Taper «aldri» for Liverpool

I dag tar rødtrøyene imot ligaleder Chelsea på hjemmebane. Selv om de røde har gjort det bra mot London-laget de siste årene, vet José Mourinho at han ofte seirer i møtene med de røde.

– Liverpool vet de vil ligge femten poeng bak oss dersom de taper. Og dersom de er det i november, er det ikke helt umulig, men veldig vanskelig, å ta oss igjen. Hvis de vinner, er de ni poeng bak, så det blir noe helt annet. Det er en veldig god motivasjon for dem. Så jeg forventer at de skal gjøre alt for å vinne, forteller Chelsea-manageren.

Turen til nordvest blir hovedstadslagets tredje bortekamp mot lag som kjemper om en topp-fire-plassering. «Den vanskeligste i ligaen», er Mourinhos beskrivelse av Chelsea sin sesongåpning. De har vunnet seks av åtte ligakamper så langt. De to øvrige, som begge endte uavgjort, ble spilt i Manchester.

Les også: Forventer at hvilte spillere returnerer

– Når vi forlater Anfield i ettermiddag, har vi unnagjort tre av de tøffeste banene å spille på i løpet av hele sesongen. Dersom vi, etter elleve kamper, hadde vært midt på tabellen fordi vi hadde tapt de tre kampene, ville det vært helt normalt og veldig akseptabelt. Så poengene vi tar – ett her, ett der, tre her og tre der – er viktige, sier han.

Chelsea har slått Liverpool fem ganger på Anfield i Premier League. Mourinho har ledet laget i tre av de kampene. Den portugisiske manageren har sett seg slått av Liverpool i bare én ligakamp tidligere.

Det skjedde for syv år siden. Liverpool vant 2–0 etter tidlige scoringer av Dirk Kuyt og Jermaine Pennant. Den kampen hadde også avspark klokka 13.45 på en lørdag. Siden den gang har de røde vunnet seks ligakamper mot London-laget, som har byttet manager en rekke ganger de siste årene.

Brendan Rodgers har imidlertid aldri slått Chelsea som manager. På syv forsøk står han med fire tap og tre uavgjorte kamper. Som rød sjef har han tatt to poeng i løpet av fire Premier League-kamper mot sin tidligere arbeidsgiver.

Begge kom i hans første sesong hos Merseyside-klubben. Først sørget en utlikning av Luis Suárez for at Liverpool tok med seg det ene poenget fra Stamford Bridge, etter at John Terry hadde gitt de blå ledelsen før pause, så ledet Chelsea to ganger på Anfield uten å vinne. Daniel Sturridge satte inn 1–1, mens Suárez stanget inn 2–2 på overtid i kampen hvor sistnevnte bet Branislav Ivanovic.

I forrige scoret Martin Skrtel kampens første mål etter drøyt tre minutter i London, men Chelsea snudde kampen allerede før pause – og holdt ledelsen helt inn. Eden Hazard utliknet med et flott skudd i det 17. minutt, og han står dermed med tre mål på fem kamper mot rødtrøyene, før Samuel Eto’o ble matchvinner med sin scoring etter halvtimen. Hjemmekampen, som ble spilt i april i år, knuste Liverpools titteldrøm. Demba Ba og Willian scoret helt på tampen i hver sin omgang. Verken John Terry og Gary Cahill var med på det Chelsea-laget, som holdt nullen mot de røde for første gang på åtte kamper.

Fem av Chelseas ti ligaseire på Anfield har kommet i løpet av de tolv siste årene. Av alle klubbene Liverpool har møtt i mer enn én sesong i Premier League-historien, er Chelsea også det laget de i gjennomsnitt scorer færrest mot: 1,16 mål per kamp står de røde med før avspark i dag. Denne sesongen har de samtidig bare tretten fulltreffere i ligaen etter ti runder. Chelsea står til sammenlikning med 26 mål.

Bakover er det betraktelig jevnere: De blå har ti baklengsmål så langt, mens Liverpool har sluppet tre mer. Men rødtrøyene har ikke holdt nullen en eneste gang i løpet av de seks siste Premier League-kampene mot dagens motstander, og de står med kun to «clean sheets» totalt – mot Tottenham og mot Hull – denne sesongen.

Dersom Rodgers’ menn ikke finner veien til målet i ettermiddag, blir det den første gangen de ikke scorer mot Chelsea i to ligahjemmekamper på rad. Liverpool har faktisk mål i 31 av de 34 siste hjemmemøtene med Chelsea i ligaen. Sist det endte 0–0 mellom lagene på Anfield i ligasammenheng, var i oktober 1971. Det er også den eneste gangen det har skjedd.

En spiller som imidlertid er kjent med å score mot Chelsea, er Fabio Borini. Han viste seg fra en svært positiv side mot de blå i forrige sesong. På utlån hos Sunderland scoret han mot hovedstadslaget i ligacupen, og bidro til å sende dem ut av turneringen, og han ble matchvinner fra straffemerket på Stamford Bridge i Premier League.

Italieneren sørget dermed for nådestøtet i det som fortsatt er Chelseas siste nederlag i ligaen. Mourinhos lag har nemlig gått ubeseiret i Premier League siden april, og de er det eneste laget i toppdivisjonen som ikke har noen nederlag denne sesongen.

– Chelsea har et bra lag. Med den stallen de har, er de selvfølgelig i stand til å gå ubeseiret igjennom hele sesongen. Men dette er en strålende mulighet til å bryte rekken deres, sa Kolo Touré, som scoret sitt første mål i engelsk fotball mot Chelsea på Stamford Bridge for tolv år siden, tidligere i uka.

Les også: Tror Chelsea vil angripe denne gangen

Syv Chelsea-spillere har startet samtlige ligakamper denne sesongen: Thibaut Courtois, Branislav Ivanovic, Gary Cahill, John Terry, Nemanja Matic, Cesc Fàbregas og Eden Hazard.

I forkant av kampen bekreftet Mourinho i tillegg at Diego Costa kommer til å starte på Anfield. Brasilianeren, med spansk pass, banket inn syv seriemål i løpet av de fire første rundene denne sesongen. Før møtet med Liverpool har han scoret ni ganger på åtte opptredener i Premier League.

Toppscorere – alle turneringer inkludert:

Liverpool: Steven Gerrard (3), Raheem Sterling (3), Mario Balotelli (2), Philippe Coutinho (1), Jordan Henderson (1), Adam Lallana (1), Dejan Lovren (1), Alberto Moreno (1), Jordan Rossiter (1), Daniel Sturridge (1), Suso (1), selvmål (3).

Chelsea: Diego Costa (9), Eden Hazard (5), Oscar (4), Didier Drogba (3), Nemanja Matic (3), Cesc Fàbregas (2), Branislav Ivanovic (2), Loïc Rémy (2), André Schürrle (2), Ramires (1), John Terry (1), Willian (1), Kurt Zouma (1), selvmål (3).