Ett år siden rettsaken

For ett år siden kjempet Liverpool FC for sin eksistens i London High Court. Ian Ayre er lettet over at utfallet ble slik det ble.

De daværende eierne Tom Hicks og George Gillett forsøkte å forhindre at hovedkreditor Royal Bank of Scotland tvang gjennom et salg av klubben til dagens eiere med John W. Henry i spissen. RBS hadde sett seg lei på at Hicks og Gillett ikke betalte avdragene på lånet de hadde tatt opp, og krevde at gjelden på £280M ble betalt umiddelbart, eller så ville de sette klubben under administrasjon. Liverpool befant seg den gangen i nedrykksstriden, og ville blitt trukket ni poeng om klubben hadde blitt satt under administrasjon.

New England Sports Ventures sitt £300M-bud på klubben ble redningen, men det var ikke nok for Hicks og Gillett, som forsøkte å avsette daværende styreformann Martin Broughton, daværende administrerende direktør Christian Purslow, og daværende kommersiell direktør Ian Ayre for å forhindre at klubben ble solgt til NESV.

- Jeg hadde hele tiden troen på at vi ville vinne. Jeg visste vi ikke hadde gjort noe galt. Vi hadde fått veldig god rådgivning, og sto sammen i denne prosessen. Jeg jobber alltid ut fra det utgangspunkt at dersom du ikke har gjort noe galt, så vil det gå bra, uttaler Ayre til Liverpool Daily Post.

- Vi opplevde å bli sparket fra styret, for så å bli gjeninnsatt. Vi opplevde å sitte i et styremøte, som plutselig viste seg å ikke være et styremøte lenger. Men vi vant til slutt.

- Det er ufattelig at en fotballklubb som har eksistert i over 100 år kan havne i en rettsak som denne. Spørsmålene var mange. Kunne vi bli satt under administrasjon? Banken hadde utvilsomt rett til å kreve inn gjelden, og det var ingen som sto klare til å overta den. Så jeg antar at svaret på det spørsmålet var ja.

- Det vanskeligste med hele situasjonen var klubbens finansielle utsikter, og manglende muligheter til å investere i laget med den stadig voksende gjelden. Kommersielt økte inntektene, men eierne støtte bort supporterne slik at den veksten også avtok. Vi så en domino-effekt, og det ble vanskeligere og vanskeligere å håndtere gjelden på grunn av dalende inntekter.

- Fotball er forretninger med store summer i omløp, men vi må ikke glemme supporterne oppi alt dette. Begynner du å tulle med dem, vil det ha en domino-effekt. Det kan ikke sammenlignes med andre forretninger.