Motstanderen: Presset er på Liverpool

Dag Langerød i United.no tror Liverpool vil slite med å komme seg blant de fire beste i ligaen dersom det blir tap på søndag

Det er duket for det 192. møtet mellom Liverpool og Manchester United. Erkerivalene møtes på søndag for andre gang for sesongen. Forrige møte endte med 3-0-seier til Manchester United - og det som var Liverpools siste tap i ligaen, 14. desember.

 

Vi har tatt en prat med United.no-redaktør Dag Langerød før kampen.

 

Hvordan ser du for det kamputviklingen på søndag?

 

- Mitt inntrykk er at Liverpool alltid går i strupen på motstanderne sine. Det er høyt tempo, og jeg forventer at Liverpool vil trykke på det de kan i starten. Så er det opp til United, hvor godt de kan ta av dette presset. Etter hvert tror jeg eventuelle mål vil prege kampen stort. Da Liverpool slo United 1-0 hjemme i fjor, etter en tidlig Sturridge-scoring, så var det jo United som spilte rundt og Liverpool som lå bakpå. Samme skjer nok her. Også hvis United tar ledelsen. Da vil de trekke seg litt tilbake for å kontre.

 

Hvem er formspilleren hos United, som Liverpool må se opp for?

 

- I mindre grad enn før er det snakk om en spiller. Tidligere har man kunnet nevne Robin van Persie, for eksempel, men det har endret seg litt nå. Om jeg bare får nevne én så blir det vel nesten David de Gea. Rett og slett fordi han var en mur mot Liverpool på Old Trafford, og fordi han er såpass god at motstanderen gjerne er avhengig av å skape noen ekstra sjanser – eller i alle fall skaffe seg gigantsjanser – før han overlistes. Ute på banen tror jeg Uniteds midtbane til stor grad vil avgjøre kampen. Altså: Hvor godt fungerer midtbanen med Carrick, Herrera, Young og trolig også Di Maria. Leverer de som mot Tottenham så kan det bli en morsom opplevelse for United-fans. Klarer de ikke det frykter jeg egentlig at dere kan få en god ettermiddag.

 

Laget overbeviste stort mot Tottenham i helga - har de funnet storformen akkurat i riktig tid?

 

- Det var én god kamp, og ja, kanskje et tegn på at ting har snudd. Men igjen, det var én eneste god kamp. Midt i februar gikk jeg gjennom alle Uniteds omganger i de siste 10 kampene. Da var fasiten 9 skuffende omganger, 9 ok omganger og 2 gode omganger. Da handler det heller ikke om at jeg er helt blind og mener at alt som ikke er like godt som under Ferguson er for dårlig. Det var en ganske objektiv vurdering av prestasjonene. United har nå spilt 15 kamper i 2015, 30 omganger, og jeg vil mene at kun fem av dem har vært gode, og da har jeg inkludert to gode omganger mot Tottenham – først ved at man avgjorde kampen. Så ved at man drepte den etter pause. Fem gode omganger av 30 er altfor lite til å friskmelde noe som helst, men selvsagt gir det litt ekstra tro og håp inn mot denne kampen.

 

Hvor fornøyd er du med sesongen så langt?

 

- Poengmessig er det greit nok. Prestasjonsmessig er det under pari, og totalen er at det er litt under pari. Rett og slett fordi prestasjonene har vært svakere enn forventet, og når jeg ser hvor mye poeng vi har tatt med det spillet vi til nå har prestert så tenker jeg hvor bra det kunne vært om vi bare hadde klart å levere bittelitt bedre...

 

Hva tenker du om manager Louis van Gaal

 

- Jeg står på at Van Gaal var rett mann nå. Det var faktisk ikke slik at vi kunne velge helt fritt, men man trengte en mann med pondus som kunne ta kontroll og som man visste at det var en stor sjanse for at ville få spillerne og garderoben på sin side. Det har også skjedd. Van Gaal bryr seg ikke om hva jeg eller andre mener. Han gjør det han mener er rett, men spillerne er på hans side. De tror på prosjektet, og etter bommen med David Moyes var det akkurat det United trengte. Så er jeg også klar på at alt prat om sparking av manager hvis United for eksempel skulle misse på topp-4 er feil. Hvis det er en ting i den moderne fotballen jeg er lei av så er det alle som dømmer og forkaster folk etter bare noen minutter. Jeg lot meg faktisk irritere på Liverpools vegne i høst da det var en del Liverpool-fans som ga uttrykk for at de ville ha ham bort. Ok, høsten var dårlig, feil laguttak kanskje mot Basel, men av og til må fotballfans stikke finger’n langt ned i jorda, glemme fortiden og leve i nuet. Nuet var at Rodgers innførte en ny stil fra første sekund. Så ga den nesten seriegull i fjor og nå kan dere – med en god avslutning – faktisk bli nummer to igjen – og det uten at dere faktisk har kunnet konkurrere på aller øverste hylle om spillere. Fotball er ikke Football Manager. Ja, det er synd for dere at Rodgers ikke fant løsningen før etter Basel, og det er synd for United-fans at Van Gaal har lett hele sesongen, men jeg tror stort på kontinuitet. Generelt er folk for svart hvite her i livet. 

 

Hvordan er stemningen rundt Manchester United for tiden?

 

- Denne uka har den vel vært god, og klarer vi topp-4 vil den være god. Det er det alt handler om. Samtidig har alle de varierende prestasjonene frustrert. Spillere som De Gea, Fellaini og Young har overrasket positivt i år, men samtidig har store stjerner som Di Maria, Van Persie og Falcao skuffet. Di Maria var glimrende i starten, men har så slitt. De to siste har slitt hele sesongen. Frustrasjonen handler om at det er noe uforløst i spillet. Sånt kan man delvis takle hvis man likevel får resultater, men når man presterer dårlig og taper så er det en del fans som ser rødt.

