Liverpool blant flere klubber som benytter seg av kunstig intelligens

Teknologien har for alvor har gjort sitt inntog i samfunnet de siste månedene, og ser også ut til å kunne være nyttig for Premier League-klubbene.

Etter at det de siste tjue årene har vært en datarevolusjon i fotballen, tyder mye nå at en ny revolusjon anført av kunstig intelligens kan være det neste. 

Ifølge The Times undersøker nå omtrent alle Premier League-klubbene om kunstig intelligens kan være nyttig til analyse, speiding og spillerutvikling. 

Liverpool med på revolusjonen

Liverpool skal ha inngått en avtale med Google DeepMind for å forbedre deres analyse av motstandere, og lag som Chelsea og Manchester City skal også ha inngått partnerskap med firmaer som mestrer bruk av teknologien. 

Leder for SciSports, et nederlandsk analysefirma som blant annet arbeider med Leeds United, forklarer fordelene med kunstig intelligens. 

– Det finnes mer data enn noen gang. Det handler om å bruke den dataen og hvordan man kan få brukt det i praksis. Det kan kunstig intelligens ta til det neste nivået, forteller Jelle Leenders. 

– Hvis en forsvarsspiller spiller fem pasninger og alle er bakover i banen, hjelper det ikke at han treffer på alle pasningene. Det forteller ikke noe om kvaliteten hans med ballen. 

– En algoritme laget av kunstig intelligens kan rangere alle pasningene og påvirkningen det har på laget. Det kan også se på tusenvis av pasninger, over flere år og hundrevis av ligaer, og fortelle deg hvilke pasninger som er viktigst. Det kan ikke en person gjøre, forklarer han. 

FÅR HJELP? Kan vi få se datamaskiner som hjelper Klopp og co med å ta avgjørelser?

FÅR HJELP? Kan vi få se datamaskiner som hjelper Klopp og co med å ta avgjørelser?

Kan få hjelp av video-asssistent på trenerbenken?

Google DeepMind, som de rødkledde har en avtale med, tror vi snart kan se at klubber benytter seg av automatiske video-assistenter i kamper. 

De kan blant annet gi råd om en formasjonsendring i kampen, hvilke bytter som bør gjøres og hvilke områder laget kan angripe. 

Fordelen med kunstig intelligens er at analysene blir fri for menneskelige feilkilder som fordommer og at avgjørelser blir påvirket av følelser. 

Selv om begrensningene til kunstig intelligens fortsatt er store, kan lagene som lærer seg å bruke teknologien effektivt først få et stort konkurransefortrinn. 

Kan tjene på videresalg av tidligere spillere i sommer

Kan tjene på videresalg av tidligere spillere i sommer

Liverpool kan få betalt for å ha sikret seg videresalgsklausuler.

Når kommer TV-kampene?

Når kommer TV-kampene?

Vi vet fortsatt ikke når TV-kampene blir bekreftet, og sist sesong var det gjentatte ganger at fristen ble passert.