Før kampen: Liverpool – West Brom

De røde er tilbake på Merseyside for å slikke sårene etter forrige helgs poengtap og det påfølgende nederlaget i Sveits, mens West Bromwich kommer i sin beste form på mange måneder.

– De har et veldig, veldig bra lag, de har flere toppspillere, og det kommer til å bli ekstremt vanskelig å vinne der. Men vi føler at vi er i stand til å gjøre det, forteller West Bromwich-manager Alan Irvine.

Og det er ikke bare tåkeprat, for før turen til Anfield ligger «the Baggies» over Liverpool på tabellen. De kommer i tillegg fra en solid hjemmeseier, og spillerne er proppfulle av selvtillit etter å ha vunnet tre kamper på rad. Stemningen er kort fortalt god på The Hawthorns for øyeblikket.

Klikk her dersom du ønsker lagoppstilling og scoringsvarsler sendt til mobilen!

Det var den imidlertid ikke for bare noen få uker siden. Nesten midtveis i september ble nemlig laget buet av gressteppet etter 0–2 for Everton på hjemmebane. Etter fire runder hadde de ennå ikke vunnet en kamp. Chris Brunt, lagets kaptein, ble hånet på tribunen, og de færreste så ut til å ha tro på lagets ferske manager. Men i løpet av drøyt fire timer fotball er humøret snudd fullstendig på hodet, og Irvine har stått bak lagets beste seiersrekke på to år.

Etter kampen mot Everton dro West Bromwich sørøstover for å møte Tottenham i en bortimot «umulig» kamp i hovedstaden. Men bortelaget overrasket: West Bromwich spilte best. Hjemmelaget kom ikke til mer enn ett skudd på mål i løpet av hele oppgjøret, mens gjestene skapte en rekke sjanser ved blant andre Saido Berahino og Craig Gardner. Og selv om det lenge var målløst, gjorde West Bromwich akkurat nok til å ta med seg samtlige poeng hjem.

Kvarteret før slutt stanget nemlig James Morrison ballen i nettmaskene, og han sørget samtidig for at Albion vant sin første ligakamp denne sesongen. Det var starten på en svært etterlengtet opptur.

Les også: Tre før kamp: West Bromwich

– Vi dro til Tottenham med tro på at vi kunne vinne; vi dro ikke dit med negativitet. Fra start brukte vi to spisser. Dersom vi ikke hadde trodd på seier, ville vi startet med fem midtbanespillere. Men vi brukte to spisser og følte at hvis vi var gode uten ball, kunne vi skape problemer for dem når vi hadde den, sa manageren.

Tre dager senere snudde Gareth McAuley og Berahino cupkampen mot Hull til sin fordel i sluttsekundene. Bortelaget ledet 2–1 på The Hawthorns da det gjensto mindre enn fem minutter av kampen, men de to West Bromwich-spillerne sendte laget til fjerde runde av ligacupen med to livreddende scoringer før ordinær tid.

Drømmeuka ble fullført med en firemålsseier over Burnley, som hadde holdt nullen i sine tre siste ligakamper, på hjemmebane forrige helg. Craig Dawson ga vertskapet ledelsen etter halvtimen, mens Berahino scoret to ganger og stakk av med de fleste overskriftene. På tampen satte Graham Dorrans, som var banens beste spiller, inn det fjerde mot jumbolaget.

De seks raske poengene har nærmest kastet West Bromwich oppover på tabellen. Før denne runden bekler West Midlands-laget tiendeplassen i Premier League, og de ligger dermed foran dagens motstander etter seks serierunder.

Les også: Irvine: – Liverpool er svekket

– Det morsomme er at jeg, under en pressekonferanse for bare to uker siden, ble konfrontert med at vi ikke hadde vunnet en søndagskamp på tretten forsøk. Vel, nå har vi nettopp vunnet to ganger på rad, svarer Irvine på oppgaven om å stikke av med seieren på Liverpools hjemmebane, noe klubben bare har klart to ganger tidligere i Premier League.

En ekstra drivkraft kan i tillegg være Liverpools trøblete start på sesongen. De røde har hittil hatt problemer i samtlige lagdeler, og de sliter med å håndtere flere turneringer samtidig. Liverpool slo bare Ludogorets i løpet av hele september, og rødtrøyene har dermed ikke tatt en eneste trepoenger siden august.

