- Jeg har mer erfaring nå

Brendan Rodgers mener at han er blitt en bedre og mer erfaren manager i løpet av sine to år i Liverpool, men nord-iren innrømmer at han savner Luis Suarez.

- Jeg har høstet erfaringer i løpet av mine to år i Liverpool. Erfaringer om hvordan det er å lede en av de største fotballklubbene i verden. Jeg tror jeg er blitt en bedre manager av å jobbe her i Liverpool, når jeg nå ser tilbake på de to årene som er gått siden jeg kom hit. Forhåpentligvis har jeg forbedret mine kvaliteter og blitt bedre, sier Liverpools manager i et intervju med Guillem Balague.

- Jeg ble hentet hit for å ta Liverpool tilbake til dit klubben hadde vært tidligere, nemlig å bli en klubb som kjemper om ligatittelen og som spiller Champions League-fotball. Jeg skrev under på en treårskontrakt, der planen var at det tredje året var året når vi skulle kjempe om tittelen, så det kom et år tidligere enn ventet. Den naturlige utviklingen til laget ble på en måte satt på vent i sommer, ettersom Luis Suarez forlot oss og mange nye spillere kom inn. Det er spennende tider i Liverpool, med mange unge spiller som er kommet inn. For at vi skal bli bedre, må vi ta et kort tilbakeslag for øyeblikket, vel vitende om at klubben vil være bedre rustet på lang sikt på grunn av dette.

- Samarbeidet med eierne er veldig bra. Noe av det viktigste i moderne fotball er strategi. Managere er selvsagt noen ganger ikke en del av et lags strategi. Min jobb her er imidlertid å forlate klubben i en bedre tilstand enn da jeg kom hit, og det er fortsatt min jobb. Det, samt det å utvikle spillere. Forandringene som skjer rundt klubben, som for eksempel renovering av stadion, er veldig spennende. Vi kan gjøre slike forandringer takket være Champions League-spill og pengene det genererer. Treningsfeltet forandrer seg også, og alt dette er en del av vår strategi. Jeg bekymrer meg ikke for min egen posisjon. Jeg bekymrer meg for Liverpools posisjon. Jeg tenker bare på å jobbe godt for klubben, uansett hvor lenge det måtte vare.

- Jeg tilbrakte mye tid i Spania og Holland før jeg ble manager. Jeg ble inspirert av klubbene som hadde en gjennomført linje fra grasrota til toppen. Jeg elsker også den spanske måten å spille fotball på, hvor du dominerer ved å kontrollere ballen. Jeg reiste mye, og besøkte flere klubber. Jeg brukte mye tid i Sevilla, og så hvordan de utviklet unge spillere. Jeg besøkte Barcelona, Valencia og Madrid-klubbene. Dette var de viktigste klubbene jeg besøkte. Jeg så selvsagt også masse kamper. Jeg likte å reise til Villarreal. Et vakkert sted, og en vidunderlig klubb som har gjort det godt i flere år nå.

- Det er nesten litt merkelig, men jeg har aldri møtt Pep Guardiola. Jeg skulle tilbringe noen dager med ham da han var i Barcelona, men flyet mitt ble innstilt grunnet tåke. Dermed måtte jeg flytte firedagers-turen min, og jeg fikk aldri muligheten til å møte ham. Det er jeg litt lei meg for, for han er en vidunderlig trener, og jeg vet, uten noen gang å ha møtt ham, at han er en vidunderlig fyr også. Jeg liker hans lidenskap for fotballen, hans flotte prinsipper og ideer, og den selvtilliten han gir folk. Jeg har beundret ham fra utsiden lenge, ikke minst motet han viser ved å spille moderne fotball.

- Spillestilen jeg selv legger opp til er inspirert av spansk fotball, ikke bare Guardiola, men en fusjon av tankene til de store gigantklubbene. For meg fremstår en blanding av den spanske, den nederlandske og den britiske mentaliteten som vanskelig å slå. Så min ide var alltid å fusjonere disse spillestilene, og med tiden å utvikle og forbedre alt. Nøkkelen til alt er å forbedre spillerne og gjøre dem fornøyde. Det handler ikke om meg, eller min CV. Til syvende og sist vil det være folk som måler det jeg har oppnådd, men for meg er ferden dit viktigere enn sluttproduktet.

