Mye opp og ned i VAR-debatten blant managerne– Det blir en kriminalteknisk undersøkelse av enhver beslutning på banen

VAR har vært et hett tema helt siden det ble innført, men denne sesongen har det vært spesielt mange situasjoner som har blitt heftig diskutert.

Det føles som at vi ikke kan gå en runde uten at VAR og dommerne kommer i begivenhetens sentrum. Bare denne runden mistet Arteta fatningen totalt etter Newcastle-tapet, og kampen mellom Chelsea og Tottenham bød på utrolige scener, mye takket være VAR.

Arsenal tapte toppkampen mot Newcastle 1-0 etter at Anthony Gordon fikk pirke ballen inn fra kort hold. Målet var av det kontroversielle slaget av flere grunner.

Først så ballen ut til å være ute av spill i forkant av scoringen, før det ble ropt på frispark når Newcastles Joelinton hadde strake armer i nakken på Arsenal-stopper Gabriel. Til slutt er det også en veldig vanskelig offside-avgjørelse på Gordon som er helt på grensen, men dårlige kameravinkler gjorde det vanskelig å si noe definitivt.

Men dramaet i denne Premier League runden var på langt nær over. 

Kampen mellom Tottenham og Chelsea var av det spinnville slaget, hele fem scoringer ble annulert av VAR, og det ble i tillegg delt ut to røde kort til Tottenham. Hjemmelaget tok ledelsen tidlig i kampen, men etter at Romero og Udogie ble utvist endte det til slutt med et stygt 4-1-tap mot byrivalene.

DRAMA: Anthony Gordons kontroversielle scoring ble avgjørende mot Arsenal.

DRAMA: Anthony Gordons kontroversielle scoring ble avgjørende mot Arsenal.

VAR-motstand

Tottenham manager Ange Postecoglou har vært åpen om at han ikke er noen stor fan av VAR, og etter tapet mot Chelsea mandag kveld snakket Tottenham-treneren ut om hva han synes om teknologien.

– Jeg føler at jeg bare sto og ventet på at det skulle skje noe. Det kommer til å bli en kriminalteknisk undersøkelse av enhver beslutning på banen. Det er slik jeg tror spillet vil utvikle seg, og jeg liker det ikke, sier han.

– Men vi må respektere avgjørelsene. I løpet av mine 26 år i fotballen har jeg sett mange dårlige avgjørelser og mange har vært i min favør også. 

Etter kampen mot Liverpool hvor laget hans var heldige med avgjørelser ved flere anledninger var han fortsatt tydelig på at VAR ikke var noe for han.

– Jeg har vært klar på at jeg aldri har vært noen stor tilhenger av VAR. Jeg tror bare det kompliserer ting som jeg føler var ganske tydelig tidligere.

Kampen mellom Tottenham og Liverpool ble av det svært kontroversielle slaget. Liverpool fikk to røde kort i tillegg til at de fikk en scoring feilaktig annulert for offside. Etter kampen kom PGMOL med en unnskyldning som følge av den utrolige feilen, uten at det gjorde Klopp og Liverpool noe blidere.

Liverpool kom dagen etter med en uttalelse hvor de kalte avgjørelsen uakseptabel, og sa også at de ville se på mulighetene de hadde for å ta det videre.

Om man er enig i Postecoglou sitt syn på VAR eller ikke så kan man ikke ta han på at han endrer syn som det passer ham. Ettersom han kommer med mange av de samme svarene etter både Chelsea- og Liverpool-kampen.

VAR-KAOS: Kampen mellom Ange Postecoglou sitt Tottenham og Maricio Pochettino sitt Chelsea var av det hektiske slaget.

VAR-KAOS: Kampen mellom Ange Postecoglou sitt Tottenham og Maricio Pochettino sitt Chelsea var av det hektiske slaget.

Men Chelsea-trener Mauricio Pochettino, som tidligere har vært en sterk kritiker av VAR, mener på sin side at systemet fungerte i mandagens storkamp.

– Det er fotballen vi ønsket, vi ønsket at teknologien skulle komme og nå er den her. Jeg sa at jeg ikke ville ha VAR, men nå støtter vi VAR, vi må finne den beste måten å bruke det på, sier han ifølge Reuters.