 

Hvordan tror du manageren kommer til å sette opp laget?

 

- Det blir maksimalt tre endringer fra kampen mot Tottenham, og laget blir nok dette: De Gea – Valencia, Jones, Smalling/Rojo, Blind/Shaw – Di Maria/Mata, Herrera, Carrick, Young – Fellaini, Rooney

 

- Marcos Rojo og Luke Shaw var ute med smeller sist. Smalling og Blind var gode nok, men mulig tempoet til Shaw prioriteres på backplass foran klokskapen til Blind. Rojo har også vært et førstevalg bakerst en stund, så han kan fort returnere. Dessuten skal det vel mye til om Di Maria, som var suspendert sist, ikke kommer med. Alle vet jo at han er en potensiell matchvinner hvis han bare får til én ting i hele kampen.

 

For deg som Manchester United-supporter - er det disse eller kampene mot Manchester City du ser først mot når terminlista kommer?

 

- For meg personlig, som er norsk, er Liverpool-kampen fortsatt størst. Det handler mye om konkurranse-bildet her i Norge. Jeg ble United-fan på tampen av 70-tallet da Liverpool var best og alle jeg kjente egentlig holdt med dem. Etter suksessen de siste 20 årene er det mange Liverpool-fans og andre som snakker om United-fans som medgangsupportere, siden folk gjerne har begynt å holde med United siden de var best, men da kontrer jeg gjerne til alle Liverpool-fans i 40-åra om at dere var medgangssupportere på samme måte da dere ble fans på 70- og 80-tallet. Men fordi det er så mange Liverpool-fans, og fordi vennekretsen min inneholder mange av dem, så er dette den største kampen. Seier i siste innbyrdes kamp er alltid ok å ha på sin side i en pubdiskusjon. Det er vel ikke like spennende for Liverpool-fansen å kun kunne nevne europacuptitlene hver eneste gang den diskusjonen pågår…

 

Hvilken Liverpool-spiller frykter du mest foran dette oppgjøret?

 

- Flere. Det hadde vært irriterende om Daniel Sturridge plutselig fant formen eller om skuddbeinet til Raheem Sterling plutselig fungerte og jeg ønsker overhodet ikke å se at Coutinho blåser ballen i krysset fra 30 meter, eller at Jordan Henderson skyter via hele backrekka til United før ballen triller inn i hjørnet. Jeg har ikke vært så imponert av Markovic, men siden jeg skriver det så blir det vel han som blir den store helten deres? Jeg har imidlertid Alberto Moreno på Fantasy-laget mitt, så det perfekte hadde jo vært United-seier, men med noen poeng til ham på en eller annen måte.

 

Hva er ditt beste Anfield-minne?

 

- Tre kjappe ting jeg av en eller annen grunn husker godt. 1) Var i militæret i nord-Norge, før Internett og tv og alt hadde bredt om seg, og ventet på Sporten på NRK Radio for å få oppdatering fra Anfield. Det var ikke kortbølge-forhold der oppe i 1994. Sporten begynte vel 21.25 eller noe sånt, og de annonserte like før slutt at i Premier League at på Anfield var resultatet Liverpool – United 0-3. La meg med et smil om munnen den kvelden, bare for å få 3-3 i fleisen som sluttresultat morgenen etter. Ellers husker jeg også to selvmål fra Jamie Carragher da vi slo dere 3-2 i 1999, og selvsagt også John O’Sheas vinnermål helt på tampen for noen år siden.

 

Hva er ditt verste Anfield-minne?

 

- Et par ting som dukker raskt opp. 1992, 26 år uten seriegull og bortekamp mot dere på tampen av sesongen. Vi hadde begynt å rote, men med 2-0-tap der så var drømmen om seriegull gravlagt. Ellers dukket et Dirk Kuyt-hat trick opp i toppen min. Mener vi tapte et par kjappe kamper på rad da, med denne som den andre, og at vi dermed misbrukte sjansen til å dra fra på topp.

 

Hva er ditt resultattips for kampen?

 

- Jeg har egentlig gruet meg til denne kampen lenge. Et United som ikke har funnet oppskriften mot et Liverpool-lag som i alle fall har en klar tanke om hvordan de vil fremstå, og som elsker å gå ut i hundre mot alle og en hver. Sånn sett har jeg faktisk lenge tenkt at vi kom til å tape på Anfield, og det er tatt med når jeg har sett på ulike scenarioer for topp-4. Men nå, etter Tottenham-kampen, så har jeg et håp om at vi har løst et par små floker og dermed får med oss poeng. Føler også at mye av presset er på dere. Vinner vi så tror jeg dere er ute å kjøre med tanke på topp-4, i alle fall. Tja, blir ren gjetning, men skal vi ta litt mål igjen da, som i gamle dager, 2-2.

 

Og hvilke lag ender på topp fire?

 

- Da jeg brukte en såkalt tabellkalkulator for en uke siden endte det med Chelsea, City, Arsenal og United – på målforskjell foran Liverpool. Og da hadde jeg tatt med United-tap på Anfield. Så lar jeg meg også fascinere av Citys elendige form, men tror vel fort at de gutta der klarer å ta seg sammen i nøkkelkampene i det minste, så sånn sett holder jeg på tipset mitt. Jeg tror imidlertid ikke det vil være avgjort før i siste runde. Litt av nøkkelen for meg er at Chelsea ikke bør bli seriemestere før de møter dere i tredje siste kamp. For en uke siden var i alle fall tanken min da at Chelsea vinner mot dere i den kampen, og sånn sett bidrar til at vi klarer 4. plassen.