- Klopp satser på ungdommen

Akademisjef Alex Inglethorpe fryder seg over at Jürgen Klopp er en manager som er villig til å gi akademispillere en sjanse på førstelaget.

Klopp har latt spillere som Connor Randall, Cameron Brannagan og Joao Carlos Teixeira slippe til på førstelaget, og det har ikke gått ubemerket hen hos akademisjefen.

– Jürgen har vært fantastisk. Han kom ned til akademiet allerede andre dag etter at han kom til klubben, for å lære stedet å kjenne og se U18-kampen mot Stoke. Jeg har hatt et par samtaler med ham etter den tid også, forteller Inglethorpe til Liverpool Echo.

– Samtalene har dreid seg om hvordan vi kan samarbeide. Hvordan akademiet kan gi manageren det han trenger, og fortsette det gode arbeidet som foregår her. Han er en tilhenger av unge spillere. Det ser du ved at han benyttet Connor Randall, Joao Teixeira og Cameron Brannagan i ligacupkampen mot Bournemouth.



 – Han har et ønske om å benytte de unge spillerne, og det er hva alle her ønsker å høre. Du ser det i måten han jobber på også. Det å få se de tre nevnte spillerne spille fra start på Anfield ga alle her et stort løft. Vi har vært heldige de tre siste årene, ved at unge gutter har blitt gitt sjanser på førstelaget.

– Når det byttes manager er det bare naturlig man lurer på hvordan veien videre blir. Men så snart Jürgen kom hit ble det åpenbart at dersom du er god nok, vil du få sjansen.

– Vår styrke er nå at veien fra akademiet til førstelaget er relativt kort. Du ser nå lys i enden av tunnelen. Lista ligger fortsatt høyt. Du må være en god spiller. Du kommer ikke inn på laget bare fordi du er ung. Og en ting er å komme inn på laget, en annen ting er å komme inn og heve laget. Å holde seg inne på laget er utfordringen. Det er enklere å få debutere. Da er det langt vanskeligere å produsere spillere som spiller 50-60 kamper for klubben. Det er masse spillere som bare får en eller to kamper for denne klubben. Ideelt sett ønsker vi å produsere spillere som spiller 200, 300, 400 kamper for klubben. Det er målet.

«Fremtidens spillere»

Pep Lijnders fungerer nå som bindeleddet mellom akademiet og førstelaget. Nederlenderen ble forfremmet til førstelagsstaben i sommer. Han ringer Inglethorpe daglig, og ber om at enkeltspillere blir sendt opp til Melwood for å trene med førstelaget. Lijnders har også kontrollen på en elitegruppe bestående av de beste akademispillerne i alderen 15-21 år. Jürgen Klopp ser også denne gruppens ukentlige økter på Melwood.


 
– Pep er en strålende trener og en veldig god kar. Han snakker fire eller fem språk, og kjenner alle de unge spillerne godt. Han er en verdifull mann både for Melwood og akademiet, sier Inglethorpe om nederlenderen.

– Det faktum at vi er spredt på to ulike steder spiller ingen rolle. Forholdet er sterkt. Pep hjelper de unge spillerne med å tilpasse seg på Melwood. Han er mannen som koordinerer alt når unge spillere blir flyttet opp til Melwood.

– Vi har en gruppe kalt «fremtidens spillere», som vi velger ut hver uke. Pep kjører en økt med dem, og Jürgen ser på. Han ønsker å benytte de unge spillerne, og ønsker å se hva de kan gjøre. Det er ikke en fast gruppe. Spillerne velges fra aldersgruppene 15 til 21 år. Spillere som vi mener viser potensial til å representere klubben i fremtiden. Det handler om karakterstyrke i tillegg til potensial.

– Gruppen er altså flytende. Her er det muligheter for å komme med, og det er helt klart også muligheter for å bli droppet. I dag var gruppen på sju spillere. Forrige uke var den på 14. Så den forandres hele tiden.

– Det er en styrke for oss at førstelagets manager ser slike økter, og blir kjent med navnene. Dette er unikt. Jeg vet ikke om noen annen klubb som driver med noe lignende.

Tre år i Liverpool

Det er nå tre år siden Inglethorpe forlot Tottenham til fordel for Liverpool, og han trives fortsatt som plommen i egget ved akademiet.

– Det er de unge spillerne som inspirerer meg. De er utrolige å jobbe med. De holder meg ung. De utfordrer meg hver dag. Det er alltid noe du føler du kan hjelpe dem med.

– Jeg ønsket aldri å bli akademimanager. Jeg ønsket å bli trener. Men jo lenger jeg har hatt stillingen som akademimanager, jo bedre har jeg likt rollen. Jeg føler jeg kan sette mitt preg på hele akademiet.

– Det er en fornøyelse å komme på jobb hver dag. Staben her inspirerer meg, og jeg er veldig heldig som får jobbe med en så utrolig gjeng, som alle er topp motiverte. De har alle hatt ulike reiser for å komme til Liverpool, og alle ser dette som det beste innen ungdomsfotball. Det følger et stort ansvar med rollen jeg har, men den er veldig givende. Hovedmålet for enhver akademimanager er å forlate stedet som et bedre sted enn det var da du begynte i jobben, og det akter jeg å gjøre.

LES OGSÅ: Færre unggutter på akademiet