Liverpool vil være førsteseedet i høstens Champions League

Tidligere har det vært seriemesterne som har fått en plass i pott 1. Nå endrer UEFA rangeringssystemet.

Etter en sesong i Europa League, som endte med en svært skuffende exit mot Atalanta i kvartfinalen, skal Liverpool igjen være med i Champions League fra høsten. Da vil de røde være med i den første utgaven av en helt nytt format i Europas gjeveste turnering.

De kommende regel- og formatendringene, som skal sende 36 lag i stedet for 32 lag til gruppespillet, vil komme til syne allerede når høstens oppgjør skal trekkes i slutten av august.

Tidligere har nemlig seriemesterne fra de seks øverste nasjonene, i tillegg til vinnerne av Champions League og Europa League fått en plass i den øverste og beste potten. Slik blir det ikke neste sesong, ifølge Liverpool Echo. Det åpner muligheten for at de røde kan få langt enklere motstand.

Fremover er det nemlig de åtte øverste lagene på UEFAs koeffisient-tabell som får en plass i pott 1, sammen med den forrige Champions League-vinneren. Liverpool er på en femteplass på den rangeringen denne sesongen.

«Nasjonale mestere og Europa League-vinneren har ikke en garantert plass i den øverste potten. Det betyr at Arsenal kan vinne Premier League, men fortsatt være én pott bak Liverpool til høsten», skriver Echo.

Store endringer på vei

Mange har nok alt fått med seg den store format-endringen som UEFA har planer om å implementere i Champions League fra 2024/25-sesongen. Vi tar en liten gjennomgang av det uansett.

Siden Liverpool alt er sikret en plass i pott 1, vil de røde få to motstandere fra hver av pottene (1 2, 3 og 4), en hjemme- og en bortekamp per pott.

Det er dermed ikke en like stor fordel å være i pott 1 i forhold til tidligere utgaver. Enklere sagt: Selv om Liverpool er i samme pott som Real Madrid, er spanjolene en potensiell motstander. Manchester City, som er fra samme nasjon, kan riktignok ikke møtes, noe som må kalles en stor fordel.

Samtlige 36 lag skal også konkurrere i en stor ligafase, i stedet for de tidligere gruppene på fire. De åtte øverste lagene tar seg direkte til 8-delsfinalen, mens lagene fra 9. plass til 24. plass møtes i en playoff for å spille om en plass i utslagsrundene. Ingen lag faller ned til Europa League, slik som tidligere sesonger.

Den største endringen er nok uansett at Liverpool skal spille åtte kamper i høstens «gruppespill», kontra seks tidligere. Den første runden starter 17. september, mens den åttende ikke er ferdigspilt før 29. januar.

Du kan få en liten innføring på endringene her:

Derfor valgte Liverpool å gå for «ukjente» Arne Slot

Neil Jones:Derfor valgte Liverpool å gå for «ukjente» Arne Slot

Liverpool-journalist Neil Jones kommer med nye opplysninger om hvorfor Feyenoord-sjefen trakk det lengste strået.

Klopp kjempet mot overmakten – og vant

Klopp kjempet mot overmakten – og vant

Den avtroppende Liverpool-manageren har ikke hatt i nærheten av de samme midlene som sine nærmeste rivaler.

Innsikt 09.mai 17:00