Vi fulgte Jürgen Klopps pressekonferanse– Dette er en tøffeste ligaen i verden, og vi er på topp av tabellen

Darwin Nunez regnes som usikker til kampen. Utenom det så handlet det meste om refleksjon på det som allerede har skjedd denne sesongen på pressekonferansen med Klopp.

Pressekonferanse kl. 11.00

Kampene kommer tett nå, og på søndag skal Liverpool til Emirates Stadium for det som kanskje er den tøffeste gjenværende bortekampen i Premier League-sesongen 2023/24. Arsenal er fem poeng bak de røde, og det er to lag som går for tittelen.

Skadesituasjonen ser betydelig bedre ut nå enn det den gjorde for noen uker siden, og mot Chelsea på onsdag brukte Klopp fem bytter uten at spillere som Jarell Quansah og Ryan Gravenberch kom på banen.

Klopp bekreftet på tirsdag at Mohamed Salah ikke kom til å bli klar mot Arsenal, men etter videosnutten Salah la ut av seg selv med joggesko i bra løpetempo, kan han komme til å få spørsmål om egypteren kan bli klar for en plass på benken til denne kampen.

Thiago Alcantara trente igjen med laget for første gang på mange måneder på tirsdag, så det blir spennende å se om Klopp har en oppdatering der.

Vi kommer til å oppdatere denne saken med alt Klopp sier. Du kan selv se pressekonferansen i videovinduet øverst.

Arsenal - Liverpool spilles søndag kl. 17.30, og vises på V Sport PL og Viaplay.

Nå er Klopp snart på plass

Oppdateringer følger...

Om lagoppstillingen mot Arsenal

– Det er ikke en utfordring. Det er bare for første gang denne sesongen at vi har flere spillere tilgjengelig i flere posisjoner enn det vi kan starte med.

– Det er absolutt ingen problem. Det er bare bra. Den uken som kommer etter Arsenal blir den siste uken der vi ikke har en en midtukekamp, og etter det vil det komme kamper hver tredje dag.

– Vi trenger alle spillerne, og alle i god form. Vi har hatt mange skader denne sesongen, men vært heldig med spillerne som har vært tilgjengelig eller spillere som har vært klare og tilbake når noen har vært skadet. Som Wataru Endo med Alexis Mac Allister ute, Kostas Tsimikas klar da Andy Robertson ble skadet. Kostas skadet, så var Joe Gomez der. Conor Bradley endelig klar.

– Det samme med midtforsvaret, når noen var ute kunne Quansah gå inn.

– Vi har vært uheldige med skader og turneringer, men har vært heldige med spillere som har vært klare til å komme inn for dem. Så dette er den gangen det ikke er slik. Om dette er historien deres denne uken, så gratulerer – hvem som starter kampen og hvem som avslutter den... Vi trenger alle. Alle ser ut til å være i veldig god form.

– Det er en tøff motstander vi har i vente, og vi må være på vårt aller beste. Vi har møtt dem to ganger nylig, og ingen av kampene var perfekte. Hjemme spilte vi en dårlig førsteomgang og dårlig andreomgang. Den andre kampen hos dem hadde de ballen mye, men vi tok sjansene våre.

– Vi har mye vi kan forbedre, og det er det jeg tenker på. Så tenker jeg på hvem som er best å bruke fra start og hvem det er best kommer inn fra benken, men det er ingen utfordring eller problem, men bare situasjonen vi endelig har.

Situasjonen på toppen av tabellen

– Det er bra, men det er ikke så mye du kan si. Skal jeg gå til guttene og si at dersom vi slår Arsenal så har vi åtte poeng til dem... Alle vet det.

– 'Dersom vi taper så har vi fortsatt to poeng, men så er City den store vinneren i en kamp der de ikke er involvert'. Det er bare snakk på utsiden. Her på innsiden fokuserer vi bare på kampen, tingene vi må forbedre oss på fra de andre kampene vi har møtt mot dem, for de er veldig bra og krever mye. Så vil vi prøve å vinne.

– Det er vanskelig i seg selv, og borte mot Arsenal er det vanskelig nok i seg selv, men vi er i god form og bør også bruke det. Tingene vi har gjort bra nylig er noe vi bør pakke inn i denne kampen. Så la oss ta det med oss.

Hva som må forbedres

– Om vi forbedrer oss får vi se, men det vi har lært er at vi må dominere mye mer med ball. Sist var det en typisk bortekamp, der vi hadde noen problemer her og der, det er sant – det var en cupkamp og det eneste som betyr noe er sant – men jeg tror alle som så kampen tenkte at Arsenal skulle score før oss. Det kunne tatt kampen i en helt annen retning.

