– Det kom til et punkt der vi ikke hadde noe å tape på å gjøre forandringer

Jürgen Klopp forklarer hvorfor han tok grep og ga Trent Alexander-Arnold en ny rolle, og også gjorde noen andre små endringer.

Liverpool står bokført med fem strake seiere i Premier League, for første gang denne sesongen. De fem seierne kom etter 2-2 mot serieleder Arsenal, og det var i den kampen at Trent Alexander-Arnold for første gang opererte i en ny rolle, der han trakk inn sentralt på midtbanen så snart Liverpool vant ballen.

På dagens pressekonferanse fikk Jürgen Klopp spørsmål om hvilke endringer han har gjort for å få Liverpool tilbake i form.

– Vi har hele tiden gjort dette i løpet av de sju årene jeg har vært her. Endret aspekter ved vårt spill. Vi fant en måte å spille på som fungerte ekstremt godt. Vi hang med i alle turneringer, var veldig konkurransedyktige, og skapte masse problemer for alle lagene vi møtte, med måten vi spilte på. Det fungerte veldig bra, innledet Klopp sitt svar.

– Denne sesongen har det ikke fungert like bra av ulike grunner. Vi har nye spillere i angrepsrekka, noen helt nye, og noen nesten nye. Dersom du ønsker å spille på en spesiell måte må alle bitene passe sammen. Spillerne må finne tonen. Det er der det starter.

– Midtbanen var for langt unna, forsvarslinja var enten satt for høyt eller for lavt i spesifikke øyeblikk, og plutselig kjente vi ikke igjen oss selv lenger. 

Klopp poengterte at det er veldig vanskelig å endre på ting når laget spiller kamper hver tredje dag.

– Når du går gjennom en periode som dette, så kommer du til slutt til et punkt hvor du ikke har noe å tape på å gjøre endringer. Det gjorde vi for noen uker siden. Vi kunne ikke lenger vente til preseason, og måtte gjøre endringer midt i sesongen. 

– Nå føles det veldig bra. I all hovedsak gjør vi det samme, men det er noen småting vi gjør annerledes. Blant annet hvordan vi forsvarer oss, og vi fokuserer mye mer på hvordan vi orienterer oss når vi har ballen. Kontringspresset har igjen blitt et ufravikelig krav, og ikke bare et forslag, og slike ting. Vi mikset noen nye ideer med hovedtankene våre, og fant ut at dette var måten vi ønsket å gjøre det på. 

– Det har ikke noe med spillesystem å gjøre for å være ærlig. Det handler egentlig mer om måten vi spiller på.

Leserne må forholde seg til at Jota og Henderson er usikre kort

Leserne må forholde seg til at Jota og Henderson er usikre kort

Jürgen Klopp var usikker på om Diogo Jota og Jordan Henderson blir involvert mot Brentford, da Liverpool-manageren holdt sin pressekonferanse fredag.

Velg lag 05.mai 17:37
– Han har noen ferdigheter i verdensklasse, og jeg tror han blir midtbanespiller i fremtiden

Brentford-manager Thomas Frank:– Han har noen ferdigheter i verdensklasse, og jeg tror han blir midtbanespiller i fremtiden

Thomas Frank har snakket om Trent Alexander-Arnold før lørdagens kamp.

Trengte en frisk start

Alle de fire siste kampene er blitt vunnet med ett måls margin, men ingen med samme resultat. I tillegg til 1-0 over Fulham, slo Liverpool Tottenham 4-3, West Ham 2-1 og Nottingham Forest 3-2. Dette var ifølge fotballdataredaktør Michael Reid i Opta bare fjerde gang at Liverpool har vunnet fire eller flere strake ligakamper med ett måls margin, og første gang siden september 2013. 

I denne perioden har vi sett at spillerne i angrepsrekka bytter posisjoner flere ganger i løpet av kampene.

– Det har vi gjort tidlligere også. Divock Origi spilte både i midten og på venstresiden. Du trenger allsidighet. Og det har vi nå. Det er grunnen til at vi signerte disse spillerne, fordi de kan spille i flere ulike posisjoner. 

– Diogo spilte på høyrevingen, og gjorde det veldig bra der. Harvey kom inn, og spilte også på høyrevingen. Vi har flere muligheter. Men det var også tanken bak at vi signerte disse spillerne, at vi ikke skal ha spillere som bare kan spille i en posisjon. Da sliter du dersom noen blir skadet, om du ikke har en erstatter som kan spille i den posisjonen. Vi har spillere til å håndtere slike ting på en god måte.

Klopp innrømmet at han gjorde de nevnte endringene fordi han følte at laget hans trengte en frisk start. 

