Åpent brev til NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen

Etter twittermeldingene til NRK-kommentator Christian Nilssen, om Heysel og Hillsborough ble kjent torsdag - har også Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kommentert saken. Det gjør at vi nå velger å skrive åpent brev til NRK-sjefen.

NRK-journalist Christian Nilssens Twitter-meldinger har skapt sterke reaksjoner blant fotballsupportere.  Etter at Liverpool FC Supporters Club Norway kontaktet NRK om saken, kom redaksjonssjef Sjur Molven med en uforbeholden unnskyldning: «Vi beklager sterkt denne Twitter-meldingen. Forstår alle reaksjoner. Dette er ikke akseptabelt og følges nå opp internt». Nilssen selv la seg også flat og beklaget saken.

Når Kringkastingssjefen Thor Gjermund Eriksen selv blir bedt om å kommentere saken, velger han derimot å bagatellisere det hele, noe som har frustrert mange. «Det var ingen elegant melding fra Christian Nilssen. Jeg vil ikke si at dette er en veldig alvorlig hendelse, men meldingen burde aldri vært sendt. I fotball kan følelsene av og til ta helt overhånd».

Det er svært vanskelig å akseptere at NRK-sjefen tar så lett på et så grovt overtramp vi her snakker om. Christian Nilssen kan ikke skylde på frustrasjon etter at hans lag tapte 0-3 for Liverpool på hjemmebane. Ved minst to tidligere anledninger har Nilssen nemlig også kommet med usmaklige Twitter-meldinger med klare referanser til Hillsborough og Heysel.

Hva går disse meldingene ut på og hvorfor reagerer supportere så sterkt på dem?

Den siste meldingen som kom etter Liverpool seier på Old Trafford lød slik: «Well at least we didn’t kill any fans».

I forbindelse med nyhetssaken i februar om at dommer Howard Webb har jobbet hos South Yorkshire Police, som var hovedansvarlig for sikkerheten på Hillsborough i 1989, der 96 Liverpoolsupportere mistet livet og som etterpå bevisst forøkte å legge skylden på de uskyldige supporterne, skrev Nilssen“Always the victims it’s never your fault». Han har også tidligere (2012) twitret «Fantastisk hvordan de gang på gang klarer å bevise hvorfor Always the victims er en passende beskrivelse, helt uavhengig av Hillsborough».

Det faktum at Nilssen gjentatte ganger twitrer hatefulle meldinger om Liverpoolsupportere er noe NRK-sjefen ikke synes er «veldig alvorlig» og han mener også at NRK-ansatte «må få lov til å være privatpersoner». Vi synes det er uakseptabelt at mannen som har den viktigste jobben i Media-Norge kan ta så lett på slike grove overtramp fra egne medarbeidere.

Engelsk fotball har – i likhet med fotball over hele Europa – lenge kjempet for å bli kvitt problemer med tribunebråk og hatkultur mellom forskjellige lags supportere. Både Liverpool FC og Manchester United har vært veldig tydelige overfor sine egne supportere på at man ikke aksepterer sanger med referanser til Hillsborough og München-tragediene. Vi snakker tross alt om noen av de verste tragediene i europeisk fotball noen sinne.

Når det gjelder Hillsborough, er det allment kjent at Liverpools supportere i mange år har kjempet mot myndigheter, media og politi for å oppnå rettferdighet.  Når saken til slutt kom ut i sin fulle bredde, ble supporterne fullstendig frikjent for alle beskyldninger om skyld i katastrofen.  Det ble kjent at politiet hadde forsøkt å dekke over egne feil ved å legge skylden på supporterne. De som hadde dødd eller mistet sine nærmeste ble løgnaktig gitt skylden for det som skjedde.  Da sannheten endelig kom frem, måtte til og med Storbritannias statsminister offentlig unnskylde den urett som Liverpools supportere hadde blitt utsatt for.

Det er dette Twittermeldingene til Christian Nilssen handler om. Når han skriver «Always the victims it’s never your fault», sår han tvil om Liverpoolsupporterne virkelig var uskyldige. Når han skriver «At least we didn’t kill any fans», anklager han indirekte Liverpoolsupportere for drap.  

At det finnes ugress blant tusenvis av supportere som kan komme med denne typen usmakelige meldinger, er en ting. Når en av NRKs egne fotballkommentatorer gjør det samme, er det sjokkerende å se at Kringkastingssjefen ikke mener det er særlig alvorlig.  Ingen av de to kan skylde på uvitenhet.  Det er nemlig ikke bare Christian Nilssen som er selverklært Manchester United-supporter, det er også NRK-toppen Thor Gjermund Eriksen selv!  Begge disse Manchester United-supporterne i NRK vet altså utmerket godt hvor grove uttalelser det er snakk om. Det at Nilssen har kommet med slike uttalelser flere ganger over en lang tidsperiode forsterker bare alvoret i saken. Med sine meldinger bidrar han – som journalist – til å forsterke hatet mellom supportergruppene. Han bidrar til å undergrave det en hel fotballverden har kjempet mot gjennom flere tiår. At dette også skjer rett i forkant av 25-årsmarkeringen for tragedien, gjør ikke saken bedre.

Når vi vet hvordan Englands største avis har blitt boikottet i Liverpool gjennom 25 år og at tilsvarende uttalelser fra en hvilken som helst journalist i England ville ført til umiddelbar oppsigelse, er det utrolig at NRKs øverste sjef tar så lett på dette. Vi snakker jo om en av dem som overtar stafettpinnen som internasjonal fotballkommentator etter Arne Scheie, en av NRK-Sportens mest respekterte medarbeidere gjennom alle tider. Nilssen skal – etter planen – kommentere selveste fotball-VM for NRK.

Istedenfor å sende en nøytral og upartisk medarbeider til å kommentere fotball-VM i Brasil, velger altså NRK med åpne øyne en mann som gjentatte ganger har spredt hatmeldinger om supportere av et lag han så tydelig forakter. Dette er en vurdering vi har vanskelig å forstå.

At NRK-sjefen mener det ikke er «veldig alvorlig» at en medarbeider i en slik rolle kommer med løgnaktige og ekstremt sårende påstander om et annet lags supportere og bidrar til økt hat mellom supportergrupper, er noe vi ganske enkelt ikke kan og vil akseptere.

Vi ber om at Kringkastingssjefen kommer med en uforbeholden unnskyldning og at han tar fullstendig avstand fra Christian Nilssens meldinger, slik som Sjur Molven tidligere har gjort det.

Styret i Liverpool FC Supporters Club Norway

v/ Pål Christian Møller

Styreformann