Labour vil gi supportere plass i styret

Det britiske arbeiderpartiet, Labour, vil innføre en lov som gir supporterne rett til å eie deler av fotballklubben sin, og også gir de en plass i klubbens styre.

Planene til Labour innebærer at fans kan få medbestemmelsesrett i alt fra billettpriser til spørsmål om forandring av lagets trøyer, skriver Liverpool Echo.

- Vi hilser forslaget velkommen, og mener det vil være et steg i riktig retning at supportere får medbestemmelsesrett, sier James McKenna i supportergruppen Spirit of Shankly.

- Fotball har gått fra å være et spill til å bli forretninger, men det er fortsatt 11 mann som sparker en ball, og som gir lokalsamfunnet stolthet. Det skader klubbene at supporterne har blitt skjøvet bort, fortsetter han.

Forslaget til Labour innebærer at supportere får en lovbestemt rett til å utnevne og fjerne inntil 1/4 av sittende styre i en klubb, og minimum to styremedlemmer. Supportere vil også få lovbestemt rett til å få finansiell og kommersiell informasjon om klubben, så lenge dette blir holdt konfidensielt. Men supporterne vil ikke få mulighet til å blokkere oppkjøp og forandre forretningsstrategier.

- Premier League er en stor suksess. Men fotball er mer enn forretninger. Fotball handler om folks identitet og tilhørighet. Vår plan er å gi fans en eierandel i klubbene sine, uttaler Jon Cruddas, som er parlamentsmedlem for Labour.

- Labour mener at makten og ansvaret skal være delt med folket, og det å gi fotballfans medbestemmelsesrett er en del av vår plan for å forandre landet vårt, slik at byer, landsbyer og lokalsamfunn får medbestemmelsesrett. Vi tror på et samfunn der folket får makt.

The Football League er imidlertid skeptiske til planene, og frykter at dette vil skremme bort «neste generasjon eiere og direktører».