– Vi var åpne for å motta teknologien. Mange trenere ønsket VAR, men så fort det går mot deg, er det en skam. Det er vanskelig. Og jeg snakker ikke om Arteta, sier Pochettino.

Selv om argentineren sier at han ikke sikter til Arteta, er det vanskelig å ikke knytte kommentarene til hans manager-kollega i Arsenal.

Arteta utbrudd

En som har vært langt mer opp og ned i sine meninger om VAR, og feil som blir gjort, er Arsenal-treneren.

Det gikk hett for seg i intervjuet etter kampen mot Newcastle, hvor laget hans tapte 1-0 etter en kontroversiell scoring av Anthony Gordon.

– Det er en skam. Det er flaut at målet står. Vi sier at Premier League er den beste i verden. Jeg har vært 20 år i dette landet og nå skammer jeg meg. Det er ikke i nærheten av det nivået vi forventer at det skal være på. Jeg er flau over å være her, sa spanjolen til BBC.

EN SKAM: Mikel Arteta mente at dømmingen mot Newcastle var «en skam» og helt uakseptabel.

EN SKAM: Mikel Arteta mente at dømmingen mot Newcastle var «en skam» og helt uakseptabel.

Arsenal har i ettertid støttet Artetas kommentarer etter kampen.

– Arsenal gir sin helhjertede støtte til Mikel Artetas kommentarer etter mer uakseptabel dømming og VAR-feil lørdag kveld, skriver klubben på sine nettsider.

– Premier League er den beste ligaen i verden med de beste spillerne, trenerne og supporterne. Samtlige fortjener bedre. Dommerforeningen (PGMOL) må umiddelbart ta tak i standarden på prestasjonene, fortsetter Londonklubben.

Men pipen hadde en helt annen lyd når Arteta fikk spørsmål om det feilaktig annullerte målet til Diaz i kampen mellom Tottenham og Liverpool.

– Vi må forstå at feil skjer og gi dem støtte. Vi gjør alle feil og når presset er så stort er det veldig vanskelig å håndtere.

Man kan trygt si at Arsenal-treneren har ombestemt seg siden den gang. 

Klopp støttet VAR

Når VAR først ble introdusert i 2019/20-sesongen var Klopp veldig positiv til implementeringen etter at han hadde sett at det fungerte bra i flere andre ligaer.

– Det ser veldig interessant ut og det ser trygt ut, så mye som du kan være trygg når mennesker er involvert. Sånn er det. Men mye vil være klart; Jeg tror at med offside vil vi ikke ha mange problemer fordi det vil være ekstremt klart og alle de andre tingene er fortsatt tolkning, men det er normalt. Jeg så at det kan være ganske raskt i beslutningsprosessen

Men så feil kan man ta. Hvis det er en ting vi lærte etter Tottenham-kampen er det at det ikke er noe som er trygt med VAR. Klopp har gått fra å være veldig VAR-positiv til å bli en av mange som er kritisk til hvordan det brukes i Premier League, og det at han og Liverpool har fått en unnskyldning fra PGMOL ser han liten trøst i.

– Hvem hjelper det nå? Vi vil ikke få poeng for det, det vil ikke hjelpe. Ingen forventer 100 % riktige avgjørelser, men vi trodde da VAR kom inn, at det ville gjøre ting enklere. Avgjørelsen ble tatt veldig raskt og det endret kampen. En lignende situasjon skjedde tidligere i sesongen, mellom Wolves og Manchester United. Fikk Wolves poengene? Det spilte ingen rolle.

Colombias militære håper at Diaz sin far vil bli frigjort i løpet av de neste timene

Colombias militære håper at Diaz sin far vil bli frigjort i løpet av de neste timene

Det Colombianske militære har utført en tilbaketrekning av troppene sine i håp om at det skal gi kidnapperne tilstrekkelige garantier for å frigjøre Luis Diaz sin far.

Etter en svak forestilling «belønnes» hele seks mann med 3-tallet på folkets spillerbørs

Folkebørsen etter Luton Town - Liverpool: Etter en svak forestilling «belønnes» hele seks mann med 3-tallet på folkets spillerbørs

Spillerne blir straffet på folkebørsen etter den skuffende prestasjonen på Kenilworth Road, og det er stor uenighet om hva Jürgen Klopp fortjener.