Ville alltid bli fysioterapeut

Chris Morgan bestemte seg for yrkesvei da han så fysioterapeuter som behandlet fotballspillere på banen. Nå leder han et støtteapparat på syv, og forteller om arbeidshverdagen.

Chris Morgan kom til klubben i 2006, og startet som fysioterapeut for reservelaget. Nå leder han hele avdelingen.

- Jobben min er å håndtere fysioterapiavdelingen i klubben. Det består av meg, to andre fysioterapeuter, tre bløtvevsterapeuter, en rehabiliteringstrener, i tillegg til deltidspesialister for yoga, Pilates, fotpleie og podiatri. Målet vårt er å gi optimal behandling for spillerne. Det kan være i form av rehabilitering av skadde spillere på så kort tid som mulig, eller håndtering av kroniske problemer der målet er å opprettholde tilgjengelighet og ytelse, sier Morgan i et lengre intervju med Bleacher Report.

 

- Som avdeling legger vi stor vekt på skadeforebygging, og prosessen med å forebygge skader er kompleks, og innebærer analyse av spilleren, trening og spill, og faktorer som kan redusere risikoen for skader. I snitt jobber jeg seks dager i uka. På treningsfeltet startet vi kl. 8.30, og er normalt ferdig kl. 17.00. Jeg reiser også med laget, så arbeidstidene kan være noe usosiale.

 

- Massevis av forskning viser at hamstring, lyske, kne- og ankelskader er de vanligste i fotball, og det er det samme vi ser i vår klubb. Det er en tendens til at skader kommer i grupper. Forrige sesong hadde vi to eller tre skulderskader som var traumatiske og behøvde operasjon. Denne sesongen har vi allerede hatt tre alvorlige ankelskader, som igjen var traumatiske og skjedde i en takling - noe som gjør at det er lite vi kunne gjort for å hindre dem.

 

- De siste årene har bruk av GPS innenfor trening tillatt oss å overvåke hver spillers belastning på en måte som ikke var mulig før. Vi får rapporter hver dag, som kan vise oss hvor mye en spiller har sprunget, hvor raskt, og og hvor mange ganger de har akselert eller bremset. Vi kan også se på hjerterytme for å se hvor tung økten var for spillerne,  og kombinere denne informasjonen med data fra et medisinsk perspektiv, og gjøre opp en vurdering på spillerens medisinske og fysiske tilstand.

 

- Jeg, Zaf Iqbal, Ryland Morgans og Glen Driscoll jobber tett med manageren og resten av trenerne. Vi møtes daglig for å detaljert diskutere alle førstelagsspillerne. Vi samarbeider med Brendan og og trenerteamet før hver trening for å gi oppdateringer på fremgangen til skadde spillere og rapportere eventuelle problemer. Denne prosessen fortsetter frem til kampdag. Vår jobb er å gi manageren så mye informasjon som mulig for å hjelpe han til å ta ut laget.

 

Han bestemte seg tidlig for hva han ville bli.

 

- Jeg ønsket å bli fysioterapeut da jeg var barn, og må innrømme at det ble slik etter å ha sett fysioterapeuter springe inn på banen for å hjelpe skadde spillere. Jeg ønsket alltid å jobbe med medisin og fysioterapi, og linken til sport virket perfekt for meg. Jeg elsker å jobbe med fotball, og var heldig som ble tilbudt en jobb med Liverpools reservelag.

 

- Jeg har fått oppleve FA Cup og Champions League-finaler, og vært involvert i noen av de største kampene i verden, på noen utrolige stadioner, men jeg har også hatt mulighet til å jobbe med noen av de beste fotballspillerne i verden på daglig basis på Melwood, og gjort mitt for å få dem på banen på en lørdag. Jeg setter pris på hver eneste dag.