Nå er lydopptaket ute– Konsentrasjonssvikt og mangel på fokus

Nå har PGMOL og Premier League frigitt lydfilene fra VAR-rommet.

PGMOL og Premier League har tirsdag kveld offentliggjort lydopptaket av hva som foregikk i VAR-rommet da Luis Diaz sitt mål ble annullert for offside i lørdagens storkamp mot Tottenham.

Bildet over er fra da de oppdager feilen. Du kan se og høre hele opptaket her.

I lydopptakene som er offentliggjort kan vise at målet blir sjekket av videoassistenten som finner frem riktig bilde for å vise VAR-dommer Darren England og VAR-assistent Dan Cook.

England bekrefter at han er fornøyd med vinkel og utfall, sier at sjekken er fullført – og så settes spillet i gang igjen med Tottenhams frispark.

Det er da videoassistenten som har funnet frem TV-bildene ber alle om å vente og gjør oppmerksom på feilen. Cook bekrefter igjen da at han tror målet er offside til tross for bildene han er blitt vist. Videoassistenten gjør igjen oppmerksom på at avgjørelsen som ble tatt av dommeren på banen var offside, og spør om de er tilfreds med bildet han har vist dem. Han gjør det flere ganger, før vi kan se VAR-dommer England si noe som er sensurert – trolig et utbrudd i frustrasjon etter feilen.

VAR Hub Operations Manager Oli Kohout som sitter i Stockley Park gir så beskjed om at kampen må stoppes – der England sier at han ikke kan gjøre noe. Han får ny beskjed, men svarer igjen at kampen er startet igjen og at det ikke er noe de kan gjøre. Cook sier også at kampen er satt i gang igjen, før vi igjen ser noe som er tatt ut – trolig et utbrudd i frustrasjon igjen.

Slik forklarer de feilen

De har også lagt ut en forklaring:

«Som det ble sagt kort tid etter at kampen ble blåst av lørdag kveld, erkjente vi i en uttalelse at en stor menneskelig feil ble gjort under den nevnte kampen, og vi anerkjenner at det burde ha resultert i at et mål ble gitt etter VAR-intervensjon».

«Som med alle scoringssituasjoner, sjekker VAR-teamet alle aspekter med målet. Etter at dommerne på banen hadde annullert målet for offside, startet kontrollen, og ble korrekt utført av VAR. Utvelgelsen av når ballen ble sluppet var nøyaktig, og bruken av en 2D-linje på foten til den bakerste forsvarsspilleren ble også riktig plassert. Bildet som ble laget viste at Luis Diaz var var tydelig onside, uten behov for plassering av en ny linje. I en konsentrasjonssvikt og mangel på fokus, gikk VAR glipp av det som var avgjørelsen på banen og kommuniserte feil med «sjekk fullført», og bekreftet da med en feil den avgjørelsen som var blitt tatt på banen. Han gjorde dette uten dialog med AVAR (assistenten i VAR-rommet)».

«Kampen startet deretter på nytt umiddelbart. Etter noen sekunder spurte operatøren av reprisen, og deretter AVAR, om meldingen om «sjekk fullført» og utfall, og ba ham om å se på bildet som var laget, og påpekte at den opprinnelige avgjørelsen på banen hadde vært offside, men dette ble ikke kommunisert ut til dommerne på banen på noe tidspunkt av kampen. VAR-teamet vurderte så om spillet kunne bli stoppet på det tidspunktet, men VAR og AVAR konkluderte med at VAR-protokollen innenfor spillets regler ikke kunne tillate at det skulle skje, og avgjorde at det ikke var mulig å avbryte fordi spillet hadde startet på nytt».

«PGMOL har foretatt en gjennomgang av omstendighetene som førte til dette ukorrekte resultatet, og lærdommen vil bli implementert for å redusere risikoen for at feil oppstår i framtiden».

Tar grep umiddelbart for at det ikke skal skje igjen

PGMOL har kommet med en pressemelding – der de nevner tre punkt som skal innføres umiddelbart for at dette ikke skal kunne skje igjen.

«PGMOL kan bekrefte at vi har utført en gjennomgang av omstendighetene som førte til at Luis Diaz sitt mål ble feilaktig annullert for offside i Premier League-kampen mellom Tottenham Hotspur FC og Liverpool FC. Vi erkjenner at standarden ikke levde opp til forventnigene, og erkjente feilen til Liverpool umiddelbart etter at kampen var avsluttet.

«En detaljert rapport, inkludert viktige lærdommer og de handlingene som umiddelbart ble tatt, sammen med lydklippene av kommunikasjonen mellom dommerne på banen og VAR-rommet, har blitt sendt til Premier League, som har delt det med Liverpool FC og senere alle de andre Premier League-klubbene. Gjennomgangen av beslutningsprosessen på banen og VAR, har identifisert følgende punkter for å unngå fremtidige feil:

  • Veiledningen til Video Match Officials har alltid understreket behovet for effektivitet, men aldri på bekostning av nøyaktighet. Dette prinsippet vil tydelig bli gjentatt.
  • En ny kommunikasjonsprotokoll for VAR vil bli utviklet for å øke klarheten i kommunikasjon mellom dommeren og VAR-teamet når det kommer til avgjørelser på banen.
  • Som et ekstra trinn i prosessen, skal VAR bekrefte resultatet av en VAR-sjekk med AVAR, før den endelige avgjørelsen kommuniseres til dommeren på banen

Det ser også ut til at det er slutt på at dommere kan dømme oppvisningskamper mot betaling dersom det skal gå utover jobben deres i Premier League. Darren England og Dan Cook var i De forente arabiske emirater sammen med Michael Oliver – og returnerte ikke til England før dagen før de skulle dømme kampen i nord-London.

«PGMOL er forpliktet til å forbedre VAR-prestasjonene gjennom et nytt treningsprogram som startet denne sesongen, og som fokuserer på beste praksis for alle VAR, AVAR og repriseoperatører i deres spesifikke roller. Selv om vi har en rekke FIFA-anerkjente VAR-dommere, fortsetter arbeidet med å skape en dedikert gruppe VAR-spesialister. VAR og AVAR som jobbet på denne kampen ble fjernet fra arbeidsoppgavene de hadde i resten av Premier League-runde 7, og har ikke blitt satt opp i Premier League-runde 8».

«PGMOL og FA har også blitt enige om å gjennomgå retningslinjene for å tillate at dommere kan dømme kamper utenfor avtaler med FIFA og UEFA»

– Liverpool er egentlig for gode til å skulle være med i Europa League

– Liverpool er egentlig for gode til å skulle være med i Europa League

Når Union SG kommer til Anfield på torsdag, kan det være med en nordmann på midtbanen. Vi har tatt en prat med Mathias Rasmussen.

Innsikt 03.okt 19:17
Vi må tilbake til Klopps første hjemmekamp i Premier League til sist det skjedde

Vi må tilbake til Klopps første hjemmekamp i Premier League til sist det skjedde

Den forrige spilleren som ble utvist mot de røde for to gule kort er en spiller som siden den gang ble en Liverpool-legende, og solgt videre.