Før kampen: Manchester United–Liverpool

Englands to mest suksessfulle klubber barker sammen på Old Trafford lørdag kveld.

Dette er «den store kampen», skriver britiske medier samstemt. Hatoppgjøret i nordvest er kampen som ifølge Daily Mail har rundt 200 millioner flere TV-seere i verden enn spanske «El Clásico».

De to lagene, som til sammen har løftet 80 pokaler over hodet, kommer imidlertid inn til storoppgjøret med nederlag i generalprøven. Faktisk står United og Liverpool med like mange poeng, seire, uavgjortresultater og tap etter fire runder denne sesongen.

Vil respondere med seier

Liverpool snublet stygt da de tapte hjemme for West Ham for første gang på 52 år forrige ligarunde. To baklengsmål allerede før pause ble ikke fulgt opp med mer enn én fattig, helrød avslutning på mål, og West Ham dro til slutt hjem med 3–0 i snippesken.

– Nå handler det om å vinne den neste kampen, uavhengig av hvor den spilles, sa manager Brendan Rodgers bestemt til pressekorpset på Melwood fredag ettermiddag.

Les også: – Vi kan ikke skylde på én spiller

Det brutale resultatet for to uker siden, noe som er Liverpools styggeste ligatap på Anfield siden Chelsea vant 4–1 der i 2005, var også første gang Rodgers’ mannskap slapp inn Premier League-mål etter sommerferien.


YDMYKET PÅ HJEMMEBANE: West Ham banket Liverpool forrige serierunde. (Video: TV 2)

1–0 over både Stoke og Bournemouth ble fulgt opp med et sterkt poeng i en målløs kamp mot Arsenal på Emirates, der Philippe Coutinho i tillegg var et stolpetreff unna å sikre gjestene seieren. Så kom West Ham på besøk.

Rodgers mener det viktigste nå er å rette på inntrykket etter fadesen.

– Selvsagt er dette en storkamp, men når man taper en kamp og har to uker på å fordøye den, er det uansett viktig å vinne den neste. For oss er det viktig å sørge for at prestasjonsnivået er så høyt vi ønsker, sier Liverpool-sjefen.

– De tre første kampene viste at vi har utviklet oss. West Han-kampen var en stor skuffelse, men vi har hatt to tøffe bortekamper, mot Stoke og Arsenal, og presterte bra med tanke på organiseringen, legger han til.

Poengene glapp i generalprøven

I motsatt ende kommer også Manchester United fra en sur nedtur. Starten på sesongen var nok ikke helt optimal, men laget sto, i likhet med Liverpool, igjen med seks poeng, to scoringer og null baklengs etter tre timer med Premier League-fotball denne sesongen.

Så begynte ting å skurre. Selv om United-spillerne og manager Louis van Gaal måtte belage seg på noe kritikk etter to knappe ettmålsseiere, ble stemningen blant fansen forverret da Newcastle fikk reise hjem med 0–0 og ett poeng fra Old Trafford i tredje runde.

En rask og forventet opptur kom riktignok bare fire dager senere, med 4–0 over Club Brugge, hat-trick for Wayne Rooney og avansement til Champions League-gruppespillet, men tilbake i Premier League glapp alle tre poengene i bortemøtet med Swansea før landslagsoppholdet.

Juan Mata ga nemlig United ledelsen like etter pause på Liberty Stadium, men vertene slo enda hardere tilbake. André Ayew skallet inn utlikningen på et flott innlegg av Gylfi Sigurdsson, før Bafétimbi Gomis satte inn 2–1 bare fem minutter senere. United byttet tre ganger etter scoringen, men Swansea holdt unna og vant.


TAPTE I WALES: Swansea lå under, men snudde til seier over United. (Video: TV 2)

– Har et superb forhold til spillerne

Inn mot helgas rivaloppgjør på Old Trafford har også den engelske pressen spekulert i spillermisnøye overfor van Gaal innad i klubben. Og fredag bekreftet den bestemte, nederlandske manageren at blant andre Rooney varslet om en variabel stemning i garderoben.

– De fortalte meg det fordi de ønsket å hjelpe meg. Jeg gikk inn i garderoben og diskuterte det med spillerne mine. Og vi snakket om mye forskjellig, men ikke det noen har skrevet om. Jeg mener jeg har et superb forhold til spillerne mine, sier van Gaal, ifølge The Telegraph.

Etter nederlaget i Swansea bemerket United seg også på overgangsmarkedet. Fra tidligere var Bastian Schweinsteiger, Memphis Depay, Sergio Romero, Morgan Schneiderlin og Matteo Darmian nye tilvekster i klubben, men på tampen av vinduet kjøpte de tenåringen Anthony Martial fra Monaco for hele 36 millioner pund.

