«Historien om Bill Shankly»:Bill Shanklys overraskende kunngjøring

Den 12. juli 1974 innkalte Liverpool FC til pressekonferanse. Ingen kunne forutse hvilken bombe som skulle slå ned i presserommet på Anfield den dagen.

Pressen hadde samlet seg på Anfield, men ingen av de forventet beskjeden som kom.

«Du kødder med meg?»

Manager Bill Shankly trakk seg fra jobben.

Det var styreleder John Smith som kunne fortelle den overraskende nyheten. «Det er med stor skuffelse jeg som styreleder av LFC må informere dere om at Mr Shankly har kommet med et ønske om å pensjonere seg fra aktiv deltagelse i fotballen.»

«Styret har med ekstrem motvilje akseptert hans beslutning.»

Etter 15 år i sjefsstolen i Anfield dugout hadde skotten tatt klubben fra andredivisjon til ligamestere i Englands toppdivisjon. Han hadde vunnet seks store trofeer, og tatt avgjørelser av og på banen som forandret og forbedret Liverpool FC for alltid.

– Det var et John F. Kennedy øyeblikk. Alle husker hvor de var, forteller Torbjørn Flatin i den siste episoden av «Historien om Bill Shankly», om dagen nyheten slapp. Et tv-team gikk ut i Liverpools gater og fanget reaksjoner fra scouserne, som var direkte sjokkerte, triste og i fornektelse.

– Du kødder med meg? sa en ung gutt.

– Nei, sier reporteren.

– Hvem har sagt det?

– HAN har sagt det, jeg har nettopp vært på Anfield, forteller reporteren.

Klarte ikke skille seg fra fotballen

Nå var Shankly 61 år gammel og ønsket nye eventyr. Han ønsket å tilbringe mer tid med familien, tenke litt mindre på fotball, pleie forholdet med kona Nessie, og barn og barnebarn.

Problemet var bare at fotballen ikke ville løsne det stramme grepet det hadde om Glenbuck-mannen. Kort tid etter oppsigelsen ble det tydelig at han angret seg. Og fotballen forsvant absolutt ikke fra livet hans, til tross for at forholdet til Liverpool FC surnet da han fikk beskjed om å holde seg borte fra Melwood.

FAMILIEN: Bill Shankly sammen med familien etter kunngjøringen.

FAMILIEN: Bill Shankly sammen med familien etter kunngjøringen.

Sjokket var stort da han sa opp, og like stort da han noen år senere fikk et hjerteinfarkt. Bill Shankly døde på sykehuset i september 1981. Supportere av både Liverpool og Everton sto gatelangs for å vinke farvel til mannen som hadde vært i tjeneste til klubben, og byen, så lenge.

– Da forstod jeg virkelig hvor mye han betydde for så mange, forteller barnebarn Karen Gill i podcasten.

Hør den siste podcast-episoden om Bill Shankly her.

Har du ikke hørt de tidligere episodene enda? De kan du høre her: