Vitor Matos har ansvaret for ungguttene som trener med førstelagetDerfor er sesongoppkjøringen med førstelaget uvurderlig for ungguttene sin utvikling

En rekke unggutter har fått muligheten til å trene med førstelaget denne sommeren. Det er en svært viktig erfaring.

Det er en rekke unggutter som i skrivende stund er i Tyskland i håp om å spille seg inn i Jürgen Klopps planer. Når spillere tar steget fra akademilagene og opp på Liverpools førstelag er det Vitor Matos som har ansvaret for dem. 

Portugiseren har den offisielle tittelen «Elite Development Coach», som kan oversettes til en utviklingstrener for førstelaget.

Enkelt forklart er det Matos som er bindeleddet mellom akademiet og førstelaget, og som håndplukker ungguttene som har egenskaper Klopp kan dra nytte av. 

I et fyldig intervju med Liverpools hjemmeside snakker han om hvorfor en pre-season med førstelaget er så viktig for ungguttene. 

Friskt pust

– Ungguttene kommer fra forskjellige bakgrunner, og også fra forskjellige nivåer. Så langt har det fungert bra, og alle sammen har vært strålende på trening. Jeg tror alle så det i kampen også, hvor glade de er for å være her. Vi er virkelig glade for det.

Portugiseren forklarer hvorfor trenerteamet velger å hente opp så mange unggutter til førstelaget. 

– Det er mange fordeler med det. Det vi prøver å gjøre er å utsette dem for den erfaringen så tidlig som mulig, og når vi tror at de kan håndtere det og dra nytte av det. Vi prøver å gjøre det så tidlig som mulig med tanke på utviklingen deres, og ungguttene kan ta mye lærdom av det. 

MED IDOLENE: Lewis Koumas (17) er blant ungguttene som får trene med forbildene sine.

MED IDOLENE: Lewis Koumas (17) er blant ungguttene som får trene med forbildene sine.

Rollemodeller

Matos understreker viktigheten av at ungguttene får se på nært hold hva som kreves for å komme seg til det aller høyeste nivået. 

– De har store forbilder på førstelaget, som viser hvordan spillerne bør leve livene sine og oppføre seg, både utenfor banen og på banen. I tillegg er nivået på treningsøktene noe helt annet - hastigheten og antallet beslutninger man må ta på kort tid er mye høyere.

Å gi ungguttene erfaringer med førstelaget gjør også at spillerne kan klare å tilpasse seg - som Trent Alexander-Arnold, Curtis Jones og Stefan Bajcetic har gjort tidligere. 

– Samtidig ønsker vi at de skal bli kjent med klubbens og vår fotballfilosofi, og det gjør det lettere for dem å tilpasse seg alle deler av spillet. Enten det er fysiologisk, fysisk, mentalt, taktisk eller teknisk. 

FORBILDE: Salah har tatt Elliott under vingen sin.

FORBILDE: Salah har tatt Elliott under vingen sin.

Brød-gate

En historie som trekkes frem er da Mo Salah så Harvey Elliott forsyne seg grovt fra brødboksen i kantina, og fikk beskjed av egypteren om å kutte ned på brødet. Matos sier slike rollemodeller er uvurderlige for trenerteamet. 

– Vi har mange fantastiske rollemodeller i laget. Alle de erfarne spillerne tar ansvar for slike ting, og veileder de yngre spillerne. Det kan ikke kjøpes.

– Vi har en virkelig god gruppe erfarne spillere som også forstår hvor viktig det er å utvikle seg på riktig måte. Og hvis vi kan dra nytte av det, må vi bruke det.

Portugiseren mener spillernes ord ofte veier tyngre enn trenernes. 

– Vi sier alltid at det som blir sagt av en spiller er viktigere enn det som blir sagt av trenerne, og spillerne selv verdsetter det mye mer også. Det er en slik spillergruppe vi ønsker å ha. 

Mandag kan flere av ungguttene få en ny mulighet til å vise seg frem når Greuther Furth står på motsatt banehalvdel. Kampen starter 13.00 og sendes på LFCTV GO og VGTV+. 

Southampton må selge spillere før en sesong i Championship - gir håp i Lavia-jakten

Southampton må selge spillere før en sesong i Championship - gir håp i Lavia-jakten

Treneren for sørkystlaget, Russell Martin, er tydelig på at noen spillere må ut før sesongstart.

Nyheter 23.jul 20:35
– Salget av Szoboszlai har gitt oss trygghet - behovet for penger er ikke like stort nå

Manchester City ønsker Gvardiol, men Liverpool har gitt RB Leipzig gode forhandlingskort– Salget av Szoboszlai har gitt oss trygghet - behovet for penger er ikke like stort nå

Liverpool ser ut til å ha slått to fluer i en smekk, og kan ha stukket kjepper i Manchester Citys hjul.

Nyheter 23.jul 15:22