Klopp jobber med posisjoner - ikke personer

Jürgen Klopp er gjerne venn med spillerne, liker ikke å kaste bort tid på uprofesjonalitet, krever glød og snakker om hvordan han nå jobber med å utvikle spillet.

Jürgen Klopp har til nå framstått med smil og latter i møte med spillere og media, men Liverpools nye manager sier han også er tøff med spillerne når han trenger det.

– Jeg må ta avgjørelser i jobben min veldig ofte. For det meste er det gode nyheter for en spiller, mindre gode for en annen. Det er ikke noe problem for meg. Hvis du er fult motivert som spiller, hvis du er fult konsentrert, helt klar og lidenskapelig spiller, er jeg ikke hard. Da har jeg åpne armer og gir et ekstra dytt.

– Hvis du ikke er det, er jeg selvsagt hard, men bare fordi det er bortkastet tid om spillerne ikke forstår den profesjonelle delen av dette livet, sier Klopp i intervju med flere søndagsaviser i England.

– Liker å være som en venn

Klopp mener han må takle spillerne på ulike måter.

– Hvis de er veldig unge, kan jeg selvsagt hjelpe til. Jeg kan snakke med dem og gi dem en sjanse, to sjanser, tre eller fem sjanser. Hvis man er mer erfaren og andre managere har prøvd det før, da er det bortkastet tid, sier Klopp.

Både Adam Lallana og Emre Can har snakket om at de når har en manager som bryr seg om dem, og omfavner dem. Klopp mener det er viktig å bli godt kjent med spillerne sine også ut over det som skjer på banen.

– Jeg liker å være som en venn for spillerne, men ikke deres bestevenn fordi en bestevenn forstår alt. Jeg prøver å forstå hvorfor spillerne gjør som de gjør, så jeg er interessert i livet deres, også privat, ikke fordi jeg vil vite alle disse tingene, men fordi jeg mener det er viktig å kjenne dem, sier han.

Misser du er du i rampelyset

Repetisjoner blir en nøkkel for Liverpool-mannskaper i tiden framover.  

– Fotball er som i livet ellers. Hvis ting ikke virker må du prøver igjen, og igjen og igjen. Det handler om alltid å prøve det enda oftere enn før, og da får du selvtillit.

– Problemet er at hvis du misser, er du i rampelyset. Hvis du misser en stor sjanse, er alt annet lys slått av og lyset er på deg. Det er en del av problemet. Men spillerne mine er erfarne nok til å takle ting som det, sier Klopp.

– Trenger ny glød

– Det vi trenger er å få en ny tro og ny glød for å stå løpet ut. Nå ser jeg et hardtarbeidende lag. I mange situasjoner et lag som er inspirert, men ikke i alle 90 minuttene. Så det vi må prøve å gjøre, er å få det til å vare lenger. Kanskje 85 minutter hver kamp eller noe slikt. Det ville være bedre.

Han er mer opptatt av posisjoner enn spillere. Og sier dette om hvordan han jobber med dem.

– Ved å snakke. Snakke med spillerne, vise dem situasjoner og hva de gjorde bra og hva som gikk galt. Det er veldig sjelden at vi snakker om spilleren når vi analyserer en kamp. Det handler bare om posisjoner og hvordan de skal jobbe med ulike posisjoner, for informasjonen er for alle.

– Det er slik utvikling foregår, ved å gi dem løsninger til ulike situasjoner.

På torsdag var Liverpools eiere på plass på Anfield, og de har også fulgt treninger den siste uken. Klopp mener det beste for ham er å så minst mulig til dem.

– De vil bare at jeg løser problemet. Det er alltid det samme. Jo mindre kontakt vi har, jo bedre er det. Fordi det betyr at alt er ok. Det er det jeg ønsker, vi trenger ikke holde kontakt hver dag, sier han og ler. 

LES OGSÅ: – Det så ut som om jeg kollapset inn i armene hans