Motstandernes gjenstående ligakamper gir Liverpool håp om tabell-klatring

Lagene rundt Liverpool på tabellen kommer til å avgi flere poeng.

Liverpool ligger på en syvendeplass etter helgens kamper i Premier League. Med seier over Nottingham Forest, klatret de forbi Brighton på tabellen, og holder nå plassen som mest sannsynlig gir Europa Conference League-spill neste sesong. 

En topp fire-plassering virker rimelig vanskelig når det gjenstår syv kamper å spille for Liverpools del, men det vil bli avgitt mange poeng fra klubbene foran de røde på tabellen. Det gjenstår nemlig mange interne møter mellom lagene før sesongen er ferdigspilt.

Beintøft program

Brighton & Hove Albion har sjarmert de fleste fotballhjerter denne sesongen, og skapt til tider stor fortvilelse, i hvert fall for Liverpools supportere. Roberto De Zerbi sitt lag har vist at de han hamle opp med noen av de beste i engelsk fotball, og etterhvert som sesongen har gått har det blitt tydelig at de ikke er et lag som til slutt kommer til å falle fra.

De ligger på en foreløpig åttendeplass på tabellen – men med færre kamper enn alle andre i ligaen. Brighton har spilt 29 kamper, og har 49 poeng. De er bare ett poeng bak Liverpool på syvendeplass, men de røde har spilt to kamper mer. Sørkyst-laget, med spillere som Kaoru Mitoma, Moises Caicedo, Solly March og Alexis Mac Allister i spissen, har til tider sett bankers ut til å ende foran Liverpool på tabellen. Men det finnes håp for at de ikke skal klare å gå forbi Liverpool igjen.

Brighton har nemlig et tøft kampprogram igjen. På lista over gjenværende kamper finner vi vanskelige bortekamper mot både ligaleder Arsenal og topp fire-kandidat Newcastle. De skal i tillegg ønske begge Manchester-lagene velkomne til Amex i løpet av mai. På sesongens siste dag reiser de til Villa Park for å møte Aston Villa, som noe overraskende ligger på en knallsterk sjetteplass.

Søndag møttes Brighton og Manchester United til semifinale i FA-cupen på Wembley. Ingen av lagene klarte å finne nettmaskene i løpet av ordinær spilletid eller ekstraomganger, så kampen måtte avgjøres på straffespark. Etter at seks sett med straffer gikk i mål, skjøt March himmelhøyt over. Victor Lindelöf scoret for United, og vipps var Brighton ute av cupen. Dermed har De Zerbis menn bare kampen om Europa-plasser igjen å spille for.

Liverpools gjenstående kamper:

West Ham (B), 26. april

Tottenham (H), 30. april

Fulham (H), 3. mai

Brentford (H), 6. mai

Leicester (B), 15. mai

Aston Villa (H), 20. mai

Southampton (B), 28. mai

Brightons gjenstående kamper:

Nottingham Forest (B) 26. april

Wolves (H) 29. april

Manchester United (H) 4. mai

Everton (H) 8. mai

Arsenal (B) 14. mai

Newcastle (B) 18. mai

Southampton (H) 21. mai

Manchester City (H) 24. mai

Aston Villa (B) 28. mai

Aston Villas gjenstående kamper:

Fulham (H), 24. april

Manchester United (B), 30. april

Wolves (B), 6. mai

Tottenham (H), 13. mai

Liverpool (B), 20. mai

Brighton (H), 28. mai

Tottenhams gjenstående kamper:

Manchester United (H), 27. april

Liverpool (B), 30. april

Crystal Palace (H), 6. mai

Aston Villa (B), 13. mai

Brentford (H), 20. mai

Leeds (B), 28. mai

Manchester Uniteds gjenstående kamper:

Tottenham (B), 27. april

Aston Villa (H), 30. april

Brighton (B), 4. mai

West Ham (B), 7. mai

Wolves (H), 13. mai

Bournemouth (B), 20. mai

Chelsea (H), 25. mai

Fulham (H), 28. mai

Newcastles gjenstående kamper:

Everton (B), 27. april

Southampton (H), 30. april

Arsenal (H), 7. mai

Leeds (B), 13. mai

Brighton (H), 18. mai

Leicester (H), 22. mai

Chelsea (B), 28. mai

Møter nedrykkstruede lag

Liverpool har syv kamper igjen av sesongen, og møter blant andre Tottenham og Aston Villa av lag foran seg på tabellen. Begge kampene spilles dog på Anfield, hvor Liverpool – til tross for en trøblete sesong – har vært rimelig solide.

