Tålmodighet vil bli en dyd

Journalisten Guillem Balague sier at Liverpool har risset opp en 5-årig plan basert på stabilitet, og at en investering på £100M vil bli helt avgjørende for klubbens nære fremtid.

På sin egen nettside skriver Balague at klubben vil være avhengig av at en investor kommer inn for å få i gang byggeplaner av ny stadion, og dermed økonomi til realistisk å kunne konkurrere mot rikere rivaler. Selv da må en forvente en edruelig hverdag i forhold til transfers og tålmodighet med å få klubben på et nivå som Man Utd og Chelsea, men som likevel kan være akseptabelt for Rafael Benitez og hans ambisjoner.

"Etter samtaler med folk som har høye posisjoner i Liverpool kan jeg si at jeg ble forelagt en 5-årig plan, hvor man la vekt på stabilitet, skriver Balague.

"Bekreftelse av en investering på £100M er en helt vesentlig del av den første fasen i denne planen, og hvor man har fått lovnader om at pengene vil være på plass før denne sesongen er over. Det vil samtidig gjøre at Gillett og Hicks får sine aksjeandeler redusert. Hvis investeringen ikke skulle skje vil man ha det samme nivå på hvordan klubbens profitt vil ble krevd brukt for å håndtere klubbens gjeld, og med alle begrensningene det igjen vil måtte medføre.

Uten den nevnte investeringen, og dette er min egen oppfatning, kan ikke klubben (og fansen) forvente en plass blant topp fire som minstekrav. Finansielle eksperter har forklart meg at lønnsnivået til en klubb gjerne har samsvar med hvor konkurransedyktig en klubb vil være. I dag opererer Chelsea, Manchester United og Arsenal med et høyere lønnsnivå enn man gjør på Anfield, mens Spurs og Manchester City for øyeblikket er på nivået til Liverpool.

Kilden til investeringen på £100M vil også være i en posisjon til å hjelpe til med å finansiere byggingen av en ny stadion (til kostnad £350M) og samtidig ha en innflytelse som vil kunne hjelpe til med å tiltrekke nødvendige lån og ytterligere investeringer fra bankene. Jeg er blitt fortalt at dersom investeringen blir en realitet vil klubben være i de rette hender.

Hvor mye av de £100M som vil bli gjort tilgjengelig for å styrke spillerstallen, er det neste spørsmålet en stiller seg. Svaret er, på kort sikt, at supporterne ikke vil merke noen vesentlig forskjellig i forhold til kjøpekraft på Anfield. På lang sikt derimot, vil klubben være i en langt sunnere økonomisk tilstand, og klubbens budsjetter vil over tid øke. For eksempel er planen at økte inntekter generert gjennom en ny stadion vil doble klubbens årlige profitt på £45M, og som igjen vil styrke et transferbudsjett.

Vil dette være nok til å overbevise Rafa Benitez om en langsiktig fremtid i klubben? Ja, forutsatt at hans planer for spillertroppen på kort og medium sikt blir oppfylt. Det vil involvere muligheten til å sikre seg to eller tre spillere som han har sett seg ut og ønsker å sikre seg på frie overganger ved slutten av sesongen. Manageren vil også behøve å kvitte seg med flere spillere som ikke trives og for bra priser, og han vil få mulighet til å investere igjen de pengene han får tilbake fra salg. Det er blitt bekreftet av direktører.

Liverpool-fans vil kanskje bli alarmert over at gratisoverganger vil spille en betydelig rolle i transferplanene for den kommende sommeren, men det illustrerer at Benitez agerer forsiktig og åpner for at det kanskje ikke vil komme noen investering og at hans budsjett ikke vil forandre seg vesentlig.

Det understreker også det faktum at, til tross for interesse fra Juventus, så planlegger Benitez en fremtid hos Liverpool og at hans hode, og hjerte, er knyttet til Anfield uansett hva som måtte skje med eksterne investeringer. Skulle £100M komme inn i klubben, og en ny stadion bli bygget, da vil Benitez i det minste være i stand til å bygge en spillertropp med den samme dybden som rivalene United eller Chelsea. Hvis ikke, da vil målet være å beholde en meget konkurransedyktig førsteellever, mens han prøver å hente spillere for troppen som er så gode som mulig under de rådende forhold."