– Vi trengte å føle at ting går i riktig retning. Vendepunktet ble andreomgangen mot Arsenal. Det var en veldig viktig dag for oss. Vi lå under 2-0 tidlig i kampen, og da kunne alt ha skjedd. Dersom Arsenal hadde gjort et tredje eller fjerde mål, så kunne vi plutselig ha tapt 4-0 eller 5-0 hjemme på Anfield. Det ville ha vært det verste bunnpunktet på lang, lang tid, men vi snudde det rundt. Vi skulle kanskje ha vunnet den kampen i andre omgang. Det var ikke så viktig da, men det ville ha vært til stor hjelp nå om vi hadde to ekstra poeng.

– Det viktigste var at prestasjonen var god nok, og det var den for vår del. Vi tenkte at dette kan vi bygge videre på. Vi gjorde noen små endringer før den kampen, og i løpet av kampen fant vi ut at det fungerte godt, og etter det har vi spilt på den måten. Det var som et friskt pust.

– Det har vært hyggeligere for meg. Treningene er blitt litt annerledes, og vi kan snakke om litt andre ting. Guttene har virkelig kjøpt ideene våre. Forsvarsspillet vårt er blitt bedre. Jeg vet vi fortsatt gir bort noen sjanser, men det vil alltid skje i Premier League, og ting blir ikke annerledes over natten. 

– Når vi har ballen, opptrer vi mye mer kontrollert enn tidligere. Det ser ut som vi tenker likt igjen. Vi har alltid tenkt likt, men vi har bare ikke sett det på banen så ofte denne sesongen. Så nå er vi i god form foran vanskelige kamper mot gode motstandere. Enestående motstandere, som i morgen. Men fra vårt ståsted er det mye morsommere nå enn det var tidligere, slo Liverpool-manageren fast.

Manchester United trenger bare tre seiere på fem kamper

Klopp er imidlertid opptatt av at det skal fokuseres på Liverpools egne prestasjoner, og ikke på kampene til lagene rundt de røde på tabellen.

– Dersom våre prestasjoner og resultater legger press på de andre lagene, så er ting likevel ikke i våre hender lenger. Jeg tror ikke noen av de fire øverste lagene kommer til å tape flere kamper enn de vinner. De har ikke gjort det hele sesongen, så hvorfor skal de begynne med det nå?

– For oss handler det om å komme så høyt på tabellen som mulig. Det har vært planen helt siden vi startet å vinne igjen. Det var planen før det også, men da så det ikke så lyst ut, om jeg skal være ærlig.

– Nå kan vi bli nummer fem, men det er ikke gitt ennå, og det er ikke sikkert vi blir nummer seks heller. Alle lagene rundt oss er gode. Aston Villa, Tottenham selvsagt, Brighton er definitivt det, og Brentford vil kanskje ha et ord med i laget også. Jeg kjenner ikke helt tallene deres, men de er med i kampen. Det er vi også. Det er alt.

Liverpool tok innpå tre poeng på Manchester United i forrige serierunde, og er bare fire poeng bak rivalen. United har imidlertid en kamp mindre spilt enn Liverpool. Det har også Newcastle, som er seks poeng foran Liverpool.

Selv om Manchester United tapte 1-0 for Brighton torsdag kveld, føler ikke Klopp at kampen om topp fire har endret seg nevneverdig.

– De andre lagene er i en mye bedre posisjon, og så lenge de vinner fotballkamper har vi ikke en sjanse. Vi må holde andre lag bak oss. Dersom Brighton vinner alle sine gjenværende kamper vil de passere oss. Slik de spilte mot Manchester United skal du ikke se bort fra at de klarer det. Det var en utrolig prestasjon, i en veldig, veldig god fotballkamp. 

– Nei, ingenting er forandret. Vi har 59 poeng. United har 63. Vi kan maksimalt få 71 poeng. United trenger åtte poeng på fem kamper, av 15 mulige. Jeg tror de greier det, om jeg skal være ærlig. Dersom de vinner tre av sine gjenstående kamper, er det over for oss.

– Men for oss handler det ikke om dette. Vi har nok med oss selv. I morgen møter vi Brentford, og det er en veldig vanskelig kamp. Du kan i teorien kontrollere hele kampen, men det er ikke skrevet i stein at vi gjør det, og så kan en dødballsituasjon felle deg. De er også veldig gode på kontringer. De er gode på innkast, på cornere og på frispark. De har gode spillere og en fantastisk manager. Så dette er en veldig vanskelig kamp. Hvordan kan jeg fokusere på noe annet enn dette? Vi kommer ikke til å forandre tilnærming nå.

– Han vet hvor høyt jeg verdsetter ham

– Han vet hvor høyt jeg verdsetter ham

Jürgen Klopp vil etter sesongen miste en tro tjener i James Milner. Manageren legger ikke skjul på at han gjerne skulle hatt veteranen på laget litt lenger.

– Jeg synes de er uheldige som ikke har vunnet flere titler de siste fire-fem årene

– Jeg synes de er uheldige som ikke har vunnet flere titler de siste fire-fem årene

Thomas Frank mener at Liverpool er det aller vanskeligste laget å møte.