– Måtte betale den summen

United-manageren hinter imidlertid til at Martial ikke spiller mot Liverpool denne helga. Den unge spissen skal få tid til å tilpasse seg, påpeker van Gaal, som trekker frem verdensstjernene Ángel Di Maria og Radamel Falcao som eksempler på at det er vanskelig på Old Trafford, ifølge ManUtd.com.

– Vi må gi ham tid, men det er vanskelig fordi fansen leser om pengene vi ga for ham, og de tror han kommer til å score med en gang. Men sånn er det ikke. Vi lever i en gal verden, og vi var nødt til å betale dette. Ellers hadde han endt opp i en annen klubb. Vi kjøpte ham fordi vi trenger en spiss i fremtiden, sier van Gaal.

– Han er den beste spilleren i den alderen, og det er derfor vi kjøpte ham. Men vi må vente og se. Han er 19 år, og han må tilpasse seg. Han får kanskje vist noen glimt av kvalitetene sine denne sesongen. Vi kan bygge ham opp, og på rett tidspunkt får han spille.

De djevelrøde ga supporterne en ny gladnyhet dagen før nordvestderbyet. David de Gea, som var banens beste sist United tok imot Liverpool, skrev under på en ny langtidskontrakt med klubben fredag. Sisteskansen skal bare ha vært noen formaliteter unna Real Madrid-overgang på «Deadline Day», men kan nå vokte buret mot Liverpool.

– Man vet aldri. Hodet hans er «tomt» nå, og det er veldig viktig. Han kan fokusere på denne kampen, og han har spilt 90 minutter for Spania. Nå må vi se hvordan han er på treningene, forteller United-sjefen.

Nå er det omtrent ni måneder siden de Gea storspilte og hindret Liverpool, med ni avslutninger på mål gjennom kampen, fra nettsus på Old Trafford. Fra keeperplassen så han lagkompisene Rooney, Mata og Robin van Persie sørge for 3–0 på en stor festaften for hjemmelaget.

Liverpools manager sa etter kampen at de hadde skapt nok sjanser til å vinne oppgjøret, men at United-målvakten regelrett sto i veien og ødela dagen for Merseyside-laget.

– Målet med taktikken var å skape flere målsjanser. Det klarte vi, men vi møtte en klassekeeper i David de Gea. I tillegg gjorde vi for mange defensive feil. De må vi luke bort for å kunne vinne flere kamper, sa Rodgers på Old Trafford.

United-triumf på Anfield

Senere samme sesong ble ikke vondt til særlig bedre for Liverpool, som ville hevne nederlaget etter flere måneder uten ligatap. Tvert imot ble laget satt ettertrykkelig på plass foran egne supportere.

De helrøde var nemlig ikke seg selv da United besøkte Anfield i mars, og gjestene ledet 2–0 etter en Mata-fulltreffer i begge omganger. Daniel Sturridge reduserte riktignok, men United dro poengene i land – til det som var klubbens 77. seier over Liverpool noensinne.


ANFIELD-JUBEL: Mata sørget for Uniteds andre seier over Liverpool sist sesong. (Video: TV 2)

– Det var en veldig god følelse. Folk jeg møter på gata husker alltid på det oppgjøret, og det er noe som alltid vil følge meg. Den påfølgende uka ble jeg gratulert av alle sammen på treningsfeltet, og man kunne føle at dette var noe spesielt for alle i støtteapparatet og alle supportere, sier Mata til ManUtd.com.

Blir det en ny Mata-scoring denne helga, blir han for øvrig den første United-spilleren til å score i tre strake ligamøter med Liverpool siden Denis Law klarte bragden i 1966, ifølge klubbstatistiker Ged Rea.

«Alltid» en vinner i derbyet

I Premier League-sammenheng står Liverpool med 13 seire og 25 tap i løpet av 46 kamper mot Manchester United. Fem av triumfene har kommet på Old Trafford, der de også, med 14 nederlag, har tapt flest bortekamper i Premier League-æraen.

Tallenes tale er uansett klar: Det ender «alltid» med en vinner når Manchester United og Liverpool møtes. Faktisk har det bare endt uavgjort én gang på de 19 siste ligakampene mellom de to storlagene, noe som skjedde på Anfield for fire år siden.

Les også: Husker du disse dramatiske øyeblikkene?

Og enda oftere blir det scoret mål. Det er ti år siden sist det endte målløst i nordvestderbyet, også det på Anfield, men det er samtidig det eneste gangen på de nevnte 46 møtene totalt i Premier League. Sist lagene gikk av Old Trafford-gresset uten scoring, var tilbake i oktober 1991.

