Slik jobber Anfield-vaktene

Chris Stirrup er en av sjefsvaktene når det spilles kamp på Anfield. Scouseren forteller om den spesielle jobben.

For 11 år siden fikk den livslange Liverpool-supporteren Chris Stirrup (37) en mulighet til å jobbe for klubben han elsker. Chris fikk nemlig deltidsjobb som «steward»  (vakt) på Anfield. I dag er han «head steward» (sjefsvakt) utenfor tribuneseksjonen Main Stand.

Mange lurer kanskje på hvilke arbeidsoppgaver de oransjekledde vaktene har – eller hvordan man i det hele tatt blir steward. Chris har møtt Liverpool.no for å fortelle om jobben.

Først og fremst, Chris, hvordan blir man egentlig vakt på Anfield?
– I dag kan man klikke seg inn på LFCs nettside og søke digitalt. Alle kan søke. Da jeg søkte på jobben måtte jeg sende inn et brev til klubben, forteller Chris til Liverpool.no.

– Min motivasjon

Er det en jobb eller hobby for deg?
– Litt av begge deler. Det er absolutt en jobb som må gjøres, men det er ingen tvil om at mange er «steward» nettopp fordi de er gale etter Liverpool. For meg handler det om å få være endel av klubben. Jeg gjør det ikke for pengene – man blir ikke rik av å være vakt. Jeg får være endel av klubben, jeg møter utrolig mange forskjellige mennesker – og i tillegg får jeg se Liverpool spille kamp. Dét er min motivasjon.

Saken fortsetter under bildet.

En «stewards» oppgave er å forsikre seg om at supporterne kommer seg greit inn og ut av stadion. Vaktene følger nøye med og sørger for at alle oppfører seg fint. En annen oppgave er å være behjelpelig og svare på spørsmål. På kampdag er det så mange som 450 vakter i sving, og særlig ved inngangene kryr det av de med «steward» skrevet på vestene. Inne på stadion er det også mange arbeidsoppgaver: en av de viktigste er å ha kontroll på bortesupporterne. Det er alltid en rekke vakter som skiller hjemme- og bortefansen.

Hva er forskjellen på en god og dårlig dag på jobben?
– En god dag er når alt flyter og går av seg selv, når folk kommer inn på stadion uten problemer og koser seg. En dårlig dag er for eksempel når det er problemer med billetter. De første cupkampene er ofte utfordrende på grunn av auto cup-systemet (en ordning der man kjøper billett til samtlige cupkamper, jou. anm.). Enkelte har kanskje ikke fått godkjent betalingen, eller misforstått hvordan systemet fungerer. Det er aldri greit når det lyser rødt i billettskranken, og noen står igjen uten å komme inn. 

Syv timer på jobb

Vaktene møter på stadion tre timer før kampstart. Som en av sjefene må Chris komme fire timer før dommeren blåser i gang kampen. Scouseren forteller at han tjener 35 pund (450 kroner) på en kampdag. Etter kamp må vaktene bli igjen en drøy halvtime, mens publikum forlater stadion. En arbeidsdag på Anfield er dermed i underkant av syv timer for Chris. 

37-åringen jobber hver eneste gang Liverpool spiller på Anfield. Forrige sesong ble det totalt 28 offisielle kamper, i tillegg til noen få pre-season-oppgjør.

Er det mye slåssing og ufin oppførsel?
– I mine elleve år som steward har jeg kun sett slåssing utenfor stadion én gang, og da var det Liverpool-fans som sloss mot hverandre. Supporterne oppfører seg stort sett fint. Det gjelder faktisk også bortefansen.

Saken fortsetter under bildet.

Er det stor forskjell på om man møter Hull eller et storlag som Manchester United?
– Ikke veldig. I hvert fall ikke for meg som står utenfor stadion. De som står på tribunen, ved bortefansen, må være litt mer på vakt. De må være proaktive og våkne, men det går stort sett fint. Generelt sett oppfører folk seg fint. Vi behandler publikum med respekt, og de respekterer for det meste oss og reglene på Anfield.

"Elvis has left the building"

Har du opplevd noe underlig i din jobb som «Anfield-steward»?
– Vel, det er mange merkelige karakterer som går gjennom Anfields porter, men det har vært få enkelthendelser som har vært helt utenom det vanlige. Jeg husker en historie fra da vi slo Chelsea i Champions League. Jeg møtte på artisten Elvis Costello som satt på paddock-seksjonen med sin mor. De var de siste som satt igjen på tribunen, og jeg måtte be dem gå mot porten og forlate stadion. Jeg kunne ikke dy meg og sa selvsagt «Elvis, you have to leave the building» – Costello var ikke imponert! Han har nok hørt den vitsen før tenker jeg, men jeg kunne ikke la sjansen gå fra meg, humrer Chris.

Da Steven Gerrard skjøt Liverpool videre i Champions League (mot Olympiakos), ble én steward fanget på kamera da han i ekstasen klemte Rafael Benitez. (Video)

Saken fortsetter under bildet.

Har Anfield endret seg på de 11 årene du har vært vakt?
– Ja, det vil jeg si. Nå fokuseres det mer på å gi supporterne en komplett og fin opplevelse. Før dreiet det seg mer om bare kampen, mens nå er det en rekke tilbud utenfor stadion før kamp. Den nye familieparken er ett eksempel. Generelt sett jobber klubben for å gi supporterne en så god opplevelse som mulig. Fansen behandles nok også litt bedre i dag enn slik det var før.

Chris stortrives i jobben, og nå ser han frem til en positiv sesong, både på og utenfor banen, med Klopp som manager.