Carragher tror vi snart vil få se Liverpool og Manchester United konkurrere om ligatronen

De to rivalene har hatt sine æraer, men har aldri vært på topp samtidig.

I sin faste spalte i Telegraph påpeker Jamie Carragher at når den røde halvdelen av Manchester har vært med i tetkampen, så har deres erkerivaler på Merseyside vært nede i en bølgedal, og vice versa. Nå lurer Liverpool-legenden på om vi snart får se de to rivalene konkurrere om Premier League-tronen.

Carragher tror dagen snart vil komme at Manchester United og Liverpool finner toppformen samtidig. Det har ikke skjedd siden Sir Matt Busby og Bill Shankly ledet de to rivalene.

Siden 1970-tallet har den ene klubben utmerket seg i perioder der rivalen har vært gjennom en tørkeperiode eller en gjenoppbyggingsprosess. 

Ti poeng skiller lagene

Når Manchester United gjester Anfield søndag ettermiddag, så ligger de på tredjeplass, og har ikke gitt opp kampen om ligatittelen, selv om Arsenal og Manchester City er henholdsvis 14 og ni poeng foran. De to topplagene har imidlertid spilt to kamper mer enn United.

Liverpool er på sin side helt nede på sjetteplass, ti poeng bak Manchester United. De røde fra Merseyside må konsentrere seg om å ta igjen Tottenham og Newcastle, og komme blant topp fire for å kvalifisere seg for Champions League neste sesong.

Erik ten Hag har omtrent forvandlet United fra i fjor, og de røde djevlene flyr høyt, mens Jürgen Klopp må bruke sommeren til å gjenoppbygge Liverpool til et suksessfullt lag.

Har aldri duellert om ligatrofeet

Carragher påpeker at både United og Liverpool har vunnet cupturneringer i perioder der rivalen har kjempet om eller vunnet ligatittelen, men i de mest suksessfulle periodene til både Old Trafford-klubben og Anfield-klubben har de aldri direkte konkurrert mot hverandre om ligatittelen.

Liverpool-laget på 1990-tallet var ikke i nærheten av kvaliteten til de suksessfulle Liverpool-lagene i 1970- og 80-årene, og Manchester United kom til dekket bord da de begynte å dominere engelsk fotball fra 1993 og utover. 

– Det var Arsenal som slo det siste virkelig store Liverpool-laget i den æraen, i 1989 og 1991, påpeker Carragher. 

– Liverpool var ingen konkurrent for Manchester United da de begynte sin dominerende æra under Alex Ferguson, påpeker den tidligere Liverpool-stopperen.

Carragher debuterte selv for Liverpool mot slutten av 1990-tallet, og da var Manchester United utvilsomt storebror.

City har vært Liverpools konkurrenter i Klopp-æraen

Rollene var ombyttet da Jürgen Klopp brakte Liverpool tilbake til toppen av engelsk fotball, og ledet Anfield-klubben til triumfer både i Premier League og Champions League. Da hadde United slitt i flere år etter Ferguson sin avgang. 

– Det var Manchester City som måtte utkonkurreres av Liverpool da, ikke United. Nå må United forsøke å kjempe seg forbi sine blå naboer, påpeker Carragher.

Han stiller dermed spørsmålet hvorfor rivaliseringen mellom Liverpool og United har forblitt så intens de siste 50 årene?

– Ser du bort fra en kamp mellom lagene på Anfield i april 1997, da United ødela Roy Evans sin beste sjanse til å vinne ligatittelen, og da Rafael Benitez sitt Liverpool-lag slo United 4-1 på Old Trafford i 2009, sliter du med å finne kamper mellom de to lagene som har hatt innvirkning på realistiske håp om å vinne ligatittelen for de to klubbene. og siden de møttes i ligacupfinalen i 1983 har Liverpool og United bare møtt hverandre i to nasjonale cupfinaler, påpeker den tidligere Liverpool-stopperen.

Minner om lokaloppgjør

Carragher mener at rivaliseringen er mer basert på historie enn dueller om ligatittelen, og sammenligner kampene med et lokaloppgjør som det Liverpool har mot Everton når det koker ned til hvilken betydning disse kampene har for spillerne og supporterne. 

– United-fansen synger om sine 20 ligatitler, og gjør narr av Liverpool-fansen fordi de bare har vunnet 19, mens The Kop løfter seks fingre for å signalisere at de har seks Europacup-trofeer i premiesamlingen. De er som naboer som krangler om hvem som har oppnådd mest i livet. 

– I løpet av min karriere som Liverpool-spiller var United laget som satte standarden, og det var mot dem vi målte vår fremgang. Slo vi dem var det et tegn på at vi var på riktig vei. Og Alex Ferguson så alltid på et besøk på Anfield som den ultimate fysiske og psykiske test, uansett vår ligaposisjon, sier scouseren.

– I Klopp-æraen har også noen av Liverpools største seiere kommet mot United. Det var etter Mohamed Salahs fantastiske kontringsmål i 2020 at The Kop begynte å synge «we’re gonna win the league» med genuin tro på det de sang for første gang på mange år. Slike seiere har en sterk symbolikk, og ydmykende tap mot rivalen får større konsekvenser enn andre tap, påpeker han.

– Dårlige resultater mot Liverpool for David Moyes, Jose Mourinho, Ole Gunnar Solskjær og Ralf Rangnick bidro til at styret mistet troen på dem, og et tidlig tap på Old Trafford førte til at mange Liverpool-fans bestemte seg for at Roy Hodgson ikke var riktig mann for Liverpool.

Carragher påpeker at Erik ten Hag var under press da Liverpool gjestet Old Trafford i august, men Uniteds seier ga nederlenderen arbeidsro. Det har i ettertid vist seg å være vannskillet. Liverpools sesong har gått nedoverbakke etter dette, mens troen på ten Hags United ble gjenvunnet.

– Trass i Liverpools problemer denne sesongen, så er det grunner til å tro at vi står foran en æra der de to lagene kommer til å være mer jevnbyrdige, mener Carra.

– Klopp vil være på utkikk etter sin egen Casemiro og sin egen Martinez i sommer. En dominerende sentral midtbanespiller og en kvalitetsstopper som parter til Virgil van Dijk. Da kan vi få se hva Premier League har manglet til nå, en genuin tittelduell mellom Liverpool og Manchester United, avslutter den tidligere Liverpool-stopperen.

Liverpool - Manchester United spilles søndag kl. 17.30, og vises på V Sport PL og Viaplay.