Forlanger sannheten

Politikere har nå kastet seg inn i kampen som de etterlatte fra Hillsborough har kjempet i over 22 år, om å finne sannheten i hva man mener var en gedigen dekkoperasjon for å legge skylden på tragedien over på supporterne.

En oppfordring om at myndighetene skal overlevere alle dokumenter fra Hillsborough ble i går enstemmig vedtatt i det engelske underhuset.

- Jeg skal gjøre alt i min makt for å sørge for at familien og folket får vite sannheten, slo innenriksminister Theresa May fast.

- Det har vært feilinformering, tåkelegging og grov forsømmelse samtidig med en dekkoperasjon fra øvrigheten, noe som igjen har bidratt til at en føler at dette var en arrangert kampanje for å få skylden vekk fra de som virkelig var ansvarlige og over på Liverpoolfansen, uttalte parlamentsmedlem Steve Rotherham fra Liverpool Walton.

Myndighetene prøvde i praksis umiddelbart etter at tragedien var et faktum å skylde på berusede fans, og Steve Rotherham la til at daværende pressesekretær for statsminister Margaret Thatcher, Bernard Ingham, hadde kommet med «opprørende påstander» om fulle fans.

- I hans ord, ville ikke Hillsborough ha skjedd dersom ikke «en gjeng med pøbler, åpenbart beruset, hadde prøvde å tvinge seg inn på banen».

Parlamentsmedlem Andy Burnham ønsket velkommen uttalelsene til Theresa May om at «alt nå skulle legges ut i offentlighet». Han la til at tragedien var «en av de største urettferdigheter i det 20. århundret».