– Disse kampene må vinnes, men jeg ville foretrukket det om vi styrte det mer, uansett hvor vanskelig det er siden de er gode. Du kunne se det i førsteomgangen hjemmekampen da vi møtte dem her på Anfield. De var veldig sterke, gode med ballen, hadde en mot en-situasjonene, vant 50-50-duellene. De kunne ikke gjøre det i de fulle 90 minuttene, og til slutt burde kanskje vi ha vunnet den kampen, men det er vanlig i fotball.

– Jeg prøver å gi guttene riktig informasjon, bare for at de skal være bedre og mer i kampen. Da har vi en større sjanse til å vinne den.

Darwin er usikker til kampen

– Det er klart det påvirker ham. Han vet at han vil få nye sjanser, og jeg sa det etter kampen. Straffen han misset var noe som gikk inn på ham.

– Jeg vet ikke om Darwin er tilgjengelig eller ikke, for noen tråkket på foten hans. Det var veldig smertefullt, og han tok ikke av seg fotballskoen før etter kampen. Han kjente noe, og forlot stadion med en beskyttelsesstøvel.

– Det er ikke brudd, men vi må se om vi kan få denne foten inn i en fotballsko igjen, for vi vet at slikt tar tid. Jeg har ikke sett ham ennå, si vi må vente litt.

– Men bare å gå gjennom denne kampen med slik smerte... Jeg dømmer ikke Darwin for stolpetreffene, jeg dømmer han for den målgivende han hadde for Lucho, for det var sent i kampen, superviktig og avgjørende for oss, med løpet han tar foran forsvarsspilleren. Han ser Lucho kommer, legger ballen inn og Lucho kan avslutte. Det er strålende fotball.

– Ikke la deg påvirke av din egen uflaks, bare bli i kampen. Etter kampen kan du snakke om alt og hva som kunne gjøres bedre. Bare bli i kampen. Jeg er mer enn fornøyd med ham.

– Jeg skjønner at det er en interessant historie, at du setter ny rekord for stolpetreff. Det er ikke en rekord du vil ha, men det viser bare at du er så nære som mulig for å score. Det er Darwins situasjon.

Tannlegen ringer...

Pressekonferansen avbrytes litt av en telefon som ringer, Klopp tar den opp og ser at det er tannlegen som ringer.

– Tannlegen ringer, det kan være viktig, sier han til latter av salen.

Tidligere tette tittelrace

– Jeg aner ikke.

– Det vi har lært med årene er at dersom du vil være i nærheten av City bør du vinne alle kampene dine, for det er det de gjør.  Det er alt. Dette er ligaen. En tid der City dominerer, og slik er det. De spiller utrolig, og vil trolig se seg selv som et lag som ikke spiller sin beste sesong, men de er der de er.

– Vi spiller en veldig god sesong og er to poeng foran City. De spiller en, tja... sesong, og er to poeng bak oss. Det er interessant...

– Slik er situasjonen. Vi kan diskutere det, men gjør det ikke, vi vil heller prøve å spille den beste sesongen vi kan. Når vi møter dem vil vi forsøke å slå dem, utenom det kan vi ikke gjøre noe med det. Dersom Arsenal slår oss er de definitivt der, om ikke så vet jeg ikke hva som betyr.

– Det er så mange kamper i vente. Du kan vinne og tape alle kamper, nøkkelspillere i avgjørende perioder, og du må komme gjennom det. Vi kan ikke gi svarene, fordi vi ikke vet, men vi skal prøve å gjøre det så tøft som mulig for alle som vil komme foran oss på tabellen. Så la oss se om vi kan gjøre det.

Ligaens beste forsvar, selv med mange nye spillere

– Profilen på spillerne vi ønsket å kjøpe var veldig klar. Det måtte være riktig alder, kunne bidra i begge retninger, ha løpsstyrke, være teknisk gode. Det vil ikke endre noe dersom du har slike midtbanespillere og ikke resten av laget forsvarer seg på sitt aller beste.

– Det viktigste da vi kom tilbake for sesongen var at vi måtte forsvare oss bedre. Vi, og ikke de. Det er det vi har gjort. Det er mye tydeligere igjen. Den offensive linjen, hvor presset starter, presset på midtbanen, det er mye tydeligere, og alle er all in. Det utgjør en forskjell.

– Midtbanespillerne vi hadde forrige sesong er noen av de beste denne klubben noen gang har hatt, men alt har sin tid, og kanskje også dette. Det var klart vi måtte endre ting, og vi gjorde det. Vi har forbedret oss som lag igjen, og funnet tilbake til oss selv med måten vi vil forsvare på med å dominere motstanderen med å ha ballen. Det er grunnen og det er alt.