Forrige helg var de riktignok bare et drømmeskudd på overtid unna tre poeng i Merseyside-derbyet, men uavgjortresultatet sørget for at laget står med kun ett poeng av ni mulige de siste ukene. Liverpool ligger plassert på nedre halvdel og har en negativ målforskjell etter ni timer Premier League-fotball denne sesongen.

– Det er hardt for supporterne, og jeg forstår det. Det er ingen som er mer frustrert over det enn meg, forteller Liverpools manager, som trekker frem flyten laget har hatt de atten siste månedene før denne sesongen.

God Albion-form mot LFC

Nå får Brendan Rodgers og spillerne imidlertid muligheten til å rette på inntrykket og humøret før høstens andre landslagsopphold. West Bromwich har dog vært en svært hard nøtt å knekke de siste årene, for Liverpool har bare slått dem én gang på de fem siste forsøkene.

For nesten ett år siden var det likevel morsomt for den røde fansen: Luis Suárez og Daniel Sturridge sto bak showet på Anfield, og duoen sørget for hjemmeseier med 4–1 over gjestene.

West Bromwich så også ut til å gå på et tap på The Hawthorns i andre halvdel av sesongen, men en kostbar feilpasning av Kolo Touré ga Victor Anichebe muligheten til å utlikne foran egne supportere. Den tidligere Everton-spissen lot ikke sjansen gå til spille, og det endte dermed uavgjort mellom lagene for første gang siden 1984.

I forkant av fjorårssesongen hadde West Bromwich tidenes beste rekke mot Liverpool. De vant sin første kamp på Anfield siden 1960-tallet, og de slo dem i tre ligakamper på rad. Samtlige ti Premier League-mål dagens gjester har scoret mot Liverpool, har kommet i løpet av de syv siste ligakampene.

West Bromwich-manageren tror laget hans kan pynte enda mer på statistikken. Og han mener innstillingen til spillerne, som skal ha vært «svært positiv» de siste ukene, kan være den faktoren som blir utslagsgivende:

– Vi gikk inn til Burnley-kampen med en litt annerledes plan enn mot Tottenham, men vi hadde den samme troen. Og når vi reiser til Anfield, vet vi at det er et vanskelig sted å besøke. Men kan vi vinne der? Absolutt!

Premier League: Før 7. runde

Lørdag 4. oktober

16.00: Liverpool–West Bromwich (TV 2 Sport Premium)
16.00: Swansea–Newcastle
16.00: Sunderland–Stoke
16.00: Hull–Crystal Palace
16.00: Leicester–Burnley
18.30: Aston Villa–Manchester City (TV 2 Sport Premium)

Søndag 5. oktober

13.00: Manchester United–Everton (TV 2 Sport Premium)
15.05: Chelsea–Arsenal (TV 2 Sport Premium)
15.05: Tottenham–Southampton (TV 2 Sport Premium 2)
17.00: West Ham–Queens Park Rangers (TV 2 Sport Premium)

#KlubbSVUT+-+/-P
1Chelsea65101971216
2Southampton6411114713
3Manchester City6321127511
4Arsenal6240117410
5Swansea City631286210
6Aston Villa631247-310
7Manchester United622211928
8Tottenham62228718
9Crystal Palace6222101008
10West Bromwich Albion62227708
11Stoke City62225508
12Leicester City6222910-18
13West Ham United6213101007
14Liverpool621389-17
15Everton61321214-26
16Hull City6132911-26
17Sunderland605156-15
18Queens Park Rangers6114413-94
19Newcastle United6033512-73
20Burnley603318-73

Toppscorere
8 mål: Diego Costa (Chelsea)
5 mål: José Ulloa (Leicester)
4 mål: Sergio Agüero (Manchester City), Nacer Chadli (Tottenham), Saido Berahino (West Bromwich), Graziano Pellè (Southampton)
3 mål: Nathan Dyer (Swansea), Nikica Jelavic (Hull), Steven Naismith (Everton), Wayne Rooney (Manchester United), Diafra Sakho (West Ham), Morgan Schneiderlin (Southampton), Raheem Sterling (Liverpool).

