På tur til Liverpool

Skal du til Liverpool i løpet av de neste ukene? Her kommer noen tips spesielt for de som ikke har vært i byen så ofte.

Fotballturer til England blir stadig mer populært, og hver eneste gang det er hjemmekamp på Anfield, er det en rekke spente nordmenn som skal se favorittlaget i aksjon. Mange har vært på et titalls kamper før – noen har hundrevis av brukte billetter i samlingen sin, men det er alltid noen som reiser for første gang. 

 

Husk at fotballturen består av mer enn det 90 minutters lange høydepunktet på Anfield. Her er noen tips:

Severdighetene

Ved havna ligger Albert Dock. En gang var det sentrum for aktiv sjøtrafikk; i dag er det et mekka for turister. I tillegg til at bygningene er flotte å se på, rommer de flere hoteller, restauranter og barer – og ikke minst The Beatles Story.


Katedralene er også et must for alle som er glad i flott arkitektur. På en lang rekke finner man Liverpool Cathedral – en anglikansk kirke, og den 5. største katedralen i verden. Ikke langt unna ligger den katolske katedralen. Og ønsker man mer historie, har Liverpool bevart en kirke som ble bombet under 2. verdenskrig – ofte omtalt som The Bombed-out Church

 

For de musikkinteresserte er det verdt å nevne at det finnes en rekke norske musikkstudenter som regelmessig spiller konserter i Liverpool. Tar du deg en tur innom Leaf på en tirsdag kveld, Camp and Furnace, The Baltic Social eller Shipping Forecast er sjansen stor for at du får oppleve noen uoppdagede norske musikkperler. 

 

Ønsker du å se fotball på pub vises det Premier League og annen fotball på blant annet The Abbey i Hanover Street, Bierkeller ved Liverpool One og The Flute i Hardman Street, som for øvrig serverer drikke til svært fine priser.

 

Mange ønsker omvisning på Anfield, og det er lurt å bestille i forkant http://stadiumtours.liverpoolfc.com. Det er ikke omvisning på kampdag.

Mat og drikke

Byen kryr av restauranter og uteplasser. På toppen av handlesenteret Liverpool ONE i Paradise Street er det en egen seksjon med restauranter. Der finner man blant annet buffet, asiatisk, italiensk og meksikansk mat – alt til moderate priser. 

Ønsker man en litt finere middag, serveres det argentinsk biff av ypperste klasse på Meet i Brunswick Street. Tapas på La Viña i North John Street er også å anbefale. 

 

Vær obs på at det kan være vanskelig å få bord på kveldstid i helgene. Reserver gjerne på forhånd for å sikre deg plass. Restaurantene stenger ofte i 23-tiden, og serveringen stenger vanligvis en time før. Skal du derimot ha nattmat, må du belage deg på en annen standard: pizza, fritert mat og enkelte asiatiske restauranter er å oppdrive til langt på natt. Kinarestauranten Mayflower i Duke Street holder åpent til klokken 04. Det gjør også flere fast food-steder, de er ofte plassert der pubene er. 

 

Utelivet i Liverpool er også verdt å få med seg. I Mathew Street er barene plassert på rekke og rad. Der får man alt fra irsk pubstemning på Flanagan’s Apple til mer moderne danseplasser. I gaten ligger også The Beatles’ fødested The Cavern.


LES OGSÅ: Formann Pål Christian Møller sine restaurantfavoritter  

LES OGSÅ: Thomas Bergheims favoritter

Ønsker man å bytte ut pubene med klubber, er Concert Square plassen å gå. Det er en svært populær festplass for de litt yngre generasjoner. Party-gaten ligger like ved sjarmerende Bold Street. Uteplassene opererer med forskjellige stengetider, men mange holder åpent til langt på natt. De brune pubene har dog en tendens til å stenge vesentlig tidligere – flere allerede i 23-tiden.

 

The Brink i Seel Street er et unikt barkonsept, der det ikke serveres alkohol. Det er en «dry bar» som har tilsvarende atmosfære som andre utesteder. 

 

Engelskmennene verdsetter høflighet. Så husk å si «please» og «thanks» når man bestiller mat og drikke – eller får hjelp i butikker. Det er også en større tradisjon for å gi driks enn det er i Norge. Enkelte plasser legges «service charge» på regningen. Da er tips dekket. 

 

Unngå fotballdrakter på utesteder. Du risikerer å ikke slippe inn med supporterutstyr. Og sist men ikke minst, å ta med den høylytte pubstemningen inn på restaurant, blir ikke satt pris på av de lokale.


Shopping

Byen Liverpool er skreddersydd for alle som er glad i shopping. Sentrumskjernen er gågate, så man kan fritt vandre med handleposene uten å bli forstyrret av bilstøy eller å måtte vente på grønn mann

 

På Liverpool One ligger den offisielle LFC-butikken – to etasjer med drakter og annet snacks. LFC har også supporterbutikk i Williamson Square og selvsagt på stadion.

 

Skal du kjøpe deg drakt med navn og nummer på, må du være forberedt på at det er lang ventetid. I dagene før og etter kamp kan det ta gjerne ta et par timer før drakten er klar. 

 

Det anbefales ikke å gjøre storinnkjøp ved stadion på kampdag. Supporterbutikken er stappfull, og køene kan være enorme. 

Liker du brukte og gamle Liverpool-effekter, kan man være heldig å finne gull i bruktbutikkene i Bold Street og Renshaw Street.

 

Har du glemt noen nødvendigheter - eller ønsker du å kjøpe dagligvarer, er Tesco Superstore i Hanover Street en suveren butikk. Der selges alt mellom himmel og jord.

På kamp

På kampdagen er det lurt å være tidlig ute, ettersom trafikken til Anfield går langsomt. Taxituren fra byen til Anfield koster mellom fem og ti pund. «Private hire»-taxiene må bestilles i forkant, men de er vesentlig billigere enn black cab-taxiene.

 

I timene før kamp er det full aktivitet utenfor stadion. Det finnes en rekke puber ved Anfield – og særlig på The Park og The Albert, som ligger vis-á-vis The Kop, er det allsang og herlig stemning. 

 

Ta med kontanter, da det er mer praktisk – i tillegg er det mange plasser rundt Anfield som ikke aksepterer betaling med kort. Det gjelder for øvrig også taxiene.

 

Husk at det ikke er lov å ta med seg alkoholholdig drikke på tribunen, selv om det kjøpes inne på stadion. Det må drikkes der det kjøpes. Unngå også å ta med store sekker på kamp – det er trangt mellom setene.

 

Etter kamp er det umulig å få taxi ved stadion. Da kan det være lurt å enten vente på en pub til det roer seg, eller spasere mot hovedveiene. Etter ti minutter gange løser trafikken seg opp, og man får etter hvert tak i transport til sentrum eller hotellet. Det går også busser fra Anfield.

Liverpool er en sprudlende by, som har mye å by på både i dagene før og etter kamp. Ha en skikkelig fin reise!

PS: Send oss gjerne tips og innspill (bilder og tekst) på nyttig info fra Merseyside. Send dette til: [email protected]