Slik skal VAR strammes opp neste sesong

VAR ser ikke ut til å forsvinne, og da må det forbedres.

Neste uke skal de 20 klubbene i Premier League stemme over forslaget fra Wolves om å skrote videodømming fra neste sesong. The Times er blant flere medier som skriver at «ulvene» ikke ligger an til å få det nødvendige to tredjedels flertallet for å få gjennom forslaget. Liverpool er blant klubbene som skal være for å fortsette med VAR i Premier League. 

Men det betyr ikke nødvendigvis at alle er like fornøyde med hvordan videodømmingen blir praktisert. Denne sesongen kom et uavhengig panel frem til at det var 31 VAR-tabber i Premier League i 2023/24-sesongen. Liverpool havnet på feil side av fire av de tilfellene - flest i Premier League - og fikk ingen i sin favør. 

Noen vil nok hevde 31 er litt for lite, og det var selvfølgelig langt flere enn 31 situasjoner som ble diskutert og som av mange ble betraktet som feilvurderinger. Nettopp vurderingen av hva som kvalifiserer til en VAR-inngripen er noe av det dommersjef Howard Webb ønsker å få klarhet i før neste sesong. 

Så er spørsmålet om bare det å endre ordlyden fra «klar og åpenbar feil» til «åpenbar feil» er nok til å dempe forvirringen hos de som sitter i VAR-bussen. Uansett er målet til Webb at hoveddommerens avgjørelse ute på banen skal veie klart tyngst, og at det virkelig må føles som en kraftig feil for at VAR skal gripe inn, skriver The Times. 

Færre VAR-dommere

Et annet grep Webb vil gjøre er å trene opp noen dommere til å bli VAR-spesialister, og sørge for at det blir litt færre videodommere enn vi har sett denne sesongen. Tallene skal vise at det ble en kraftig forbedring etter at et liknende grep ble gjort i høst i kjølvannet av skandalen som frarøvet Luis Diaz en scoring mot Tottenham.  

Neste sesong skal for øvrig publikum på stadion forhåpentligvis få en litt bedre VAR-opplevelse. Da skal dommerne nemlig forklare sin avgjørelse på høyttaleranlegget på stadion. Dommerne har allerede blitt trent opp i hvordan de skal ordlegge seg. En liknende praksis så vi under fotball-VM for kvinner i fjor. 

Om det fører til litt mer tidsbruk rundt VAR-avgjørelsene kan kanskje tiden spares noe inn igjen når Premier League går for å innføre semi-automatisk offside-teknologi. Som vi har sett i Champions League går det ikke alltid lynhurtig med det systemet, men i snitt skal det gå 40 sekunder fortere enn uten teknologien. 

«Premier League og PGMOL (dommerforeningen) er klar over at det må gjøres betydelig arbeid før neste sesong for å bedre VAR sitt omdømme hos supporterne. Denne sesongen ble det scoret rekordmange 1246 mål, og bare 46 ble annullert etter en VAR-gjennomgang. Det er under fire prosent, men med alle diskusjonene rundt avgjørelsene føles det som tallet er høyere», skriver The Times.

– Han fortalte at det er en god unnskyldning for å komme tilbake. Jeg er sikker på at vi får se mer av han i fremtiden

– Han fortalte at det er en god unnskyldning for å komme tilbake. Jeg er sikker på at vi får se mer av han i fremtiden

Bill Shankly-referansene sitter løst når tidligere spillere snakker om Jürgen Klopp.

Nyheter Søn. 02.06. 09:26
Du får overraskende lite igjen for pengene om du satser på City-nedrykk neste sesong

Du får overraskende lite igjen for pengene om du satser på City-nedrykk neste sesong

Storfavoritt til seriegullet - men 71 ganger større sannsynlighet for nedrykk enn tittelrivalene.

Nyheter Lør. 01.06. 20:52