Liverpools muligheter for Europacupspill

Dette er reglene for å kvalifisere seg til europacup for neste sesong, og det spesielle som kan skje om både Man City og Liverpool skulle vinne europacup denne sesongen.

Før søndagens «lunsjkamp» mot Swansea ligger Liverpool på 7. plass i Premier League med 55 poeng og fire kamper igjen å spille. Liverpool kan med det maksimalt få 67 poeng denne sesongen, så det er en matematisk mulighet for å havne på fjerdeplass, selv om den er liten.

Med West Hams 0-3-seier mot West Bromwich lørdag, står både London-klubben og Manchester United med 59 poeng på 5. og 6. plass. Man Utd har en kamp mindre spilt enn West Ham, og møter Leicester søndag.

Om Liverpool selv ikke skulle klare å kvalifisere seg til Champions League med seier i Europa League, er man faktisk nå i en situasjon der man må håpe på FA-cupseier til Man Utd for å sikre seg spill i Europa neste sesong - om Klopps menn ikke avanserer på tabellen.

Champions League-kvalifisering

De fire øverste lagene i Premier League går til Champions League neste sesong, selv om lag nummer fire da må gjennom playoff for å få plass i gruppespillet.

Tre Europa League-plasser

England har også tre plasser i Europa League. Disse er i utgangspunktet forbehold 5. plassen i Premier League, FA-cup vinneren og vinneren av ligacupen.

Femteplassen og seier i FA-cupen gir plass rett i gruppespillet, mens plassen for seier i ligacupen betyr at laget må ut i kvalifisering.

Manchester Citys plass som vinner av ligacupen går til laget på 6. plass på tabellen, om City kvalifiserer seg til Champions League, som de nå ligger an til med fem poengs forsprang på West Ham og Man Utd. Men bynaboen har en kamp mindre spilt.  

Siden Man Utd per nå ligger an til å sikre seg en Europacup-plass gjennom seriespill, er det faktisk slik at man som Liverpool-supporter faktisk kan bli nødt til å håpe de også vinner FA-cupfinalen mot Crystal Palace 21. mai. Liverpool var i en lignende situasjon med Arsenal i FA-cupen sist sesong.

Da vil nemlig Europa League-plassen for seier i FA-cupen tilfalle laget på 6. plass, mens «ligacupplassen» vil tilfalle laget på 7. plass.

Så dersom Liverpool skulle havne på 7. plass og Man Utd vinner FA-cupen, og Man Utd også er inne blant topp seks i serien, vil Liverpool gå ut i kvalifisering til Europa League.

Da kommer Liverpool i så fall inn i tredje kvalifiseringsrunde. Den kvalifiseringen starter 28. juli.

Ved  Europa League-seier

Om Liverpool skulle vinne Europa League, er klubben direkte kvalifisert Champions League, og går inn i turneringen dårligst i playoff-runden.

Eneste mulighet for at det ikke skjer er om vinneren av Champions League ikke også er kvalifisert for turneringen gjennom serien.

Ikke flere enn fem klubber fra samme land kan spille i Champions League i en sesong.

Hvis både Manchester City og  Liverpool skulle vinne Champions League og Europa League, og ingen av dem kvalifiserer seg direkte for Champions League via Premier League vil klubben som vant Champions League gå direkte til gruppespillet.

Europa League-vinnere vil gå til Champions League-playoff og laget som havner på fjerdeplass i serien vil havne i Europa League isteden.

Så i teorien kan Liverpool og Man City sørge for at erkerival Manchester United går glipp av Champions League, selv om de skulle havne på fjerdeplass i serien.

LES OGSÅ: Et fjell til å klatre