– Jeg tror alle hatet baklengsmålet vårt mot Chelsea, fordi de tok fra Alisson en clean sheet med å ikke være tilstede i et sekund. Men vi vet alle at ting kan se annerledes ut dersom vi ikke forsvarer oss skikkelig eller har Alisson, men så langt er det bra. 

– Vi kan snakke om alt, for vi er på toppen av tabellen og gjør mye bra, men problemet er at jeg nå er mer interessert i hvordan tabellen ser ut etter Arsenal-kampen, etter Burnley-kampen, og så videre. Det er mer interessant.

– Så langt har vi spilt en god sesong, utviklet oss gjennom sesongen, steg for steg blitt bedre og det er fortsatt rom for forbedring.

20 scoringer siste kvarteret i kamper

– Dersom det hadde vært lett å gjøre det ville vi også gjort det, så vi må komme inn i det moduset og den flyten. Vi ble presset inn i det tidlig i sesongen fordi vi måtte jage kamper, lå under, hadde røde kort og slike ting, så vi hadde slike erfaringer tidlig i sesongen som gjorde at vi måtte prøve helt til siste sekund.

– Jeg trenger ikke å fortelle guttene historier fra 16/17 om hvordan vi snudde kamper. Det er våre historier fra denne sesongen, med måten vi snudde kamper på med ti mann mot Newcastle, seieren mot Bournemouth, tapet mot Tottenham som var det beste jeg har sett noen spille med ni mann, det var utmerket.

– Lære alt det, komme gjennom det, komme til riktig konklusjon, ta med seg de riktige tingene, og så gjøre det igjen. Jeg kan ikke si at vi jobber med sene mål spesifikt, men det er kanskje den andre statistikken – at vi har fått mange mål fra benken. Så guttene som har kommet in har hatt en stor påvirkning, og det er også veldig bra.

– Fem innbyttere hjelper, og kan virkelig endre fotballkamper.

Jota sin form

– Han bare har det. Er en komplett pakke. Han vet det, alle vet det – noen skader på feil tidspunkt der han har vært uheldig. 

– Diogo får så mange smeller i hver kamp. Dersom jeg går gjennom listen av medisinske rapporter siden Jota var her, så er han i hver eneste. Ikke at han er skadet, men at han har blåmerke og smeller etter hver kamp. Så han får det skikkelig.

– Og noen ganger har det vært slik at han har vært ute for lenge. Ellers ville tallene hans sett helt annerledes ut. Han var i veldig god form før han ble skadet, kom tilbake og var i god form fra første kamp. Alt ser enkelt ut, eksplosiv, og som han alltid har vært, en ekstremt smart fotballspiller.

– Dersom en skal se mot et land som ikke er stort, men som har en enorm mengde smartefotballspillere, så bør det være Portugal. Mengden spillere de leverer til fotballverden sammenlignet med hvor få mennesker som kommer derfra er galskap. Og spesielt typen spillere de er. Veldig spesielt. De har en spillforståelse på et annet nivå.

– Fra første stund jeg så ham i Wolves, så var jeg veldig begeistret for potensialet hans. Han kan spille i alle tre posisjonene i angrep for oss, og det hjelper veldig nå når Mo ikke er her. Som det er med spisser, så må du utnytte det når du er i god form! Du må surfe på den bølgen, og plusse på noen mål. Målet han scoret mot Chelsea var åpningsmålet, og et utrolig mål. Det er noe du bare kan gjøre dersom du er full av selvtillit. Han gjorde det, det var fantastisk, og tok denne kampen i riktig retning for oss.

Mac Allisters gode form

– Jeg veldig imponert, og så glad for det. Det er så mye jeg har sagt nå om portugisere som jeg kunne sagt om argentinere, selv om jeg ikke kjenner så mange, men Macca er det samme på midtbanen... Som en fotballdoktor.

– En strålende historie med faren, onklene, brødrene, søskenbarna, alle kampene han har sett som barn - jeg kan ikke takke faren hans nok for den utdannelsen.

– Måten han spiller den posisjonen er veldig spesielt. Superaggressiv, og supersmart. Bidragene hans for alt spillet vårt med ballen er ekstremt viktig. I noen år da vi var i gode tider hadde vi situasjoner der alle ønsket å skriver bøker om den ene og den andre. De er alle gode. Vi topper tabellen. Dette er den beste ligaen i verden, og vi er på topp av tabellen.

– Er det noen dårlige spillere i dette laget? Nei. Jeg kan svare på spørsmålene deres, men det handler ikke om å reflektere på hva de har gjort, og hvor fantastiske de er og hvor bra de ser ut, det handler om oss som må grave dypt denne sesongen, holde det gående, holde pusten, fest setebeltene og gå for det!

– For øyeblikket er grunnlaget bra, men vi må bygge på det og sikre oss at vi er i en god posisjon for innspurten.