Vi fulgte pressekonferansen: Klopp og Hogan la følelsene til side da de møtte pressen - har fullt fokus på resten av sesongen

Jürgen Klopp møtte pressen på AXA Training Centre etter nyheten om at han forlater klubben.

Fredag kunngjorde Jürgen Klopp at han kommer til å forlate Liverpool FC etter sesongen. Det samme gjør hans tre nærmeste støttespillere i trenerapparatet, Pep Lijnders, Peter Krawietz og Vitor Matos. 

Klokken 16 er det duket for pressekonferanse fra AXA Training Centre. Der får journalistene anledning til å stille spørsmål rundt managerens avgjørelse. Vi følger begivenhetene, og du kan følge det som blir sagt i livevinduet under, eller i videoen øverst i saken.

Velkommen

Velkommen til livedekning av en noe spesiell pressekonferanse, der Jürgen Klopp skal snakke med journalistene om dagens store nyhet - nemlig tyskerens avgjørelse om å forlate Liverpool FC etter sesongen. 

Vi oppdaterer fortløpende med det som blir sagt. Klopp er på plass ca klokken 16. 

På plass

Klopp er på plass, og det samme er administrerende direktør Billy Hogan i LFC. 

Hvorfor er du overbevist om at det er rett avgjørelse?

– Jeg tror jeg har sagt det i intervjuet som ligger ute. Med alt ansvaret man har i denne jobben må man være helt på sitt beste. Jeg er det nå, men nå har jeg gjort dette i 24 år. Med karrieren jeg har eller har hatt. Det er nesten umulig å starte der jeg startet og ende opp i Liverpool. Det skjer bare om man gir alt. Jeg innså at jeg ikke har endeløst med ressurser. Jeg vil foretrekke å gi alt i denne sesongen, og så ta en pause eller gi meg helt. 

– Jeg innser at jeg ikke er like ung lenger. Sånn er det. Jeg har ikke tenkt på det med vilje, men da jeg begynte å tenke på det, skjønte jeg det. Denne klubben, spesielt med laget vi har og alt klubben står for, trenger en manager som er på sitt beste. 

– En annen situasjon ville vært å gå inn i neste sesong og forsøke å komme gjennom det, og det går ikke. Jeg sa det først til mine trenere, og klubben, og nå vet alle det. 

– Jeg mener det er det rette å gjøre, og jeg tar ikke lett på sånne ting.

Hvilke følelser sitter du med i dag?

– Lettelsen kom da jeg kom frem til avgjørelsen selv. 

– I dag er det blandede følelser. 

– To ting var viktig. Jeg måtte selvfølgelig fortelle eierne. Men jeg måtte fortelle spillerne og supporterne. Spillernes reaksjon var helt topp. De vet at jeg ikke sier det og så stikker av. Jeg er her og er fullt fokusert. Jeg kan svare 500.000 spørsmål hvis dere vil, men frem til sesongslutt er jeg fullt fokusert på det som skal skje. 

– Det har vært noen tårer, og det er normalt etter så lang tid sammen. Det er rett ting å gjøre. Klubben trenger tid til å planlegge for fremtiden mens vi tenker på det som skal skje nå. 

Hvilken melding ga du til spillerne for å unngå at de skulle bli distrahert?

– Spillerne hadde mange spørsmål. Vi har et sterkt bånd. Vi er profesjonelle, og enigheten med laget er for ett år av gangen. Sånn er det alltid. Vi er midt i det året. Guttene ser det på den måten. Vi hadde kameraer ute på trening i dag, og de er i godt humør. De hadde ingen fest da jeg fortalte dem det, men det var bare en kunngjøring. Vanligvis dreier det seg om en manager som har fått sparken og sier farvel, men det ville ikke skjedd her på grunn av det vi har fått til. 

– Jeg tror mange managere hadde fått sparken forrige sesong. Mitt ansvar vokser og vokser, og det viste seg at det var jeg selv som måtte ta avgjørelsen. 

– Forstyrrelsene kommer utenfra, og vi kommer ikke til å la det skje. Vi kan få et enda sterkere fellesskap av dette. 

– Det finnes ingen garantier for at vi kommer til å vinne noe denne sesongen. Men det at jeg har sagt at jeg gir meg er ikke en unnskyldning for å levere dårligere. Jeg vet bare at jeg ikke kan gjøre jobben i fremtiden, men jeg kan gjøre det veldig bra nå. 

Vil du ha noe med hvem som skal ta over?

– Nei, det er viktig. I fotball ser du stort sett bare manageren, og ikke de mange andre som gjør en god jobb. Det ser ut som jeg gjør all jobben, men sånn er ikke. 

– Det vi har gjort de siste åtte og et halvt år er takket være en god struktur. Alt går i riktig retning. Det er en av grunnene til at jeg kan dra. Vi har blitt sterkere sammen. Så mange folk jobber her, og jeg tror de vil komme til rett avgjørelse. Det siste de trenger er råd fra den gamle mannen som går ut døra. 