Liverpools form: TU–V­­–T–V–T

Forrige kamp:
Basel–Liverpool 1–0 (0–0)
Mignolet; Manquillo, Skrtel, Lovren, José Enrique; Gerrard, Henderson; Markovic (Lambert 81), Coutinho (Lallana 70), Sterling; Balotelli. Benk: Jones, Touré, Moreno, Lucas, Borini.

Forrige ligaresultat:
Liverpool–Everton 1–1 (0–0)
Mignolet; Manquillo, Skrtel, Lovren, Moreno; Gerrard, Henderson; Markovic (Coutinho 60), Lallana, Sterling; Balotelli (Lambert 88).Benk: Jones, José Enrique, Touré, Lucas, Suso. Mål: Gerrard (65).

Målscorere denne sesongen (liga og cup): Sterling 3, Gerrard 3, Balotelli, Moreno, Rossiter, Sturridge, Suso.

De seks siste (2–1–3):
0–1 mot Basel (borte)
1–1 mot Everton (hjemme)
1–3 mot West Ham (borte)
2–1 mot Ludogorets (hjemme)
0–1 mot Aston Villa (hjemme)
3–0 mot Tottenham (borte)

Ligaformen på Anfield forrige sesong: Premier Leagues nest beste hjemmelag: 16 seire, én uavgjort og to tap. 2,78 mål og 0,94 baklengsmål i snitt per kamp. Målforskjell: +35.

Denne sesongen: Premier Leagues tiende beste hjemmelag: én seier, én uavgjort, ett tap. 1 mål og 1 baklengsmål i snitt per kamp. Målforskjell: 0.

Helrød fakta før avspark:

Denne sesongen har ikke Liverpool vunnet den i den påfølgende helga etter en kamp i midtuka.

De røde har unnlatt å score i bare tre av de 24 siste hjemmekampene mot West Bromwich i ligasammenheng.

Joe Allen debuterte for Merseyside-klubben mot dagens motstander på åpningsdagen av 2012/2013-sesongen, mens Dejan Lovren fikk sin Southampton-debut mot samme lag i premieren for et drøyt år siden.

Forrige sesong var det første Premier League-året der begge lagene scoret i begge ligamøtene.

Philippe Coutinho fikk sin Liverpool-debut mot West Bromwich på Anfield i februar i fjor.

Rødtrøyene har aldri før scoret fire mål i to hjemmekamper mot «the Baggies» på rad.

Mario Balotellis første mål i engelsk ligafotball kom mot dagens motstander. Han scoret begge målene da Manchester City vant 2–0 i november for fire år siden.

Det første målet til Adam Lallana var mot West Bromwich på bortebane i april 2008.

Liverpool har scoret i 13 av de 16 Premier League-møtene med West Bromwich.

Simon Mignolet kan spille sin 50. kamp for Liverpool i dag.

Dersom Rickie Lambert kommer på banen i ettermiddag, spiller han sin 550. kamp i karrieren.

West Bromwich’ form: V–V–V–T–T–U

Forrige kamp:
West Bromwich–Burnley 4–0 (2–0)
Foster; Wisdom, Dawson, Lescott, Pocognoli (Gamboa 83); Morrison, Gardner (Yacob 87); Dorrans, Sessègnon (Samaras 74), Brunt; Berahino. Benk: McAuley, Myhill, Mulumbu, Blanco. Mål: Dawson (30), Berahino (45, 56), Dorrans (90).

Målscorere denne sesongen (liga og cup): Berahino 5, Dawson, Dorrans, Ideye, McAuley, Morrison.

De seks siste (2–1–3):
4–0 mot Burnley (hjemme)
3–2 mot Hull (hjemme)
1–0 mot Tottenham (borte)
0–2 mot Everton (hjemme)
0–3 mot Swansea (borte)
1–1 mot Oxford United (hjemme)

Ligaformen på bortebane forrige sesong: Premier Leagues femtende beste bortelag: tre seire, seks uavgjort og ti tap. 1 mål og 1,68 baklengsmål i snitt per kamp. Målforskjell: –13.

Denne sesongen: Premier Leagues trettende beste bortelag: én seier, én uavgjort og ett tap. 0,33 mål og 1 baklengsmål i snitt per kamp. Målforskjell: –2.

«Baggies»-fakta før avspark:

West Bromwich har vunnet to av sine tre sine bortekamper på Anfield. De vant 2–0 i februar i fjor, og de vant 1–0 for to og et halvt år siden.

