Disse spillerne skal være på Liverpools «watch list»

Både Fabinho og Henderson er på vei ut, og noen av de største overgangsspørsmålene blir tatt for seg av The Athletic.

Overgangspraten har i det seneste primært omhandlet spillere på vei ut, og da Fabinho, Jordan Henderson og Saudi-Arabia.

Tirsdag fikk Romeo Lavia mer gass, onsdag er det Henderson, og det virker som en sommer hvor ting kan skje brått og uventet.

Det er fem uker igjen av overgangsvinduet og The Athletic-duoen Andy Jones og Caoimhe O'Neill har sett sett nærmere på hva som rører seg for Liverpool. 

Her er noen av deres (forsøk på) svar på noen av de store spørsmålene fremover for Barry Hunter, Dave Fallows, Mike Gordon, Jürgen Klopp og Jörg Schmadtke.

Hvor mange midtbanespillere må signeres?

De starter med at om både Jordan Henderson og Fabinho skulle dra i sommer, er det ideelle om Liverpool henter en erstatter for hver av dem. Men én signering til er uansett en prioritet.

«Selv med Fabinhos overgang til Al-Ittihad nå i fare, en defensiv midtbanespiller føles likevel som et must-buy for Liverpool uansett.»

«Å gå inn i neste sesong uten en, eller å basere seg på Fabinho med tanke på nedgangen hans sist sesong, kan bli kostbart.»

Fremtiden ser jo ikke så verst ut med Harvey Elliott (20), Curtis Jones (22) og Stefan Bajcetic (18), men de påpeker at erfaring er etterspurt.

Ikke minst for å ta av noe av presset på Alexis Mac Allister og Dominik Szoboszlai om at de må prestere umiddelbart.

Hvilke midtbanespillere er aktuelle?

Data-avdelingen har jobbet hardt med å identifisere de beste målene for rollen(e). Skal vi tro artikkelen er dette navna som står på lista: 

Romeo Lavia (Southampton), Kalvin Phillips (Manchester City), Ryan Gravenberch (Bayern München), Cheick Doucouré (Crystal Palace) Sofyan Amrabat (Fiorentina), Florentino Luis (Benfica) og Boubacar Kamara (Aston Villa).

«Det som er interessant med utvalget er at det består av en rekke ulike profiler. Hvis Liverpool ønsket en direkte Fabinho-erstatning, da burde Florentino Luis være førstevalget. Kamara og Doucouré har også lignende kvaliteter som brasilianeren. Lavia og Gravenberch profilerer seg mer som ballbærere, det motsatte av Fabinho som gjør det enkelt med ball, mens Amrabat og Phillips har et mer ekspansivt pasningsspill.»

Med andre ord er det flere spillertyper som kan passe litt ulike stiler, men alle i Jürgen Klopps oppsett.

Southamptons trener antyder at Lavia har tankene andre steder, og var glad for å få han på banen tirsdag

Southamptons trener antyder at Lavia har tankene andre steder, og var glad for å få han på banen tirsdag

Tirsdag kveld spilte 19-åringen en omgang, selv om det er bud og konkret interesse fra Liverpool.

Nyheter 26.jul 08:43
– Jeg tror han vil overgå Fabinho allerede i løpet av de neste tre-fire månedene - så god er han

Southampton-journalist til The Anfield Wrap:– Jeg tror han vil overgå Fabinho allerede i løpet av de neste tre-fire månedene - så god er han

Dersom Fabinho blir værende i Liverpool, tror ikke en av journalistene som følger Southampton tettest at han beholder plassen sin i laget lenge.

Innsikt 25.jul 18:00

«Det er også variasjon i alder og erfaring. Generasjonsskifte-planen med Fabinho som den startende #6 og hente inn en yngre spiller som kan utvikles så ut til å være planen - og kan fort bli planen igjen hvis overgangen hans til Saudi-Arabia faller helt sammen.»

Er Trent Alexander-Arnold et alternativ?

Fra treningskampene er det tydelig at høyrebacken testes i midtbanerollen. Det er noe han håndterer godt, så spørs det om Jürgen Klopp ser på det som en langtidsløsning.

«Alexander-Arnold tok sin hybridrolle på slutten av forrige sesong med glans, men om det å spille uke inn og uke ut som en sittende midtbanespiller vil passe han er en annen sak. Vi vet at det er et område av banen han vil trives i, spille som en quarterback som er god i rommet. Men utover den visjonære pasningsrekkevidden hans, er det mye mer kontroll og press på denne posisjonen.»

En annen som har sett lovende ut i preseason så langt er Conor Bradley. Men når Chelsea venter på Stamford Bridge og alvoret blåses i gang, forventer nok de fleste at det er Trent som står på høyrebacken.

Jones og O'Neill poengterer at det er litt forskjell når Joe Gomez stepper inn på plassen, sammenlignet med Bradley. Og at ingen av venstrebackene, Andy Robertson og Kostas Tsimikas, liker å gå innover i banen.

UNGE BRADLEY: 2003-modellen vokste mye på utlånet i Bolton Wanderers forrige sesong.

UNGE BRADLEY: 2003-modellen vokste mye på utlånet i Bolton Wanderers forrige sesong.

«Begge har spilt høyreback i preseason men kun Bradley har operert som invertert back. Gomez blir den tredje midtstopperen, med Kostas Tsimikas som går opp på midtbanen med ball.»

Kommer det en midtstopper?

Det er noe Liverpool ser på, men det er ikke garantert at de vil handle så lenge de har Joe Gomez og Joel Matip som backup for Virgil van Dijk og Ibrahima Konaté.

Profilen skal her være en ung spiller, 23 år eller yngre, med utviklingspotensial. Slik det er i dag er de ikke avhengige av at det er en spiller som kan gå rett inn på laget.

«De har ikke en senior venstrebeint midtstopper i stallen, så preferansen er en venstre midtstopper som er allsidig nok til å tilpasse seg 3-boks-3-systemet.»

«Den høyre midtstopperen og den venstre midtstopperen har vidt forskjellige roller. Førstnevnte må være atletisk for å dekke to sider i omstillingsfasen, mens sistnevnte må være god med ballen og kun trekke bredt når det er nødvendig.»

The Athletic mener det er usannsynlig at det vil brukes store penger på denne posisjonen. I stedet kan det bli gjort større grep her neste sommer. Da går Matips kontrakt ut og Van Dijk blir 33 år.

Hva slags budsjett er det å handle for?

Det fører oss over på neste emne, nemlig penger.

LIGNER MEST PÅ FABINHO: Benficas Florentino Luis i aksjon mot Burnley i en treningskamp i Portugal.

LIGNER MEST PÅ FABINHO: Benficas Florentino Luis i aksjon mot Burnley i en treningskamp i Portugal.

Noe satt budsjett har ikke blitt kunngjort. Per nå har midtbane-fornyelsen med Alexis Mac Allister og Dominik Szoboszlai kostet £95 millioner, hvor mye ble betalt umiddelbart.

Det er ingen hemmelighet at FSG (Fenway Sports Group) ønsker en selvforsynt modell, og et år uten Champions League-penger vil smerte. 

Dog er det frigjort midler uten lønningene til Naby Keita, James Milner, Roberto Firmino og Alex Oxlade-Chamberlain. Eventuelle salg av Fabinho og Jordan Henderson vil og bety penger i kassa, og større kutt fra lønnsbudsjettet.

«Hvis brasilianeren blir værende vil det påvirke Klopps kjøpekraft.»