- Kanskje verdens beste inspirator

- Jürgen Klopp er ikke spesielt opptatt av sportsvitenskap og kosthold, men han er kanskje verdens beste inspirator.

Slik oppsummerer fotballkommentator hos Europsort, Eivind B. Sundet, mannen som ser ut til å bli Liverpools neste manager. Sundet har fulgt Bundesliga tett gjennom sitt yrke, og tror at Klopp og Liverpool kan bli en god match.

- Jürgen Klopp er en veldig likandes kar. Utadvendt og morsom. Jeg har vært på endel pressekonferanser med ham, og det har alltid vært veldig gøy, forteller Sundet til liverpool.no.

Europsort-kommentatoren trekker frem det faktum at Klopp snakker godt engelsk som et stort fortrinn dersom 48-åringen blir bekreftet som den første tyskeren til å lede Liverpool FC som manager.

- Han har da også tidligere uttalt at det er bare to steder han kan tenke seg å jobbe, nemlig i Tyskland og England, på grunn av språket, konstaterer Sundet.

Sliter mot lag som legger seg bakpå

Liverpool under Brendan Rodgers slet ofte med å få hull på byllen mot lag som la seg bakpå og «parkerte bussen». Sundet tror at dette også kan bli den største utfordringen for Klopp dersom han tar over kommandoen på Anfield.

- Han slet en del med dette i Tyskland i alle fall. Folk flest har sett Dortmund i Champions League mot store lag som Real Madrid og andre europeiske storheter. Lag som regnet seg som bedre enn Dortmund. Mot slike lag var Dortmund veldig gode, for de fikk rom å kontre i. Men i hjemlig serie mot lag som var antatt svakere, og som la seg bakpå, fikk Klopps Dortmund ofte problemer.

- I Tyskland har det tradisjonelt vært veldig mange lag som har basert seg på en kontringsfilosofi. Derfor tok det en stund før de mindre klubbene fant ut hvordan de skulle få resultater mot Dortmund. Men etter hvert fant de ut at nøkkelen var å legge seg bakpå, være kompakte og forsvare seg.

- Klopp lykkes egentlig aldri med å finne en løsning på dette problemet. Han lykkes aldri med de grepene han gjorde. Han forsøkte noen ganger å legge om fra 4-2-3-1 til 4-4-2, med vekslende hell.

- Nuri Sahin, som var innom Liverpool i en periode, var mannen som skulle løse opp på midtbanen når Dortmund stanget mot lag som la seg bakpå. Det fungerte noen ganger, men andre ganger fungerte det slett ikke.

- Det er vanskelig å spille ut lag som ligger bakpå, når du selv baserer deg hurtige overganger. Klopp hadde som regel aldri noen plan B.

Det meste gikk galt

I fjor gikk det meste galt for Dortmund, men Sundet forteller at Klopp taklet motgangen fantastisk bra.

- Han hadde nærmest gudestatus i Dortmund, og det var ingen form for mistillit mot ham. Han kunne ha blitt mye lenger i jobben, men valgte selv å trekke seg. Han følte seg tom, og trakk seg når han følte at laget var på sikker grunn.

Sundet trekker frem en rekke årsaker til at det gikk galt for Klopp i Dortmund i fjor. For det første mistet han Lewandowski, mens Reus ble skadet. Her nikker nok Liverpool-supportere og Brendan Rodgers gjenkjennende. Parallellen til hva som skjedde med Suarez og Sturridge er slående.

- Det var også tilfeldigheter som spilte inn. Dortmund skapte mange flere sjanser enn sine motstandere, men var ikke like effektive. De scoret rett og slett ikke nok mål på alle sjansene de skapte, mens nærmest alt gikk inn i motsatt ende, forklarer Sundet.

Dette er vel også kjente toner for Liverpool-fans de siste månedene.

Krevende spillestil

- Spillestilen som Klopp legger opp til er veldig krevende, og har medført at Dortmund har slitt med svært mange skader under hans tid i klubben. Mange skadede spillere var nok derfor også en av årsakene til at det gikk så dårlig i hans siste sesong i Bundesliga, mener Sundet.

Europsport-kommentatoren melder først pass når vi ber ham om å filosofere litt over hvilke av dagens Liverpool-spillere Klopp kommer til å satse på som grunnstammen i hans lag på Anfield. Sundet uttalte imidlertid til liverpool.no i sommer at Roberto Firmino er en spiller som passer godt til spillestilen som Klopp legger opp til.



PERFEKT FOR KLOPP: Eivind B. Sundet tror at brasilianerne Roberto Firmino og Philippe Coutinho kan bli nøkkelspillere for Jürgen Klopp i Liverpool.

- Jeg vet egentlig ikke nok om Liverpools stall, men Firmino passer godt inn ja. Ryktene sier også at Klopp vil bygge laget rundt Philippe Coutinho. Han er en type som minner litt om Reus, da han både kan score selv og sette opp andre.

- I Klopps 4-2-3-1 har de to sentrale dype midtbanespillerne et stort ansvar. Disse to må være meget løpssterke, og dekke store rom. Jeg ser for meg at Jordan Henderson passer godt inn i en slik rolle. Kanskje James Milner også.

- Forsvarsspillet som Klopp legger opp til kan kanskje være det største problemet. Forsvarsfireren blir bedt om å stå veldig høyt, og dette kan ofte sette enkeltspillere i helt håpløse situasjoner. Men når det intensive presset lykkes, ser også jobben til forsvarsrekka utrolig enkel ut, avslutter Sundet.

LES OGSÅ: - KLOPP VIL PASSE GODT I LIVERPOOL