2–0-seiren var første gang klubben scoret mer enn ett mål på Anfield siden 1966.

Laget har imidlertid tapt 14 av de 17 siste bortekampene mot Liverpool i ligaen.

Det har ennå ikke blitt spilt en målløs kamp mellom de to klubbene i Premier League-sammenheng.

The Hawthorns-laget har scoret ti ganger på seksten Premier League-kamper mot Liverpool. Samtlige mål har kommet i løpet av de syv siste.

Forrige sesong avsluttet West Bromwich bare tre poeng over nedrykksstreken.

De spilte uavgjort 15 ganger, noe som var mer enn samtlige andre lag i toppdivisjonen. Men de vant tre bortekamper – inkludert en sjokkseier mot Manchester United på Old Trafford.

Denne sesongen har de vunnet én gang på fremmed gress: James Morrison scoret det eneste målet mot Tottenham i hovedstaden.

Albion har vunnet fem av sine 24 siste ligakamper.

Claudio Yacob debuterte for West Bromwich mot Liverpool på Anfield for fire år siden.

Saido Berahino har scoret fire ganger denne sesongen; to ganger mot både Sunderland og Burnley hjemme på The Hawthorns.

Det er ti måneder siden Berahino scoret et ligamål på bortebane. Han nettet da laget spilte 3–3 mot West Ham på Upton Park i desember i fjor.

Sturridge fortsatt usikker

Halve Merseyside håper i det lengste at Daniel Sturridge har ristet av seg skaden og blir involvert i ettermiddag. Spissen har måttet se Liverpools seks siste kamper fra tribunen, og Brendan Rodgers har fortalt at han venter til i dag med å ta en avgjørelse.

Samtidig har laget mer enn et halvt dusin spillere på skadelisten: Glen Johnson, Suso, Mamadou Sakho, Jon Flanagan, Joe Allen, Jordan Rossiter og Emre Can er alle utilgjengelige til West Bromwich-kampen.

Johnson er den av dem som i dag er nærmest et comeback, og backen skal være i rute til å komme tilbake når Queens Park Rangers er motstander etter landslagspausen. Can, Sakho og Allen er heller ikke veldig langt unna etter det kommende oppholdet, mens det ventes at Flanagan og Suso er ute frem til desember. Rossiter pådro seg en lyskeskade under Liverpool U19 sin UEFA Youth League-kamp mot Basel, og vil være ute på ubestemt tid.

Få problemer på The Hawthorns

West Bromwich må trolig klare seg uten sommersigneringen Silvestre Varela, men har Chris Baird, som er frisk etter å ha vært plaget med sykdom de siste ukene, og Victor Anichebe tilgjengelig til kampen. I tillegg håper manageren at Brown Ideye kan få spille en rolle på Anfield.

– Victor var nær ved å spille forrige helg, men han var ikke helt «fit», så vi tok ham ikke med. Vi trenger spillere som er i stand til å yte sitt beste, og etter en samtale med ham ble det klart at han ikke var i stand til det, sa Alan Irvine før helga.

Anichebe skal ha trent uten problemer den siste delen av denne uka og er tilsynelatende helt klar i forkant av møtet med Liverpool. Irvine sier Brown ikke trente i begynnelsen av uka, men håper han kan bidra mot de røde.

Dermed får manageren trolig velge fra et fullt fruktfat, der Saido Berahino, Georgios Samaras, Anichebe og Ideye er tilgjengelige på spissplassen.

Andre Wisdom blir imidlertid ikke å se på banen fordi spillere ikke får møte klubben de er utlånt fra.

Avspark i ligakampen mellom Liverpool og West Bromwich på Anfield er i dag, lørdag 4. oktober, klokka 16.00. Vi følger kampen minutt for minutt her på liverpool.no – med hurtige rapporter i pausen og etter kampslutt i tillegg til spillervurderinger med børs.

Oppgjøret sendes også direkte på TV 2 Sport Premium, TV 2 Sumo og Sky Sports.

Klikk her for å få tilsendt lagoppstilling og scoringsvarsler rett til din mobil!

Kilder: altomfotball.no, BBC Sport, Birmingham Mail, Ged Rea, lfchistory.net, Liverpool Echo, liverpool.no, liverpoolfc.com, Premier League, Opta, Sky Sports, The Telegraph, The Times, wba.co.uk.