Liverpool møter også nedrykkstruede Southampton på sesongens siste dag. Dersom The Saints spiller om plassen sin i Premier League kan det bli ordentlig heksegryte på St. Mary’s.

Tottenham gikk på en solid, solid ydmykelse på St. James’ Park søndag. Vertene scoret fem mål på drøye 20 minutter. Sluttresultatet mellom de to topp fire-kandidatene ble 6-1 til Newcastle. Vondt kan bli verre på torsdag når Manchester United kommer til Tottenham Stadium. Spurs – som bare har seks kamper igjen av sesongen – skal i tillegg møte Liverpool på Anfield og Aston Villa på Villa Park.

På sesongens siste dag møter de Leeds på Elland Road, i det som kan bli hjemmelagets desperate kamp om overlevelse i Premier League. Det blir med andre ord heller ingen enkel oppgave.

Kan tabbe seg ut

Newcastle United og Manchester United ser i øyeblikket ut til å ta 3. og 4.plassen. Geordiene viste at de definitivt er et lag å regne med etter deres nedsabling av Tottenham denne helgen.

Manchester United har dog vist litt vaklende takter, og fikk blant annet juling av Sevilla i Europaligaens kvartfinale forrige uke. Det var vel og merke en kamp der de måtte klare seg uten suspenderte Bruno Fernandes, og Marcus Rashford som hadde slitt med en skade de siste par ukene startet på benken. De gikk også på et giga-tap mot Liverpool, og har altså potensialet til å skli på noen bananskall denne sesongen.

HERJET: Liverpool lekte seg med Bruno Fernandes og Manchester United på Anfield i mars.

HERJET: Liverpool lekte seg med Bruno Fernandes og Manchester United på Anfield i mars.

Erik ten Hags menn lignet mer på seg selv på Wembley søndag, selv om kampen måtte avgjøres på straffespark.

Manchester United skal møte Tottenham, Aston Villa og Brighton i sine tre neste kamper, men har et ellers ganske overkommelig program.

Newcastle skal ta imot ligaleder Arsenal og Brighton på St. James’ Park, og møter ellers fire lag i den tette nedrykks-smørja: Everton, Southampton, Leeds og Leicester.

Kampen om Europa-plassene

Så lenge det er håp, så forsvinner det ikke – Liverpool kan teoretisk klare en topp fire-plassering og sikre Champions League-spill neste sesong. Men det ser unektelig tøft ut å hente inn igjen det ni poengs forspranget til Newcastle og Manchester United – der sistnevnte i tillegg har en kamp til gode på Klopps menn.

Semifinalene i FA-cupen i helgen har hatt mye å si på Liverpools sesong, til tross for at de røde ikke var involvert. Finalen mellom Manchester City og Manchester United betyr nemlig at det skal innmari mye til for at syvendeplassen i Premier League ikke gir UEFA Conference League neste sesong.

Vinneren av FA-cupen gir nemlig Europa League i 2023/24-sesongen. Manchester City er så godt som sikret Champions League neste sesong, og det skal som vi har sett her, veldig mye til for at Manchester United skal havne utenfor topp seks.

For at syvendeplassen i Premier League ikke skal gi Conference League neste sesong, må United havne nede på en syvendeplass samt vinne FA-cupen. Det ser usannsynlig ut nå.

Klopp er nok neppe interessert i å spille Conference League neste sesong, og vil antageligvis håpe på en 5. eller 6. plass som altså mest sannsynlig gir Europa League.