UEFA diskuterer regelendringer vedrørende eierskap av flere klubber

Manchester City er blant klubbene som er en del av et nettverk av klubber med samme eiere.

UEFA skal avholde et to dager langt møte denne uken for å diskutere endringer i regelverket for eierskap av flere klubber i fotballen. Det skriver Sam Cunningham eksklusivt for iNews mandag. 

Årsaken til at møtet avholdes nå skal være at Brighton og Union Saint Gilloise - begge eid av Tony Bloom - og Aston Villa og Vitoria de Guimaraes - begge eid av Nassef Sawiris og Wes Edens - skal delta i samme UEFA-turneringer neste sesong. 

I tillegg kan AC Milan og Toulouse - begge eid av RedBird Capital Partners, som også har aksjer i FSG - møtes i Europa League dersom AC Milan kommer på tredjeplass i sin Champions League-gruppe. 

Manchester City er en del av City Football Group som totalt eier 13 klubber, mens Chelsea også skal være interesserte i å skape et lignende nettverk etter sitt kjøp av en stor andel av franske Strasbourg. 

Kan lette på regelverket

Slik reglene er nå er det ingenting som hindrer eiere i å kjøpe flere klubber så lenge de ikke spiller i samme konkurranse som hverandre. I slike tilfeller ville det lavest rangerte laget blitt diskvalifisert. 

Nå gjør flere slike konflikter at UEFA ser seg nødt til å avklare regelverket før neste sesong, og det er ventet at reglene blir lettet før neste sesong. UEFA-president Aleksander Ceferin har tidligere hintet om dette. 

Dersom regelverket lettes som ventet, vil det åpne opp for at flere Premier League-eiere prøver å kjøpe andre klubber på kontinentet. På den andre siden ville et strengere regelverk ha hisset på seg supporterne av lag som eventuelt kunne ha gått glipp av europeisk fotball som følge av det. 

I SENTRUM: UEFA-president Ceferin overrekker Champions League-trofeet til Henderson i 2019.

I SENTRUM: UEFA-president Ceferin overrekker Champions League-trofeet til Henderson i 2019.

– Det er mer og mer interesse for eierskap av flere klubber, og vi bør ikke bare si nei til disse investeringene, og til eierskap av flere klubber. Vi må se på reglene vi har, fordi de må være strenge, sa Ceferin nylig ifølge iNews. 

Kan påvirke landskapet i fotballen

Det er ventet at avgjørelsen vedrørende hva som skjer med regelverket for eierskap av flere klubber og deltakelse i samme konkurranser blir publisert mot slutten av denne uken. 

Manchester City er som nevnt allerede del av et omfattende nettverk av fotballklubber, mens Chelseas eier Todd Boehly også skal være på utkikk etter klubber å legge til i sitt nettverk. Newcastle og Manchester United undersøker også muligheten for dette. 

Fordelene med å eie flere klubber er at det kan gi hovedklubbens unge spillere en arena til å utvikle seg, samtidig som det gir et fortrinn i rekrutteringen av spillere fra det landet. 

Klubber som NAC Breda og Strasbourg har protestert mot at henholdsvis Clearlake Capital (Todd Boehly) og City Football Group skal ta over sine klubber. 

Den kommende avgjørelsen kan altså ha stor påvirkning på hvordan fotballandskapet blir seende ut fremover. 

Nytt draktnummer for Luis Diaz

Nytt draktnummer for Luis Diaz

Luis Diaz overtar draktnummer 7 etter James Milner.

Mener Trent bør være selvskreven på landslaget

Mener Trent bør være selvskreven på landslaget

Robbie Fowler synes Trent Alexander-Arnold alltid bør være i Gareth Southgates mannskap.