– Jeg har en mening om det meste, og det er mye jeg ikke har sagt noe om. Jeg ønsker klubben alt det beste for fremtiden, og for øyeblikket er jeg her og skal hjelpe dem. 

Spørsmål til Billy Hogan om hvordan det blir å miste Klopp

– Det er vanskelig å sette ord på hvilken betydning han har hatt. Da han kom i 2015 snakket han om å forlate klubben på et bedre sted enn da han kom. Der vi er nå sammenliknet med da han kom er det ingen tvil om at han har gjort det. 

– Han skal være her i flere måneder ut sesongen. Nyheten er trist, og det synes mange supportere også. Vi har snakket mye om det de siste ukene. Vi har jobbet sammen i nesten ni år. Fra mitt perspektiv kunne jeg se at han var komfortabel med avgjørelsen. Når kollegaen og vennen din kommer til en slik avgjørelse, støtter du det og respekterer det. 

Hogan får spørsmål om han ble overrasket. 

– Ja, det ble jeg. Men alle ser hva som skjer fra utsiden. Men det er mye jobb, og mye press, og han har gjort dette i 24 år. Jeg forstår det. Det er en trist dag, men honnør til Jürgen, som har kommet til avgjørelsen. Klubben skal nå gå gjennom en ryddig prosess. Vi har gjort det før. Vi fikk Jürgen for nesten ni år siden. Det skal ikke være en offentlig prosess, så skal vi dele det når vi har noe å dele. 

– Vi skal ikke snakke om andre navn. Dette er en kunngjøring Jürgen og vi gjør. Etter i dag fokuserer vi på resten av sesongen og å kjempe på fire fronter, og på å gjøre sesongen minnerik.

Til Klopp: Hadde du energi etter sommeren?

– Sommeren var vanskelig. Vi hadde ikke mye tid til å slappe av. Vi jobbet veldig hardt med å hente inn riktige spillere. Det klarte vi, og da skjønte jeg at vi kunne gå for det. Oppkjøringen var strålende, og jeg så hvor bra dette laget kunne bli. Det gledet meg veldig. 

– Men det handler ikke om det. For øyeblikket nyter jeg hvert eneste minutt. Du må tenke mye på planlegging av det som skal skje. Overgangsvinduet er bare tiden der du kan sluttføre overganger. 

– Jeg innså at jeg har gjort dette så mye. Jeg har hatt seks pressekonferanser i uken i ni år, føles det som. Jeg gleder meg til jeg ikke trenger å gjøre det lenger. 

– Denne klubben betyr så mye for så mange folk at jeg ikke kan gjøre jobben på tre hjul. Det er mange bedre managere der ute. Min stil handler om følelser, engasjement, gode forhold. Det krever alt. Jeg er den jeg er, på godt og vondt. 

– Da jeg skrev ny kontrakt var jeg overbevist om å bli til 2026. Jeg trodde jeg hadde evig med energi, men det har jeg ikke. 

Er det et øyeblikk du husker bedre enn noe annet, og angrer du på noe?

– Jeg er ikke i humør til å tenke på det i dag. Jeg trenger ikke huske på det i dag. I en ideell verden har ikke det beste øyeblikk kommet ennå. 

– I dag handler det ikke om det. Jeg har mange gode minner. I dag er vi her for å svare på spørsmål. 

– Det er ikke noe mer å fortelle i dag. 

Klopp tar opp José Enriques påstand om at det er misnøye med FSG som ligger til grunn for avgangen. 

– Det ville vært lett i denne å jobben å bruke mer penger. Jeg har ikke vært fornøyd i hvert eneste sekund. Vi har bygd ut to tribuner som vil være der for alltid. Vi har etablert AXA Training Centre. Vi har gjort alt ordentlig, the Liverpool Way. 

– Vi vant ikke med 97 poeng eller Champions League, og det er ikke fordi vi ikke hentet en ekstra spiller. Hvis du skal klandre noen for at vi ikke har vunnet flere trofeer er det meg.

– Ingen klubb, ingen landslag det neste året for meg. Ingen annen engelsk klubb noensinne, selv om jeg ikke har råd til mat, og det kommer ikke til å skje, takket være Liverpool. 

– Laget er klart for fremtiden. Liverpool 2.0 inkluderer ikke meg. Grunnlaget. Hvem enn som kommer inn kan ikke garantere trofeer, men har muligheten til å spille god fotball. Alt vi har gjort de siste årene, beholder troen, så har dere en flott fremtid i vente. Jeg vil ikke være en passasjer som forstyrrer den prosessen. 

Spørsmål til Hogan om prosessen rundt å hente en arvtaker

– Fra vårt perspektiv vil jeg ikke gi en forventning om dato. Måten vi opererer som fotballklubb er å se på all informasjon, all data og gjort alt vi kan før vi tar en avgjørelse. Jeg kan ikke gi et tidsskjema. Det vil skje i bakgrunnen, og vi skal gjøre alt vi kan for å komme til rett avgjørelse. 

