fått avslått bud på Moises Caicedo fra Brighton i dette vinduet, og skal ha forhørt seg om Tottenhams midtbanespiller Yves Bissouma uten at det lot seg gjøre. Barcelonas Franck Kessie kan være en spiller de kan ta på lån, skriver Law videre.

Klubber reagerer

Det er flere som har stilt spørsmål om hvordan dette lar seg gjøre, med både Premier League og UEFA sitt Financial Fair Play-reglement.

Det har også andre klubber gjort, ifølge Martyn Ziegler i The Times. Klubber har henvendt seg til det europeiske fotballforbundet, og uttrykt bekymring for om Chelseas metode er lovlig. 

Chelsea har nemlig begynt å dele ut veldig lange kontrakter, og da storkjøpet Mykhailo Mudryk ble klar, viste det seg at han hadde signert for åtte og et halvt år. Den lengste kontrakten noen gang signert i Premier League-historien. Fra før har Marc Cucurella, Carney Chukwuemeka, Cesare Casadei og David Datro Fofana signert seksårskontrakter. Wesley Fofana skrev under for sju år og Benoit Badiashile signerte for sju og et halvt år.

Med å skrive av kosten på spilleren over hele kontraktsperioden, kan lavere summer blir brukt jo lengre kontrakter de skriver. Mudryk blir brukt som eksempel, og dersom han ender opp med å koste 80 millioner pund, og skriver under for åtte og et halvt år, vil det stå i regnskapet at han koster 9,41 millioner pund i året. Signerer han for fire år til samme overgangssum, regnes det som 20 millioner pund i året.

FIFA sitt reglement sier at spillerkontrakter bør være på maks fem år, om ikke de er tillatt å være lenger i det landet de spiller. I Storbritannia er det per i dag ingen slike begrensninger. UEFA vil nå sette en stopper for dette, og begrense tiden summene kan skrives for er på fem år, slik at dette smutthullet stenges.

Men det kan først skje fra sommeren 2023...

– Dersom andre klubber begynner med åtteårskontrakter blir det et rot, så vi må beskytte dem, sier en UEFA-kilde til The Times.