Marker kvinnedagen på Anfield med likesinnede supportere

Livergirls International sparkes i gang på kvinnedagen.

Ønsker du å markere kvinnedagen med likesinnede Liverpool-supportere på Anfield? Da kan du bli med når Livergirls International sparkes i gang — men det haster å bestille billetter. For mer informasjon og billetter, besøk arrangementets side her.

Støtte fra øverste hold

— Hele ideen er å skape et nettverk og en plattform for kvinner å møtes på. Å finne likesinnede å dele opplevelser med, om det så er å dele hotellrom på bortekamp i Europa eller utveksle erfaringer og bilder på sosiale medier.

Det forteller initiativtaker Ragnhild Lund Ansnes. Ansnes er den første kvinnen til å forfatte offisielle bøker for Liverpool Football Club, og er tidligere styremedlem i LFCSCN.

— Dette er noe vi har gjort i Norge, hvor vi har over 1000 medlemmer på Livergirls Norways Facebookside. Nå ville vi gå internasjonalt.

Førstkommende søndag sparkes det hele i gang, med hjelp fra aller øverst Liverpool-hold.

— Jeg tok kontakt med Peter Moore (daglig leder i Liverpool Football Club) for snart to år siden og spurte om han ville være med på å gjøre kampanjen verdensomspennende. Under to timer senere fikk jeg svar med «Ja, når kan du møtes?» Han har vært veldig støttende, og står på plakaten som en av dem som skal prate på søndag, fortsetter Ansnes.

STØTTE: Ragnhild Lund Ansnes med Liverpools daglige leder og Livergirls International-supporter, Peter Moore.

STØTTE: Ragnhild Lund Ansnes med Liverpools daglige leder og Livergirls International-supporter, Peter Moore.

Billett-goder

Moore får selskap av tidligere Liverpool-spiller Phil Thompson, hvis mor var en pioner for kvinnelige Liverpool-supportere der hun troppet opp på Anfield i sin fineste kåpe hver hjemmekamp på 50-tallet.

Manager for Liverpools damelag, Vicky Jepson, samt produsent for the Anfield Wrap, Lizzi Doyle, kommer også for å holde innlegg. George Sephton — the Voice of Anfield — stiller som DJ.

Hvis du har lyst til å delta, må du melde deg på så fort som mulig — senest i løpet av tirsdag 3 mars. Ansnes oppfordrer de fremmøtte til å kle seg i rødt eller keepergrønt, men det er dog ingen must.

Det kommer også andre goder med i billettprisen. Supporterbutikken ved stadion gir 20% avslag på varer til alle som kan vise frem sin billlett. Det blir mottakelse i Anfields executive lounge, med utsikt over gresset på Anfield. Der blir det servert bobler, og klubben tilbyr behind the scenes-innblikk på styrerommet og andre steder man vanligvis ikke får tilgang til.

Middagen serveres klokken 19.00. Billetter koster £59 for voksne og £39 for barn under 18, og kan kjøpes her.

Men arrangementet starter på Hotel Tia klokken 14.30 hvor det blir gratis fan zone, med mingling og live musikk. Her kan også de modigste menn dukke opp, hvis de ønsker. Inngang er gratis.

— Ingen gutteklubb

Initiativet til Ansnes startet da hun reiste landet rundt med boka Liverpoolhjerter på signeringer og arrangementer i samarbeid med Supporterklubben.

— Siden jeg kom fra utenfor fotballverden var jeg litt fordomsfull, sier hun. Hun forventet at det hovedsakelig var menn som skulle møte opp på boksigneringer og legende-kvelder, men det stemte ikke helt. Enkelte stedet var det hele 50/50 kvinner og menn blant de fremmøtte.

2019: Jamie Webster i godt selskap under fjorårets jentetur til Liverpool.

2019: Jamie Webster i godt selskap under fjorårets jentetur til Liverpool.