– Det skal ikke være en distraksjon. 

Ferguson sa han skulle slutte før han ombestemte seg. Kan det samme skje med deg?

– Nei. 

– Jeg visste ikke at Alex Ferguson gjorde det.

– Jeg har tenkt mye på det. Situasjonen var klar. På grunn av måten vi har jobbet på, var det åpenbart at jeg måtte ta avgjørelsen. Ingen andre ville ha kastet meg ut. Eierne visste også at jeg kom til å gjøre det før det var for sent. Jeg har tenkt gjennom det nøye. Jeg vil vinne alt denne sesongen, og det vil ikke gjøre at jeg endrer mening. Det samme gjelder om vi ikke vinner noe. 

– Vi har et godt grunnlag. Vi er ikke mye bedre enn andre lag. Jeg tror det er riktig øyeblikk å gi stafettpinnen videre. 

Den viktigste beskjeden til supporterne?

– Jeg håper dere aksepterer avgjørelsen. Så er jeg ikke humør til å si takk, selv om jeg skulle gjort det fem millioner ganger. Det kommer til å skje nå. 

– Vi vet at alle vil prøve å distrahere oss, men det handler nå om resten av sesongen. Det er ingen som har noen tvil om forholdet mellom meg og supporterne, og kampene trenger ikke handle om meg. Vi har mange kamper i vente, så la oss skvise alt ut av sesongen.

Tilbake til et normalt liv, noen spesielle ønsker?

– Jeg vet ikke hva et normalt liv innebærer, så det må jeg finne ut.

Forventet du at jobben ville være så intens?

– Jeg visste ikke hva jeg gikk til. Det er umulig å vite. Dette er verdens beste klubb. Det å bli hedret av Liverpool by er noe av det beste jeg har opplevd. 

– Jeg har lært mye her, og det har vært veldig gøy. 

– Jeg er ikke i humør til å oppsummere nå. Det har vi tid til senere. Jeg kunne gjerne snakket om Norwich, men forstår at dere ikke er så interessert i det i dag. Men det er det jeg tenker på etter at vi forlater dette rommet.

Til Billy Hogan. Klopps ettermæle sammenliknet med Shankly, Dalglish

– Sønnen min sa i dag at han trodde Klopp skulle være manageren for alltid. Vi får muligheten til å se tilbake på karrieren til Jürgen her, og reisen vi har vært på. Den har vært ekstraordinær. Suksessen, lederstilen, karismaen. Forholdene som har blitt skapt, laget som har blitt satt sammen her, har Jürgen stått bak. Men nå har vi fokus på det som skal skje resten av sesongen. 

– Han har satt dype spor i klubben, og vi håper det fortsetter. Vi har mål foran oss. 

Til Billy Hogan. Er det håp om å beholde Lijnders, Krawietz, Matos?

– Avgjørelsen som ble tatt. Pep og Vitor ønsker å komme i gang med sine managerkarrierer. Vi har forståelse for det. De kommer til å dra med vår støtte, og vi vil hjelpe dem videre i karrieren. Teamet Jürgen har satt sammen er sterkt, men det er mange rundt den gruppen som vil bidra. 

Klopp tar ordet. 

– Jeg skal ta en pause, men de andre er klare for å jobbe. Og de er klare, det kan jeg love. De har hatt en voldsom innflytelse på fotballen vi har spilt, og spesielt Pep Lijnders. Han har gitt meg så mye. Vi har jobbet tett sammen. De skal gå for det, og jeg skal følge tett med. 

Hvilket øyeblikk ble du overbevist om avgjørelsen?

– Forrige sesong og tre år siden var mørke år. Det er vanskelig å komme gjennom. Du kan se på et bilde da jeg kom her i 2015, og se på meg i dag, og lure på om det bare har gått ni år. Mye har skjedd. 

– I oppkjøringen var første gang jeg innså det. Vanligvis leder jeg møtene. Jeg klarte ikke det da. 

– Vi planla fortsatt pre-season, og det gikk bra. Men da begynte jeg å tenke på det. Så spilte vi bedre og bedre, og lagets potensial var bra. Da tenkte jeg det også. Med en god manager som er på sitt beste kan det bli gøy å se på, og det skal gjøre. 

Er det én spesiell ting du gleder deg til å gjøre?

– Jeg har ikke tenkt på det, men skal nok finne på noe. 

Det var alt

Det var alt fra Jürgen Klopp og Billy Hogan i dag. En seanse der følelser ble lagt til side. Begge var klare på at tiden for å oppsummere, reflektere og si farvel vil komme, men at det viktigste nå er det som skal skje i de siste månedene av det som blir Jürgen Klopps siste sesong som Liverpool-manager.