Når sesongen er over drar Achterberg til Norge

– Jeg har inntrykk av at han fortsatt brenner mye for å jobbe med de unge keeperne.

Til daglig er John Achterberg keepertrener for Alisson Becker, Caoimhín Kelleher og de andre keeperne i Liverpool. Men når sesongen er over skal Acterberg til Bergen for å trene norske keepere fra 10 til 17 år.

– Vi skulle egentlig holde denne keeperskolen for tre år siden, men da ble det avlyst på grunn av korona. Så ble det avlyst på nytt i Oslo i 2022, men nå føler vi oss sikre på at det ikke skal bli noen nye kjepper i hjulene, sier Bård Johannessen fra Bergen Keeperskole til Liverpool.no.

Allerede er 77 av 80 plasser fylt opp med deltagere fra hele Norge til helgen 10.-11. juni.

– Det er veldig fint å se at også de som er i Liverpool i dag, og ikke bare gamle legender, er opptatt av det som skjer her i Norge på supportersiden og har lyst å være med å bidra.

Brenner for å hjelpe yngre keepere

– Man kan selvsagt lure på hva han får ut av det. Før han kom til Liverpool har han blant annet bakgrunn fra Tranmere, der han jobbet mye med de yngre keeperne, og jeg har inntrykk av at han fortsatt brenner mye for å jobbe med de unge. I det daglige er det begrenset hva han kan bidra med utenfor AXA, og jeg tror nok det er en motivasjonsfaktor for at han kommer, sier Johannessen.

Bård Johannessen fra Bergen Keeperskole har hatt flere møte med John Achterberg for å få han til Norge.

Bård Johannessen fra Bergen Keeperskole har hatt flere møte med John Achterberg for å få han til Norge.

Engasjementet for unge keepere la også Achterberg vekt på da The Kopite snakket med han tidligere i vinter. Han mente da at det å legge til rette for unge keepere er det han er mest stolt av i sin trenerkarriere. 

– Jeg har trente en god del som har fått gode karrierer. Det begynte i Tranmere med noen juniorkeepere som vi tok opp på seniorlaget, og som senere fikk gode karrierer. Mange har vist at du kan få en betalt jobb dersom du legger ned den nødvendige jobben. Det inspirerer meg – det å jobbe med alle aspekter av det å være målvakt, og å skape karrierer, sa han.

Hvordan motiverer du unge keepere når Alisson og Kelleher er foran dem i køen, var ett av spørsmålene han fikk. 

– Du må bare prøve å bli bedre enn den som er foran deg i køen. Hvis han gjør to redninger, må du gjøre tre. Hvis han er ti minutter på gymmen, må du være femten. Og ute på banen må du være bedre enn motstanderen. Du må finne dine egne mål og skape din egen sult. Det er alltid noe å lære, noe å bli bedre på. Det øyeblikket du glemmer det, vil nivået falle.

Achterberg begynte i jobben som keepertrener i Liverpool tilbake i 2009, og ble en del av førstelagets trenerstab i 2011. Etter det har han vært keepertrener under både Kenny Dalglish, Brendan Rodgers og nå Jürgen Klopp.  

Andre besøk i Norge

John Acterberg sammen med to av keeperne han har jobbet med, Alisson Becker og Pepe Reina.

John Acterberg sammen med to av keeperne han har jobbet med, Alisson Becker og Pepe Reina.

Dette blir bare andre gangen John Achterberg besøker Norge. Sist var da Liverpool spilte mot Vålerenga i pre-season i 2013. Men som på de fleste utenlandsturene med laget fikk han også da mest sett flyplassen, hotellet og fotballbanen og svært lite annet. Denne gangen tar han med seg konen Monique for å også være litt turist i Bergen når han ikke er på treningsfeltet.

Men både lørdag og søndag blir det keeperskole i fem og fire timer med de unge keeperne, og han skal også holde et foredrag på kvelden på lørdagen der deltakerne kan stille spørsmål.

– Vi har åtte egne trenere, og hver trener leder en gruppe på ti keeper. John har satt opp temaene og øvelsene, og viser disse fram selv. Deretter vil han gå rundt i gruppene og gi sine råd og tilbakemeldinger, sier Johannessen.

(Vi gjør oppmerksom på at Liverpool supporterklubb ikke er med å arrangere keeperskolen, all kontaktinfo til arrangørene finnes på på Keeper.no)

Keepernes egen redningsmann

Intervju med John AchterbergKeepernes egen redningsmann

Han har jobbet med fem forskjellige managere og utallige keepere i over ti år i Liverpool FC. 51-åringen har nå tilbrakt nesten halve livet på Merseyside. – Når du jobber for Liverpool, handler det om å nyte hver dag, for da tenker man ikke på noe annet, sier John Achterberg til The Kopite.

Kopite 01.feb 14:11