—Da tenkte jeg «oi, lurer på hvor mange kvinnelige supportere det var i supporterklubben». Det var det første jeg spurte om da jeg ble med i styret i supporterklubben. Da tror jeg det var under 8%. Det var så rart. Hvorfor følte ikke jentene at de kunne være en del av supporterklubben som kunne gi dem så mye?

— Det er jo ingen gutteklubb.

Supporterklubben startet en kampanje for å få flere kvinnelige medlemmer, og startet gruppa Livergirls Norway.

— Livergirls Norway hadde en kick off i Norge med en forrykende tale fra John Barnes som snakket om de å være minoritet, men samtidig ha selvtillit og ta den plassen man fortjener.

Jenteturene

Det ble så arrangert en jentetur til Liverpool. Det skulle bli et årlig høydepunkt. Førstkommende helg blir tur nummer syv arrangert. Da reiser 29 kvinnelige supportere fra Norge til Liverpool for å få med seg kampen mot Bournemouth, og naturligvis Livergirls International på selveste kvinnedagen.

— De turene har vært utrolig fine, med deltakere i alle aldre. Det har vært godt voksne damer som har grått tårer for at de endelig har kommet til Anfield. De har ikke hatt noen å reise med, men endelig har de funnet noen å dra på tur med, forteller Ansnes.

Daglig leder i supporterklubben, Tore Hansen, sier at jenteturene har vokst i popularitet siden den første ble gjennomført i 2013/14-sesongen.

VARIGE VENNSKAP: Jenter som stiftet bekjentskap på jentetur har møttes igjen flere ganger i Liverpool

VARIGE VENNSKAP: Jenter som stiftet bekjentskap på jentetur har møttes igjen flere ganger i Liverpool

— Supporterklubben startet med disse turene som en del av en kampanje til å få flere kvinnelige medlemmer. Tradisjonelt har det vært litt stereotypiske oppfatninger av hvem som er interessert i fotball. Noe av dette stemmer nok også, men vi mente samtidig at kvinner var underrepresentert og ønsket å gjøre noe med det.

— Noen år etter at Ragnhild kom med i styret gikk første tur av stabelen og det var naturlig å bruke henne som reiseleder og ansvarlig for gjennomføringen. Det er fantastisk å se hvordan dette har utviklet seg og vi kan bare ønske henne og hennes medhjelpere lykke til til helgen med det internasjonale arrangementet.

PÅ VEI TIL ANFIELD: Jentene på vei til stadion.

PÅ VEI TIL ANFIELD: Jentene på vei til stadion.

— Inspirere til å mene noe

Et mindre arrangement av Livergirls International ble arrangert på kvinnedagen i fjor. Men dette året er det første hvor klubben er involvert og det går av stabelen i full skala med en line up med inspirerende talere.

— Det er starten på en verdensomspennende kampanje som skal vokse. Det kommer folk flyvende inn helt fra California for å delta, forteller hun.

— Drømmen er at alle plattformene på sosiale medier vokser seg store og sterke og blir en relevant og trygg arena for jenter. Et sted hvor de kan bli kjent, og bli inspirert til å tørre å mene noe om fotballen, satse på fotball, tørre å reise til Liverpool eller gå på pub for å se kamp.

Tilbakemeldingen fra norske supportere har vært knallgod og antallet kvinnelige medlemmer i supporterklubben har vokst til 12.2%. Det er i skrivende stund 6645 kvinnelige medlemmer.

— Den større visjonen er å få på banen jenter i andre kulturer hvor de er helt skjult. Vi har masse hard core supportere i midtøsten og deler av Afrika hvor de lever i kulturer hvor blandede kjønnsarenaer kanskje ikke er akseptert. Håpet er å få en arena hvor vi kan se dem.

Livergirls International arrangeres uavhengig av Liverpool FC Supporters Club Norway. Jenteturen som nevnes i artikkelen arrangeres i regi av supporterklubben og Ving.