Flere unggutter banker på førstelagsdøra

En rekke akademispillere har fått sjansen for Liverpool denne høsten, og flere banker på døra.

Vi har etter hvert blitt vant med å se akademispillere i troppene til Liverpool denne sesongen. Skadeproblemer har ført til at 19-åringen Rhys Williams har fått spilletid i fire av fire Champions League-kamper, mens den noe eldre Nat Phillips (23) fikk sin Premier League-debut i seieren mot West Ham. 

Curtis Jones har bygd videre på sitt spill fra forrige sesong, og har fått rikelig med spilletid og imponert på midtbanen. 19-åringen ble hyllet av Jürgen Klopp etter kampen mot Leicester. Tyskeren mente det så ut som det var en spiller godt oppe i 20-årene. 

På backene er selvsagt forbildet til mange av ungguttene, Trent Alexander-Arnold, fast når han er skadefri, mens Neco Williams (19) stepper inn når det trengs. 

Før han dro på utlån til Blackburn ble det også spilletid for Harvey Elliott i ligacupen, og rekken med unge talenter som får spilletid kan bli enda lenger etter hvert som sesongen skrider fram. 

Mange med i troppen

Så langt har det, spesielt i ligacupen og Champions League, vært flere navn på benken som kanskje ikke alle kjenner igjen. Både Jake Cain (19), Leighton Clarkson (19), Billy Koumetio (18), Sepp van den Berg (18) og Vitezslav Jaros (19) har vært på benken uten å få spilletid, i tillegg til tredjekeeper Caoimhin Kelleher (22). 

Spesielt de tre førstnevnte kan se ut som de nærmer seg spilletid. Cain har vært på benken i samtlige Champions League-kamper, mens Clarkson var i troppen både mot Leicester og Atalanta. Franske Koumetio er det knyttet store forventninger til, og han var også med i troppen på onsdag. 

Dødelig venstrefot

Jake Cain har imponert for U23-laget denne sesongen, og venstrefoten beskrives som dødelig på dødballer.

– Jake er en flott gutt som utvikler seg til å bli en veldig god midtbanespiller. Han er teknisk og er god med ballen. Han er en god pasningsspiller, har øye for mål og er veldig intelligent, sa Steve McManaman til The Ahtletictidligere i november.

McManaman jobber i dag som mentor for Liverpools akademispillerne, og han tror 19 år gamle Cain kan være den neste i rekken av akademispillere som får sjansen.

Som så mange andre unggutter fikk Cain sjansen i FA-cupen forrige sesong, da Liverpool møtte Shrewsbury midt i vinterpausen i Premier League. 19-åringen er stort sett alltid å se på treningsbildene fra førstelaget. 

Jake Cain, Leighton Clarkson og Nat Phillips på trening med førstelaget.

Jake Cain, Leighton Clarkson og Nat Phillips på trening med førstelaget.

– Som en ung spiller kunne du ikke bedt om et bedre miljø for å fortsette utviklingen. Han har de beste lærerne man kan ha i form av seniorspillere som Jordan Henderson og James Milner, i tillegg til trenerteamet, sa McManaman. 

I Gerrards fotspor

Leighton Clarkson er en annen midtbanemann som imponerer på Liverpools ungdomslag. Han har vært i klubben siden han var syv år gammel, og fikk i fjor spilletid for førstelaget både i ligacupen mot Aston Villa, og FA-cupen mot Shrewsbury. 

Clarkson spilte på U18-laget da Steven Gerrard var manager for ungguttene, og 19-åringen forteller at han lærte mye av Liverpool-legenden.

– Jeg var 16 år og han var U18-trener. Jeg husker han hadde en-til-en-økter med Adam Lewis, og etter hvert ble jeg med. Det var meg, Adam og Gerrard. Vi var blant annet igjen etter treningsøkter og øvde på frispark, sa Clarkson til liverpoolfc.com tidligere i år. 

Den teknisk begavede midtbanespilleren har av assistentmanager Pep Lijnders blitt beskrevet som en «nummer 6» trenerteamet virkelig har sansen for.

Sjansen kan by seg

Med et Liverpool rammet av skader kan det bli spilletid for flere av ungguttene gjennom sesongen. Skulle Liverpool slå Ajax neste uke vil avansementet i Champions League være sikret. Det kan bety spilletid for enda flere akademispillere i den avsluttende kampen mot Midtjylland.

Koumetio og van den Berg er stoppere Liverpool har stor tro på, og som kan være alternativer til Williams og Phillips i midtforsvaret. 

Akademiet til Liverpool har for alvor begynt å levere spillere som markerer seg på førstelaget, og etter at også førstelaget flyttet til Kirkby, betyr det at Jürgen Klopp kan ha enda bedre oversikt over hva som rører seg blant de unge talentene i klubben.

– Jeg er den typen trener som vil holde kontakt med de unge spillerne. Jeg vil se dem spille og vil gi de andre trenerne muligheten til å se oss trene. Det vil bety mye, sa Klopp da Liverpool flyttet til sitt nye treningsanlegg.