«En omkamp vil ikke skje, og jeg er uenig med Klopp – men jeg skjønner hvorfor han sier det han sier»

Jamie Carragher skriver om VAR-skandalen i sin siste spalte for The Telegraph.

Det nærmer seg en uke siden Liverpools bortekamp mot Tottenham, som endte med 2-1-seier til London-laget. Men det har handlet lite om kampen i dagene etter. Luis Diaz sin scoring, som ikke ble stående etter den største VAR-skandalen så langt siden videodømming ble innført i Premier League fra 2019/20-sesongen.

Det ble på ny satt fyr på debatten etter at Jürgen Klopp uttalte på onsdagens pressekonferanse at han mente det burde bli spilt omkamp.

Jamie Carragher har delt sin mening om saken i sin spalte for The Telegraph:

«Jeg er ikke enig med Jürgen Klopps ønske om en omkamp mellom Tottenham og Liverpool, og jeg kan ikke se for meg en situasjon der Premier League vil gå med på det. Det å kjempe for en omkamp er en langvarig, potensielt dyr, distraherende og splittende prosess, og selv om frustrasjonen på Anfield forståelig nok stikker dypt, vil de måtte ta nederlaget», skriver han.

«Det som skjedde rundt Luis Diaz-hendelsen var feil. Det er uten sidestykke, og må være en katalysator for store endringer for hvordan kamper blir dømt, og spesielt når det kommer til VAR-prosedyrer. Men styrken og følelsene mot en omkamp er så brede og sterke, at Liverpool kjemper en kamp de ikke kan vinne. Premier League, de andre klubbene, dommerne og størstedelen av supporterne og de mest innflytelsesrike i media vil ikke endre mening».

Tror utspillet var planlagt

Han tror likevel det var planlagt av Klopp å gå ut på den måten som han gjorde.

«Dypt inne, så mistenker jeg at klubben vet dette, så Klopps uttalelser var overraskende, men jeg kan se for meg at han var sjokkert over hvor mye kritikk Liverpool fikk etter at de kom med pressemeldingen sin søndag kveld. Liverpool kunne like gjerne ha bedt om en omkamp umiddelbart etter kampen når du ser på reaksjonene som kom på at de sa de så på flere alternativer».

«Jeg er ikke enig med Klopp, men han er i sin fulle rett til å stille spørsmålet om omkamp. Han forsvarer spillerne sine, klubben sin, og bygger en beleiringsmentalitet på Anfield som bare kan hjelpe hans nye fremadstormende lag. Avgjørelsen om å si de tingene han sa på onsdag vil ha vært kalkulert», skriver Carragher.

ØNSKET OMKAMP: Jürgen Klopp var åpen på at han mente omkamp ville vært mer rettferdig etter VAR-skandalen forrige helg.

ØNSKET OMKAMP: Jürgen Klopp var åpen på at han mente omkamp ville vært mer rettferdig etter VAR-skandalen forrige helg.

- Ikke sammenlignbare eksempler

Liverpool FC og Klopp har fått kjørt seg kraftig de siste dagene, i media og på sosiale media – der hver eneste dommerfeil gjennom historien trolig er brukt for å vise hvorfor den ene og andre kampen burde blitt spilt om igjen. Og mens Carragher ikke er enig med Klopp om at det bør bli omkamp – så mener han eksemplene som brukes er bak mål, og ikke kan brukes her.

«Han har også rett i å si at det ikke har vært en lignende sak i engelsk fotball på denne. Siden lørdag har det vært en mengde eksempler på sjokkerende dommeravgjørelser, mange med VAR inkludert, som supportere, eksperter og journalister tar frem som at de vil ha like god grunn til omkamp. Ingen av dem er sammenlignbare med Diaz-hendelsen, fordi det i alle de andre hendelsene var dommere som sammen tok dårlige avgjørelser under press som de mente var riktige basert på spillets regler. I noen av hendelsene – ikke alle – har de senere innrømmet at det var feil og beklaget. På lørdag var de under press og tok riktig avgjørelse basert på spillets regler, men feilet med å kommunisere det slik at det ikke ble gjeldende på banen».

Et eksempel som er mye brukt, er Arsenals kamp mot Brentford forrige sesong. Etter feilen i den kampen fikk Lee Mason sparken som dommer.

«Da VAR glemte å tegne opp offsidelinjene for å gi Brentford et mål mot Arsenal i februar i fjor, var prosedyren feil, men det ble ikke gitt noe mål. Det hadde bare vært det samme som her dersom de hadde tegnet opp linjene, gitt målet, men at dommeren fortsatte kampen uten at resultatet endret seg. Det er det samme med Sheffield Uniteds ‘mål’ mot Aston Villa i 2020, ikke gitt av dommerne, fordi mållinjeteknologien feilet. Det ville bare vært det samme som Diaz-hendelsen dersom målet ble gitt og kampen endte 0-0», skriver han.

Han mener folk ville applaudert VAR dersom de hadde gjort slik Oli Kohout i Stockley Park ba dem om – stoppet kampen og rettet opp feilen.

«Hva ville skjedd dersom de hadde stoppet kampen? VAR ville blitt gratulert, ikke utskjelt, og PGMOL ville vært lettet. Det hadde vært foretrukket foran rotet fra de siste seks dagene. Premier League er nå i en posisjon der de må håpe at Liverpool ikke er involvert i en ny tittelkamp, eller kamp om Champions League-fotball som blir avgjort med ett poeng. At Jürgen Klopp to ganger har mistet Premier League-tittelen til Manchester City under slike omstendigheter er utvilsomt i tanken hans. Ingen vet bedre enn ham at hvert eneste poeng er så viktig og verdt å kjempe for, og spesielt når laget ditt har blitt hindret av ting utenfor din kontroll.

«Enten du er enig med ham eller ikke – dersom det poenget er forskjellen på suksess eller å mislykkes denne sesongen – er det ønsketenkning å tro at Klopp har sagt alt han har å si på hvor viktig det som skjedde forrige lørdag var».

Jürgen Klopp vil ha omkamp

Jürgen Klopp vil ha omkamp

Helst skulle manageren sett situasjonen bli løst med sunn fornuft på banen, men når den ikke ble det mener han omkamp er riktig utfall.

Dette sier reglene og historien om mulighetene for omkamp

Dette sier reglene og historien om mulighetene for omkamp

Jürgen Klopp mener omkamp mot Tottenham hadde vært rettferdig etter at tidenes VAR-tabbe frarøvet Liverpool en scoring, men mulighetene for det virker ikke å være store.

Innsikt 04.okt 17:11