Slik har økt tilleggstid påvirket Premier League

Dommerne har bevisst bestemt seg for å legge til mye tid denne sesongen.

Før sesongen ble det kommunisert fra dommerforeningen PGMOL og Premier League at de ville slå hardt ned på drøying av tid, og at de ville legge seg nærmere linjen vi så under VM i Qatar, der tilleggstiden ga en bedre rekleksjon av virkeligheten. 

Det har gitt resultater. I en artikkel i The Athletic kan vi lese at tilleggstiden i Premier League har økt med om lag fem minutt sammenliknet med det som har vært normalen de ti siste sesongene. Totalt i første og andre omgang har tilleggstiden gjerne vært mellom drøye seks minutter og åtte og et halvt minutt, men etter åtte serierunder i 2023/24 er vi oppe i hele elleve minutter og 33 sekunder i snitt. 

Det tilsvarer 924 minutter med ekstra fotball til sammen, og vil gi over 4300 ekstra minutter med fotball over en hel sesong - nærmere 30 timer mer enn det som har vært normalen de siste ti årene. I enkelte kamper har vi sett at det har blitt lagt til så mye som 13 minutter i én eneste omgang.

Slik ser tallene for tilleggstid og effektiv spilletid ut så langt i Premier League 2023/24:

Kilde: The Athletic.

Kilde: The Athletic.

Mer effektiv spilletid - og flere mål

Med mer tilleggstid i kampene, blir det også mer av det mange har etterlyst - nemlig effektiv spilletid. 2022/23-sesongen var et bunnpunkt når det kommer til effektiv spilletid, med et snitt på under 55 minutter i hver kamp. Det var noe av bakgrunnen for at dommerne og Premier League valgte å ta grep før denne sesongen. 

Grepet har fungert, og vi har ikke sett høyere effektiv spilletid enn det som har vært tilfellet i 2023/24 i noen av de andre sesongene vi har tall på. Ballen er nå i spill i snitt 57,9 prosent av tiden, sammenliknet med 55,7 prosent forrige sesong. 

Mer tilleggstid betyr også flere mål på overtid, noe Liverpool både har dratt nytte av, og som de har fått svi for. Darwin Nunez avgjorde bortekampen mot Newcastle på overtid, og Cody Gakpo utliknet på overtid av første omgang i kampen mot Tottenham, før Joel Matip scoret selvmål dypt inne i overtiden i andre omgang.

Totalt har det blitt scoret 32 mål på overtid denne sesongen. Fortsetter vi i dette tempoet blir det over 150 overtidsmål i løpet av hele sesongen - nesten det dobbelte av de 84 som ble scoret forrige sesong.

Om det er noen negative følger av dommernes nye tilnærming til overtid gjenstår å se. Lengre kamper betyr også mer belastning for spillerne, som får kjørt seg fra før som følge av det tette kampprogrammet for klubb- og landslag. 

«Det vi ser er at de nye retningslinjene som er til for å få slutt på drøying av tid og minimere dødtiden, har en faktisk effekt på fotballen vi ser på», skriver The Athletic.

Bill Shanklys overraskende kunngjøring

«Historien om Bill Shankly»:Bill Shanklys overraskende kunngjøring

Den 12. juli 1974 innkalte Liverpool FC til pressekonferanse. Ingen kunne forutse hvilken bombe som skulle slå ned i presserommet på Anfield den dagen.

Podcast 11.okt 09:44
Ankerrollen har blitt et problem for Jürgen Klopp – kan løsningen være på plass allerede i januar?

Ankerrollen har blitt et problem for Jürgen Klopp – kan løsningen være på plass allerede i januar?

Journalister, supportere og eksperter ønsker å se Alexis Mac Allister i en mer offensiv posisjon.

Innsikt 10.okt 18:29