På denne dag kom Bill Shankly til Liverpool. Han vekket den sovende kjempen

På denne dag, i 1959, takket Bill Shankly ja til jobben i Liverpool Football Club. Skotten reiste fra Huddersfield til Anfield for å vekke den sovende kjempen i andredivisjon.

Bill Shankly fra den vesle gruvelandsbyen Glenbuck i Ayrshire, Skottland, skulle bli mannen som revolusjonerte Liverpool Football Club.

Da han først kom til klubben, forsikret han Bob Paisley, Reuben Bennet og Joe Fagan om at han ikke ville ta med seg sitt eget team. De fikk fortsette i støtteapparatet, så lenge de var lojale mot han.

Han sørget for en modernisering av fasilitetene på Anfield og Melwood, han revolusjonerte klubbens treningsmetoder, og signerte spillerne som tok Liverpool fra andredivisjon til toppen av engelsk førstedivisjon.

La grunnlaget for videre suksess

Liverpool FC ble fullstendig altoppslukende for Shankly, og da klubben vant FA-cupen i 1965 kalte han det for den lykkeligste dagen i hans liv. 

«He made the people happy», han trollbandt de fleste med sin mørke, raspende røst, morsomme visdomsord og motiverende taler. Liverpool FC hadde sett veldig annerledes ut, hadde ikke T.V Williams klart å overbevise han om å komme til Anfield.

Under Shanklys ledelse vant Liverpool ligagull i First Division i 1963/64, 1965/66 og 1972/73. De vant gull i Second Division i 1961/62. De vant FA-cupen i 1964/65 og 1973/74, og UEFA-cupen i 1972/73.

Men det aller viktigste Shankly gjorde var å legge grunnlaget for videre suksess under managerne som fulgte han, spesielt Bob Paisley og Joe Fagan.

Vi har laget en podcast-dokumentar om den skotske managerlegenden, hvor vi blant annet reiste til Glenbuck og snakket med tidligere familiemedlemmer. Vi tok også turen til Preston, hvor han tilbragte mesteparten av sin periode som spiller, samt Carlisle, hvor han spilte og senere startet sin managerkarriere.

De fire episodene kan du høre her: