Liverpool FC slapp regnskapstalleneLiten økning i lønnsutgiftene – men aldri har Liverpool tjent mer på det kommersielle

Liverpool har kommet med regnskaptallene for 2022/23-sesongen, og har et tap på ni millioner pund før skatt.

Torsdag slapp Liverpool FC regnskapstallene for 2022/23-sesongen. Det nye denne sesongen er hvor tidlig disse tallene skal innrapporteres, og det er grunnen til at vi har sett tallene for andre klubber komme ut tidligere enn vanlig. Det er også derfor Nottingham Forest og Everton den neste måneden må inn og svare for seg, der de risikerer poengtrekk for brudd på reglene om Financial Fair Play.

Liverpool hadde en veldig skuffende 2022/23-sesong på banen, men økonomisk ser det ikke så ille ut. 

  • Inntekter fra media faller med £19 millioner til £242 millioner
  • Inntekter fra kampdag faller med £7 millioner til £80 millioner
  • Inntektene fra kommersielt salg stiger med £25 millioner til rekordhøye £272 millioner
  • Administrative koster stiger med £17 millioner til £562 millioner

Totalt er omsetningen på 594 millioner pund – det samme som året før. Det er bokført er tap på 9 millioner pund før skatt.

Nedgangen i inntekter fra media er i hovedsak fordi Liverpool røk ut av åttendedelsfinalen i Champions League, sammenlignet med sesongen før da de gikk til finalen. Det samme med inntekter fra kampdag, der det rett og slett ble spilt færre kamper.

Høyere lønnskostnader

Liverpool har en modell der mye av lønningene er knyttet mot bonuser. Det var få bonuser å betale ut for den skuffende sesongen, men lønnskostnadene økte likevel med to prosent, til 373 millioner pund, rapporterer James Pearce i The Athletic

Hovedgrunnen til det er at Mohamed Salah signerte ny kontrakt, og ble klubbens best betalte spiller gjennom tidene med en lønn på 350 000 pund i uken.

I tillegg signerte Joe Gomez, Harvey Elliott, Curtis Jones, Jarell Quansah, Stefan Bajcetic og Ben Doak nye kontrakter. Det er også for en periode der Liverpool kjøpte spillere som Darwin Nunez, Cody Gakpo og Calvin Ramsay, og fikk de på lønningslista.

Etter denne perioden ble avsluttet, har Liverpool også kvittet seg med spillere på høy lønn som Jordan Henderson, Roberto Firmino, Fabinho, Naby Keita, Alex Oxlade-Chamberlain og James Milner – men dersom Liverpool skulle vinne mange troféer denne sesongen spørs det om lønnsutgiftene blir lavere ettersom det skal betales ut bonuser.

Gjelden

Fenway Sports Group ga Liverpool FC et lån på 110 millioner pund for å bygge Main Stand som åpnet i 2016. Det er blitt gjort årlige betalinger på det lånet, men det skjedde ikke for 2022/23, så gjelden der er fortsatt 71,4 millioner pund.

Gjelden eksternt har steget fra £74,6 millioner til £123 millioner pund – en økning på 65 prosent – mest på grunn av kostnaden på 80 millioner pund for nye Anfield Road Stand.

– Vi skal være i stand til å reinvestere, på og utenfor banen

Klubbens managing director, Andy Hughes, har kommentert tallene.

– At vi skal drive denne store klubben på en økonomisk bærekraftig måte, og i samsvar med fotballens styrende prinsipper, har vært vår prioritet siden FSG kjøpte LFC i 2010. Til tross for de betydelige økende kostnadene i fotballen, viser suksessen til vår kommersielle virksomhet styrken i vår økonomisk posisjon, slik at vi kan fortsette drive bærekraftig samtidig som vi konkurrerer på det høyeste nivået i fotballen.

– At vi har publikumsrekord i år viser hvor langt vi har kommet på de 10 årene siden vi startet de store investeringene med å bygge om Anfield. Inntektene fra kampdag er en viktig del av vår overordnede økonomiske bærekraftsmodell. At vi har muligheten til å øke våre kontrollerbare inntektsstrømmer er avgjørende for våre langsiktige planer, som gjør oss i stand til å reinvestere både på og utenfor banen, og støtte både herre- og kvinnelagenes ambisjoner.

– Selv om disse økonomiske resultatene er for en periode på reisen vår, er det konstante at klubben har en voksende global appell. Liverpool FC fortsetter å være den mest fulgte klubben i Premier League.

– Slutt å be han om å skyte!

– Slutt å be han om å skyte!

Anfield har respondert akkurat slik Klopp ønsket – det er bare én ting han vil de skal slutte med.

– Dette føles som at jeg er med i en film. Jeg kommer ikke til å få sove

– Dette føles som at jeg er med i en film. Jeg kommer ikke til å få sove

For en vanvittig uke Jayden Danns har hatt.