Platini vil ha færre storklubber i CL

UEFA-president Michel Platini vil gjøre det verre for de store landene å få med 3-4 klubber i gruppespilet i Champions League. Han foreslår at disse klubbene møtes innbyrdes i kvalifiseringen.

Den ferske UEFA-sjefen Michel Platini har i dag offentliggjort sin plan for nytt format i Champions League under en mediabriefing i London. Dersom franskmannen får gjennomslag for sine planer betyr det at det blir atskillig verre å kvalifisere seg til det attraktive gruppespillet for lagene som blir nummer tre og fire i Premier League.

Forslaget innebærer nemlig at den siste kvalifiseringsrunden til gruppespillet skal være play-off kamper der lagene fra de store nasjonene som ikke er direkte kvalifisert må gjøre opp seg imellom. Det betyr at lagene fra England, Spania, Italia, Frankrike, Tyskland og Portugal som ikke er direkte kvalifisert må gjøre opp seg imellom om retten til å få delta i gruppespillet.

Som kjent har det frem til nå vært brukt et seedingsystem som har ført til at klubbene fra de store ligaene har unngått hverandre i siste kvalifiserende runde, og dermed har fått relativt enkle motstandere. Liverpool har for eksempel møtt Maccabi Haifa fra Israel, CSKA Sofia fra Bulgaria og Grazer AK fra Østerrike i denne kvalifiseringsrunden de tre siste sesongene. Får Platini gehør for sitt forslag kan motstanderen i stedet plutselig hete Roma, Valencia, eller Bayer Leverkusen.

- Dette handler ikke om å ødelegge for England, Italia og Spania, men å finne en god balanse, hevder Platini i dag.

- Mitt problem er at de to engelske, spanske og italienske lagene i den siste kvalifiseringsrunden ikke spiller mot hverandre, men mot mindre klubber. Jeg mener at lagene fra de landene som har tre eller fire lag med i Champions League må gjøre opp mot hverandre i kvalifiseringen, legger han til.

- Vi ønsker å få med flere land i gruppespillet, og da må vi fjerne klubber fra land som allerede er direkte kvalifisert. Jeg er ikke sikker på at fjerdelagene fra Spania, Italia eller England er mer viktige en mestrene i Polen, Tsjekkia og Danmark, uttaler den nye UEFA-presidenten.

Uttalelser som helt sikkert ikke faller i god jord blant Europas beste klubber. Skulle Platini få gjennomslag for sitt forslag, vil det ikke tre i kraft før i 2009/10-sesongen.

Et annet forslag fra Platini som helt sikkert vil være omstridt går ut på at spillere som går på lån ikke får spille i samme turnering eller liga som klubben som eier dem. En utlånsavtale som den Liverpool har med Charlton angående Scott Carson vil altså ikke være tillatt om Platini får det som han vil.

Franskmannen vil også innføre en lov som forbyr europeiske klubber å hente inn spillere som er eid av en agent eller et selskap, slik tilfellet var for Carlos Tevez og Javier Mascherano da de gikk til West Ham. Den ferske UEFA-presidenten ønsker også å innføre en regel om at en klubbs spillerlønninger bare kan utgjøre en viss prosentandel av klubbens omsetning.