Premier League: Før 5. runde

#KlubbSVUT+-+/-P
1Manchester City44001001012
2Crystal Palace43018539
3Leicester City42208538
4Swansea City42207438
5Manchester United42113217
6Arsenal42113307
7Liverpool421123-17
8West Ham United42029636
9Everton41215415
10Southampton41215505
11Bournemouth411256-14
12Aston Villa411245-14
13Chelsea411269-34
14Norwich City411258-34
15West Bromwich Albion411236-34
16Tottenham Hotspur403134-13
17Watford403124-23
18Stoke City402235-22
19Newcastle United402225-32
20Sunderland4022610-42

Lørdag 12. september:
13.45: Everton–Chelsea (TV 2 Sport Premium)
16.00: Crystal Palace–Man. City (TV 2 Sport Premium)
16.00: West Bromwich–Southampton
16.00: Arsenal–Stoke
16.00: Watford–Swansea
16.00: Norwich–Bournemouth
18.30: Man. United–Liverpool (TV 2 Sport Premium)

Søndag 13. september:
14.30: Sunderland–Tottenham (TV 2 Sport Premium)
17.00: Leicester–Aston Villa (TV 2 Sport Premium)

Mandag 14. september:
21.00: West Ham–Newcastle (TV 2 Sport Premium)

Toppscorere
Fire mål: Bafétimbi Gomis (Swansea), Callum Wilson (Bournemouth), Riyad Mahrez (Leicester). Tre mål: André Ayew (Swansea). 17 spillere har to mål.

United- og Liverpool-mål denne sesongen (liga i parentes):

Man. United:
Wayne Rooney 3 (0), Memphis Depay 2 (0), Marouane Fellaini 1 (0), Ander Herrera 1 (0), Adnan Januzaj 1 (1), Juan Mata 1 (1), selvmål 1 (1).

Liverpool:
Christian Benteke 1 (1), Philippe Coutinho 1 (1).

Når spilles Manchester United–Liverpool?
Oppgjøret har avspark på Old Trafford lørdag 12. september klokka 18.30.

Hvor kan man se den?
TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo sender kampen direkte. Sky Sports 1 viser oppgjøret i England.

Hvem skal dømme?
Michael Oliver er oppført som hoveddommer. 30-åringen, som dømte Liverpool da de spilte 0–0 mot Arsenal i august, har allerede delt ut tjue gule og tre røde kort i Premier League denne sesongen – på fire kamper. Sist han dømte en United-kamp, var da de slo Crystal Palace borte i mai. Oliver får med seg Stuart Burt og Gary Beswick som assistenter, mens Lee Mason er fjerdedommer.

Henderson fortsatt ute?

Skadesituasjonen i Liverpool er ikke direkte alvorlig, men likevel noe uviss. Liverpools manager har gjentatte ganger latt være å sette en returdato for Daniel Sturridge, som bare har spilt 130 minutter siden sitt forrige ligamål, noe som kom mot nettopp United, og det ventes at spissen heller ikke skal spille denne helga.

Samtidig er Jordan Henderson fortsatt ikke tilbake for fullt. Kapteinen har slitt med hælen i lang tid, også gjennom sesongoppkjøringen, og smertene forverret seg på tampen av Stoke-kampen i august.

Derfor måtte han få smertestillende injeksjoner for å kunne starte den påfølgende kampen, hjemme mot Bournemouth, men han gikk av banen etter pause og var heller ikke i stand til å spille mot Arsenal og West Ham.

I likhet med Adam Lallana, som også har stått over de to sistnevnte kampene grunnet en lårskade, var han ikke med på landslagssamling forrige helg, og det betegnes som «usannsynlig» at duoen rekker United-oppgjøret.

Joe Allen ble heller ikke friskmeldt i tide til landslagsoppholdet. Waliseren pådro seg en strekk i hamstringen under generalprøven mot Swindon Town, og han har ennå ikke spilt denne sesongen. Det forventes imidlertid at han returnerer en gang denne måneden.

I tillegg er Philippe Coutinho ute med karantene etter det røde kortet han pådro seg mot West Ham før Premier League-avbrekket. Han fikk først gult kort for munnbruk, så taklet han på seg det andre noen minutter senere. Utvisningen gjør at han må sone én kamp.

– Rooney mister kampen

For lørdagens hjemmelag er det betraktelig færre spillere på massasjebenken. Michael Carrick måtte trekke seg fra landslaget grunnet problemer med leggen, men United-sjef van Gaal bekrefter at han er skadefri.

– Han kan spille. Han gjorde det veldig lurt ved å komme tilbake (fra landslagssamlingen, journ. anm.), men jeg tror han er i stand til å spille. Vi får vente og se på den siste treningsøkta, men jeg tror han kan spille, gjentar manageren.

