Ville hatt fem poeng fler og toppet tabellen uten VAR

ESPN har publisert sin VAR-frie tabell.

ESPNs VAR-ekspert Dale Johnson har sett på hvordan Premier League-tabellen hadde sett ut uten VAR. Klubbene har spilt åtte kamper av 2023/24-kampen. Liverpool ligger på en fjerdeplass før helgens runde, tre poeng bak Tottenham på førsteplass, men situasjonen hadde vært ganske annerledes hadde ikke videodommeren vært i bruk.

Færre inngrep enn i fjor

Vi har sett 16 inngrep fra VAR hvor hoveddommers avgjørelse har blitt endret. På samme tid i fjor var det hele 25 situasjoner hvor VAR fikk dommer til å endre sin avgjørelse. Det kan tyde på at videodommeren prøver å blande seg mindre denne sesongen, selv om det kanskje ikke føles sånn.

Når Johnson og co har jobbet frem sin tabell, har de kun tatt den første VAR-hendelsen i en kamp med i beregningen. Teorien er at dersom VAR ikke hadde endret avgjørelsen, så ville resten av kampen sett helt annerledes ut og de øvrige VAR-situasjonene ville ikke ha forekommet. De ser også på flere faktorer for å anslå et resultat – som lagform, når hendelsen skjedde, og hvor stor påvirkning hendelsen vil ha hatt på kampen.

Ville vært på topp

Dersom VAR ikke hadde vært i bruk, ville Liverpool toppet tabellen – to poeng foran Arsenal, tre foran Tottenham og fire foran Manchester City.

Den største snakkisen hva VAR gjelder denne sesongen, er unektelig Luis Diaz sitt feilaktig annullerte mål i kampen mot Tottenham. Diaz sitt mål hadde forblitt annullert også uten VAR, da linjedommer feilaktig flagget for offside.

Men Johnson har uansett stoppet kampen før dette. Curtis Jones fikk nemlig rødt kort etter at VAR tok en titt på taklingen hans og dommer gjorde om fra gult til rødt. Kampen hadde vart i 26. minutter. Liverpool var i bedre form enn Spurs, og registrerte en høyere xG, og derfor gir Johnson Liverpool tre poeng i den kampen.

Johnson mener at Liverpool også ville ha hatt tre poeng i åpningskampen mot Chelsea, hvor Salahs mål ble annullert for offside.

Robertson er trolig ute til 2024

Robertson er trolig ute til 2024

Vi har ventet lenge på en oppdatering om Andy Robertson skade. Nå har Jürgen Klopp uttalt seg.

– Trent snakker alltid om hvor god Szoboszlai er

– Trent snakker alltid om hvor god Szoboszlai er

Alex Oxlade-Chamberlain holder fortsatt kontakten med sine tidligere lagkamerater.