- Jeg lærte masse av Jose Mourinho. Han var en god planlegger, og en god kar for meg som ung trener. Han ga meg ansvar, og jeg fikk kjenne på presset med å jobbe med store spillere i en alder av 30 år. Jeg vil alltid være takknemlig overfor ham, for at han ga meg sjansen til å trene reservelaget og være nær ham og førstelaget.

- Jeg har egentlig aldri spurt Jose om råd i ettertid. Som manager vil du alltid snakke med andre managere, men du er alltid ute etter å finne dine egne løsninger. Jose er en venn, men det er litt annerledes nå som vi begge er så opptatt med våre roller og våre jobber. Vi får ikke sjansen til å snakke sammen så ofte lenger.

- Alex Ferguson skrev et brev til meg etter at jeg fikk sparken i Reading. Han har gjort tilsvarende med en rekke managere som enten mistet jobben eller som sto uten jobb. Han var på mange måter et symbol på managerforeningen. Jeg har selvsagt stor respekt for Alex, og måten han forandret Manchester United som klubb på. Men det er mange folk og managere som jeg har stor respekt for. Jeg ser den utrolige jobben som David Moyes gjorde i Everton, selv om han ikke vant noe trofé. Folk kan komme til å bedømme meg om noen år. Dersom jeg da har vunnet noen trofeer vil de kanskje si at jeg lykkes, men jeg mener at det jeg lykkes med var de 15 årene før det skjedde, altså min læretid og reise som manager, og jobben jeg gjorde med unge spillere. Det er det jeg mener jeg har lykkes med.

- Rammene og filosofien var på plass da jeg kom til Liverpool. Folk vet hvordan jeg jobber når de ansetter meg. De vet hva de vil få. De første seks månedene i Liverpool handlet om måter å innføre mine prinsipper på. Vi deltok i Europa League på den tiden, og til tider var det vanskelig. Jeg var hentet inn for å innføre min spillestil, som var kreativ angrepsfotball hvor vi skulle vinne. Men det tar litt tid, for dette er et spill basert på bevegelser og kreativitet, og du kan ikke spille med frykt. Etter fem eller seks måneder begynte spillerne å finne tonen, og vi hentet inn to spillere til i Coutinho og Sturridge som gjorde at laget vokste enda mer. Som en følge av dette har det siste halvannet året vært magisk, hvor vi har ridd på et flyvende teppe, men vi må fortsatt vokse ytterligere. Som jeg har vært inne på ble den naturlige utviklingen til laget satt litt på vent i sommer. Noen lag kan beholde troppen, og bare kjøpe inn en spiller eller to. Vi mistet en verdensklassespiller. Utfordringen nå er å få fremgang igjen. Det vil gå sakte men sikkert, men det er den beste måten å gjøre det på om du ønsker å nå dine mål.

- Jeg satte pris på hvert minutt hvor jeg jobbet sammen med Luis Suarez. En stor mann. Han hadde noen problemer, men selv kan jeg ikke rose Luis høyt nok. Han kom på trening hver eneste dag og forberedte seg som du vil forvente av en toppspiller. Han var fokusert, han elsket fotball, og han jobbet hardt hver eneste dag. Han hvilte til riktige tider, og han forberedte kroppen sin på det den hadde i vente. Han var magisk. En magisk spiller, og en veldig fin fyr.

- Han vil lykkes i Barcelona. Han er en stor spiller, som vil være suksessfull i Barcelona. Jeg utviklet laget rundt ham når jeg kom hit, og kvittet meg med Andy Carroll. Jeg bygde laget mitt rundt Luis. Når jeg kom til klubben var ikke folk fornøyd med antallet mål han scoret, men i de to sesongene hvor jeg var hans manager gjorde han 30 mål i den første og 31 i den andre. Så vi hjalp ham med å forbedre ham som spiller, og han hjalp laget vårt.