Den store nedturen for vertene er imidlertid en sen skade for Rooney, melder lokalavisen Manchester Evening News sent fredag kveld. Scouseren trente samme dag, men skal ifølge avisen ha kjent noe i hamstringen under økta.

29-åringen var ikke blant United-spillerne som sjekket inn på kamphotellet fredag, og det forventes følgelig at Fellaini tar plassen hans i startelleveren. I bakhånd har de også den nysignerte spissen Martial.

Phil Jones nærmer seg i tillegg en retur, men skal være fortsatt utilgjengelig etter å ha fått en mild blodpropp tidligere i sommer.


NORDVESTDERBYET: Her er noen av de største oppgjørene mellom lagene. (Video: TV 2)

Fakta før avspark:

Liverpool har vunnet 13 av Premier League-møtene med United, som på sin side har vunnet 25 ganger. Åtte kamper har endt uavgjort.

De røde står med fem seire på Old Trafford i Premier League-æraen. United har vunnet 14 av 23 på hjemmebane. De 14 tapene er det meste Liverpool har på en bortebane i Premier League – etterfulgt av Chelseas Stamford Bridge (13).

På de 46 kampene mellom United og Liverpool i Premier League, uansett bane, har det bare endt målløst én gang tidligere. Det skjedde på Anfield i september for ti år siden. Sist lagene gikk av Old Trafford-gresset uten scoring før det, var i oktober 1991.

Kun én gang på de 19 siste ligakampene har det endt uavgjort. Det skjedde da det endte 1–1 på Anfield for fire år siden. United og Liverpool har ikke spilt uavgjort på Old Trafford siden mars 2000. I løpet av 15 kamper siden har Liverpool vunnet tre ganger og tapt ti.

Seks Liverpool-spillere har scoret hat-trick mot United, men bare to av dem – Peter Beardsley (1990) og Dirk Kuyt (2011) – har klart det siden 1936.

Liverpool har vunnet fem ganger på de 15 siste turene til Old Trafford, men bare to av dem har kommet på de elleve siste forsøkene. De elleve kampene har resultert i bare én «clean sheet» for de helrøde.

Liverpool har vunnet 16 ligakamper på Old Trafford i løpet av 119 år (82 kamper).

Det er blitt delt ut sju røde kort til Liverpool-spillere mot United i Premier League: Michael Owen, Danny Murphy, Sami Hyypiä, Javier Mascherano (to ganger), Jonjo Shelvey og Steven Gerrard. Tre av disse har kommet på Old Trafford.

Totalt har det blitt vist ut 16 spillere mellom United og Liverpool i Premier League, noe som kun er slått av de 20 røde kortene i oppgjørene mellom Liverpool og Everton.

Adam Lallana scoret på Old Trafford iført Southampton-drakt for to sesonger siden. Det endte 1–1.

Danny Ings scoret der forrige sesong, hvor han sendte Burnley i ledelsen, men United snudde og vant.

Daniel Sturridges siste Liverpool-mål kom mot United på Anfield i mars. Siden har han spilt totalt 130 minutter. Angriperen, med tre totalt, er den eneste spilleren i dagens Liverpool-stall med ligamål for de røde mot United.

Ligadebuten til Sturridge for Liverpool kom på denne banen i januar 2013. Han ble byttet inn fra benken og scoret i løpet av tolv minutter.

Christian Benteke scoret både hjemme og borte mot United for Aston Villa forrige sesong.

Scorer ikke Liverpool denne helga, blir det første gang de ikke har scoret i tre strake ligakamper siden mars 2005.

I den påfølgende kampen etter landslagssamlingen i september i fjor tapte Liverpool 0–1 for Aston Villa på Anfield, mens United banket QPR 4–0 hjemme.

Liverpool er ett poeng bedre på dette stadiet sammenliknet med forrige sesong, mens United har to poeng mer.

United har ikke sluppet inn ligamål på hjemmebane denne sesongen.

«De røde djevlene» har ledet 240 ganger til pause i Premier League-kamper på Old Trafford. Med ledelse halvveis har de aldri tapt der: 226 seire og 14 uavgjortresultater.

Laget står med 15 seire på sine 20 siste ligakamper foran egne supportere. To av kampene har endt med tap.

Simon Mignolet reddet en Wayne Rooney-straffe på Anfield forrige sesong.

Sist en spiller scoret tre ganger mot Liverpool i én kamp, hadde han på seg United-trøye. Det var Dimitar Berbatov som gjorde det da de vant 3–2 i september 2010.

Scorer Juan Mata mot Liverpool denne helga, blir han den første United-spilleren til å score i tre strake ligamøter med Liverpool siden Denis Law i 1966.

United har ikke scoret minst tre mål i to strake hjemmekamper mot LFC i ligaen siden tidlig 60-tall.

Under van Gaal har United har 65 mål på 42 ligakamper.