John Achterberg var med på å gjøre Bergen Keeperskole til en suksess for 95 unge målvakter

Vanligvis jobber han med Alisson Becker & Co i Liverpool, men keepertrener John Achterberg tok nylig turen til Norge for å trene barn.

I helga ble Bergen Keeperskole, med besøk av selveste John Achterberg, gjennomført i Vestlandshallen.

Arrangementet var for unge målvakter mellom 10 og 17 år, og må kunne kalles en suksess.

Nederlenderen har selv lagt ut et innlegg på Instagram med bilder og video fra helga. Achterberg skriver: 

«95 keepere jobber på å forbedre ferdighetene sine! Lykke til i klubbene deres!»

Fornøyde deltagere og arrangør

Vi tok en prat med en fornøyd Bård Johannessen i Bergen Keeperskole.

– Tilbakemeldingen fra foreldre har vært enestående fra de som har svart, bare positivt fra begynnelse til start. Deltagerne har opplevd god leveranse og oppfølging av John. Han er veldig til stede og flink til å fortelle, vise og se hver enkelt. Så har det og blitt en dose bilder og autografer, sier Johannessen.

I tillegg til det praktiske på feltet delte Achterberg av sin erfaring fra Liverpool og karrieren.

– Han holdt blant annet et matnyttig foredrag om keeperhverdagen i Liverpool. Her viste han og video fra hvordan de forberedte seg til kamp.

Når sesongen er over drar Achterberg til Norge

Når sesongen er over drar Achterberg til Norge

– Jeg har inntrykk av at han fortsatt brenner mye for å jobbe med de unge keeperne.

Keepernes egen redningsmann

Intervju med John AchterbergKeepernes egen redningsmann

Han har jobbet med fem forskjellige managere og utallige keepere i over ti år i Liverpool FC. 51-åringen har nå tilbrakt nesten halve livet på Merseyside. – Når du jobber for Liverpool, handler det om å nyte hver dag, for da tenker man ikke på noe annet, sier John Achterberg til The Kopite.

Kopite 01.feb 14:11

– I Liverpool er det mer kommersielt og han har mindre tid til de unge, men jeg ser at han har et hjerte som brenner for det. Han synes det er veldig hyggelig å få lov til å utvikle keepere. Han var i Tranmere frem til 2009 og der hadde han egne keeperskoler for barn, så han har en veldig ideell tilnærming.

Keeperen er en kompleks rolle

Liverpools førstekeeper Alisson Becker er for mange symbolet på den moderne målvaktsrollen. Brasilianeren er trygg med begge bein, fungerer som en sweeper bak forsvarsleddet, setter hurtig i gang og har notert flere målgivende, til og med har han scoret mål selv.

– Jeg har drevet keeperskole i 20 år og det er alltid noe nytt keepermessig. John er veldig på dette med fotarbeid og fallteknikk som noe de unge må lære seg. Det var mye av det han fokuserte på, i tillegg til at de må være kjapt nede og angripe ballen med hendene. 

MÅ ANGRIPE BALLEN MED HENDA: John Achterberg trener de unge målvaktene til å være offensive.

MÅ ANGRIPE BALLEN MED HENDA: John Achterberg trener de unge målvaktene til å være offensive.

Johannessen er ikke i tvil om hvor mye det har å si at Achterberg velger å bruke tida med de norske barna.

– Det har vært en menighet som har kommet jevnlig i mange år, men klart betyr det noe når et sånt navn og den klubben han representerer kommer. Det er og et løft i anseelse for keeperrollen.

– Vanligvis har vi 20-30 deltagere, nå var det godt over 90. Vi har og fått veldig hyggelige tilbakemeldinger fra fotballforbundet som følger med oss. Det at vi får John over sier noe om seriøsiteten i det vi driver med. Han hadde ikke kommet om dette var noen bakgårdsaktivitet.

Imponert over Bergen og Norge

Selv om Achterberg får reise mye er det for å primært se flyplasser, hotellrom og fotballbaner. På Vestlandet fikk han derimot se norsk natur på sitt beste.

– John har ikke vært i Norge bortsett fra da Liverpool spilte mot Vålerenga. Faren hans var sjømann og reiste mye. Han skal ha sagt til John at vestlandet var det vakreste han hadde sett. 

NESTEN 100: En stor samling barn og ungdommer fikk lære mer om keeperrollen fra Liverpools trener på området.

NESTEN 100: En stor samling barn og ungdommer fikk lære mer om keeperrollen fra Liverpools trener på området.

På Instagram har 51-årige Achterberg delt med flere bilder av fjord og fjell, sammen med blinkskuddene med keeperhansker på.

– Vi var bevisste på å inviterte kona hans med og de har fått vært litt turister. Jeg har kjørt de litt rundt og de har vært overbegeistret. Begge er utrolig enkle, imøtekommende og hyggelige.

Sammen med sin fetter har Johannessen drevet keeperskole i Oslo i mange år. Etter Bergen kan Stavanger stå for tur.

– Vi har diskutert det med John om han kunne være interessert. Og tenk om han kanskje kunne fått med seg noen av keeperne sine som hjelpetrenere? Det hadde vært kult! Jeg er ganske edruelig, men når vi først har fått til dette, hvorfor ikke?