- Flyttet hjemmefra som 12-åring

Memphis Depay har hatt en tøff oppvekst, men ofret alt for å bli fotballproff. Nå jaktes han av Europas storklubber. Her er hans historie.

Samtidig som vi nordmenn var opptatt av medaljefangsten under OL, kom Memphis Depay til verden i Moordrecht utenfor Rotterdam. Dagen var 13 februar 1994, dagen etter åpningssermonien på Lillehammer.

Nå 21 år seinere er han en av Europas mest ettertraktede angrepsspillere, og Liverpool er en av favorittene til å sikre seg unggutten som har scoret 21 mål i Nederlandsk æresdivisjon for PSV denne sesongen.

Mange konflikter

Men barndommen og ungdommen til Depay har ikke bare vært en dans på roser. Og det som tidlig preget fotballtalentet var skilsmissen mellom hans far fra Ghana og mor fra Nederland.

Den gangen var han bare fire år gammel, og han ble boende med moren og hadde lite kontakt med sin far.

Som 9-åring begynte han å spille i Sparta Rotterdam. Den gangen skal han ha hatt problemer med autoriteter, og trenerne slet med å holde ham under kontroll. Det ble til og med hevdet at han hadde problemer med å oppføre seg rundt andre.

Men det stoppet ikke PSV fra å sikre seg talentet allerede som 12-åring.

Han flyttet da fra moren, og inn til en fosterfamilie. Han skal raskt ha mistet interessen for skolen, og kom på kant med trenerne sine. Men om mange tvilte på hans motivasjon, var det aldri noen tvil om fotballtalentet han besatt.

Ansatte egen assistent

PSV gikk til skrittet å ansette en egen assistent, Joost Leenders til å assitere Memphis utenfor banen, noe som skal ha gitt enrom effekt på hans væremåte. Og det var Leenders som fikk Mephis til å snu på togstasjonen, da han etter en krangel med trener Henk Fraser truet med å reise hjem til Rotterdam for godt.

Men selv om ting begynte å gå veien for PSV-talentet, opplevde han nok et stort tap i livet dagen etter sin 15-årsdag. Da døde nemlig hans bestefar, noe som gikk hardt innpå Memphis.

- Ga meg styrke

De to sto hverandre veldig nær, og han var alltid tilstede på kamper med barnebarnet.

- Den mannen ga meg mye styrke og tok vare på meg. Da han døde tenkte jeg at jeg må gå for det. Jeg vet hvor jeg vil gå, og det er til topps, har Memphis sagt i et tidligere intervju.

En av Memphis mange tatoveringer på venstre arm er siden laget for å minne ham på bestefarens betydning.

På mange måter skal det ha vært det traumatiske dødsfallet som gjorde at Memphis for alvor bestemte seg for å ta grep om livet på og utenfor banen. Han ansatte en agent, og signerte profesjonell kontrakt med PSV som 16-åring.

Etter at han ble profesjonell, begynte Depay også å bruke en livscoach. Denne coachen har tidligere beskrevet Depay som “veldig sint” i starten.

 

 

There's no better feeling than winning a game!

Et bilde publisert av Memphis Depay (@memphisdepay)

 

 

Droppet etternavnet fra drakta

Depay hadde også et problematisk forhold til sin far, og i 2012 droppet han “Depay” fra draktnavnet, og brukte bare “Memphis”. Dette skal ha vært fordi faren var mye borte under ungguttens liv.

Men nå ser det virkelig ut til at Mepmphis har funnet flyten i livet. Og at Depay har vokst de siste årene viste han med all tydelighet da trener Phillip Cocuble erstattet med Dick Advocaat, som ikke ga unggutten like mange sjanser i førsterlaget som forgjengeren. Istedenfor å gjøre som tidligere, å konfrontere treneren, holdt Depay seg rolig, og la isteden ned aggresiviteten i jobben på treningsfeltet. Han ansatte til og med en kosholdsekspert for å hjelpe med dietten, og en til å kontrollere økonomien.

Da Cocu seinere kom tilbake til roret i PSV, skjøt karrieren fart for alvor.

20 år og fire måneder gammel, ble han i fjor sommer den yngste nederlender til å score i et VM.

Sammenlignes med Ronaldo

Depays manager i PSV Phillip Cocu, har tidligere sammenlignet han med Christiano Ronaldo. Det samme gjør den tidligere Ajax og Barcelona-spilleren Ronald De Boer.

- Han er et av de største talentene i Europa. Han har ferdigheter på nivå med en ung Christiano Ronaldo. Han er veldig livlig, utrolig teknisk, fredighetssfull, veldig raskt, er  en fantastisk målscorer, kan skyte fra alle distanser – han har alt, sier den tidligere nederlandske landslagsstjernen Ronald De Boer til talkSPORT.

- For meg er han uten tvil et av de beste talentene vi har, sier han.

Selv om alle målene er kommet fra venstre ving, kan han også spille midtspiss. Ifølge Liverpool Echo skyter han i gjennomsnitt 5,5 ganger per kamp, og treffer 46% av gangene der han skal. Og mange av målene er kommet fra en mot en-situasjoner. Og han er en god dribler. 77 driblinger totalt denne sesongen, med 55 % suksessrate. Coutinho har tilsammenligning 90/58%. Og Memphis Depay setter også sine frispark.

Men foreløpig er unggutten taus om hvor han eventuelt havner i sommer. 

- Vi får se hva som skjer. Det ville vært stort å få komme til en av de store ligaene denne sommeren, men foreløpig ønsker jeg ikke å snakke om det.

- Hvis det skulle bli en realitet vil det være fantastisk, det ville være en drøm å få være å få en stor overgang. Men som jeg allerede har sagt, det er mange historier og mye spekulasjon, men jeg vet ikke hvordan det hele vil ende, sa han.