Emre Can om hvor krevende det var å spille under Klopp

Minnes all løpingen og skrikingen fra England.

– Det er mange, mange likheter mellom Dortmund og Liverpool som klubber, først og fremst et krav om fotball som er rask, oppløftende og mest av alt, intens, sier Emre Can til The Athletic.

29-åringen var i Liverpool fra 2014 til 2018. Etter et opphold i Juventus kom han til Dortmund i 2020.

– Når jeg tenker tilbake på min tid i England, forteller jeg alltid alle hvor mye løping vi gjorde. Vi var opp og ned, hele dagen. I begynnelsen, kvaliteten var ikke superhøy, men i de to siste sesongene hadde vi et supert lag som også forstå viktigheten av hardt arbeid.

VAR ANSETT SOM ET STORT TALENT: Emre Can ble født i Tyskland, i en tyrkisk familie, og har fått flere landskamper.

VAR ANSETT SOM ET STORT TALENT: Emre Can ble født i Tyskland, i en tyrkisk familie, og har fått flere landskamper.

– Og de som i begynnelsen ikke forsto, ble raskt korrigert for sin ignoranse av den nye mannen i sjefsstolen.

En skrikende Klopp

Den nye sjefen som skrek og svingte kostene var Jürgen Klopp. 55-åringen trente Borussia Dortmund fra 2008, før han dro til Liverpool i 2015.

– Du hadde ikke noe valg under Kloppo. Han var veldig krevende. Om du ikke vant andreballen, for eksempel, han ville skrike og neste gang du befant deg i den situasjonen, sørget du for å vinne den.

– Hvis du ikke løp hele dagen, befant du deg raskt på benken eller tribunen.

Can hadde spilt i en lignende stil under Jupp Heynckes i Bayern München. Sammen med Adam Lallana, som spilte under Mauricio Pochettino i Southampton, var han en av de som tidlig kjøpte og forsto Klopps filosofi.

TO SOM TIDLIG FORSTO HVA HAN VILLE: Jürgen Klopp med Adam Lallana og Emre Can i 2017.

TO SOM TIDLIG FORSTO HVA HAN VILLE: Jürgen Klopp med Adam Lallana og Emre Can i 2017.

– Jeg lærte at du kan ikke oppnå noe uten hardt arbeid. Når hele laget gjør det, er det lettere, det er en vakker ting. Det er det vi må gjøre her. Alle må løpe, alle må forstå at det er ikke noen annen måte.

Tida i England betydde mye

I England var det delte meninger om hvor Cans beste rolle var. Under Brendan Rodgers spilte han ofte i en forsvarstreer. 

– De årene var ekstremt viktige for min utvikling personlig og profesjonelt.

– Jeg kom til England som 20-åring og det var ikke så mange tyskere i Premier League den gang. Jeg var veldig selvsikker som ung på at jeg kunne ta det steget. Men du vet ikke om du er klar før du tar en sjanse. Jeg spilte i forsvar ganske mye. Men da Kloppo kom, fant jeg min rolle på sentral midtbane. Det var gjennombruddet for meg.

Scoret årets mål

Nylig scoret han et mål fra midtbanen i Xabi Alonso-stil, mot Bochum i cupen. Flotte mål er blant minnene hans fra England. Perlen hans mot Watford ble kåret til sesongens mål for 2016/17.

Se fulltrefferen her: 

– Folk kommer fortsatt opp til meg og snakker om Watford-målet.

– Det er et av mine favorittøyeblikk. 

Borussia Dortmund har funnet igjen flyten med Edin Terzić ved roret. Samtlige kamper så langt i 2023 er vunnet. De er kun bak Bayern München på Bundesliga-tabellen, og neste uke venter Chelsea i Champions League.

Liverpool-linkede Youssoufa Moukoko (18) er lagets toppscorer.