Hvem betaler når en spiller mister hele sesongen?

Liverpool ser ut til å miste begge sine beste midtstoppere for hele 2020/21-sesongen. Hvem tar regningen?

Skader er dessverre en del av fotballen, og noe en aldri vil komme utenom. Den siste måneden har Liverpool FC fått to vonde beskjeder på akkurat den fronten. Virgil van Dijk og Joe Gomez har begge alvorlige kneskader, som vil holde dem ute av spill i lang, lang tid.

Ekstra frustrerende er det når skadene oppstår i situasjoner en ikke har noen kontroll over selv. En hodeløs grisetakling fra Jordan Pickford, og en landslagstrening der spilleren går ned uten at noen andre er i nærheten.

De røde vil måtte klare seg uten sine to beste midtstoppere i lang tid – kanskje hele sesongen og enda lenger enn det. Hvem er det egentlig som betaler?

Snakk om store summer

Virgil van Dijk er en av Liverpools aller best betalte spillere. Han skrev under på en ny femårskontrakt i september 2019, og den gang ble det rapportert at avtalen ville være verdt 200.000 pund i uken. Det er mye – men likevel langt under de aller best betalte spillerne i Premier League.

David de Gea i Manchester United skal til sammenligning tjene 375.000 pund i uken, mens både Kevin de Bruyne og Raheem Sterling har over 300.000 pund i uken i Manchester City.

Vi kommer nok aldri til å få fullt innsyn i hvordan Liverpools lønnsstruktur er. De røde er av klubbene som har aller høyest lønnsutgifter i Premier League – men det har blitt hevdet at store deler av dette er basert på bonuser, etter spilte kamper og prestasjoner.

Hvordan avtalen til Virgil van Dijk ser ut, har vi ikke innsikt i. Det er en spiller som har spilt nesten alt som er av kamper siden han kom til klubben, har bidratt i et av ligaens tetteste forsvar, og har også vært med på å vinne veldig mange kamper og etterhvert titler i tiden sin i klubben.

Joe Gomez skrev under på sin siste kontrakt i desember 2018. Det var en kontrakt på 5,5 år, og binder ham til klubben til sommeren 2024. Det har blitt rapportert at han har en grunnlønn på 80.000 pund i uken.

Dersom Liverpool da vil måtte klare seg uten Virgil og Gomez, snakker vi £6,4 millioner i lønnsutgifter for Virgil om han ikke spiller igjen før sesongen er omme, og £2,24 millioner for Gomez. Men vi vet som kjent ikke om hvor mye av lønningene som er knyttet opp mot spilte kamper og bonuser, så spesielt summen på van Dijk må tas med en klype salt.

FIFA tar Gomez-regningen

Fordi Gomez ble skadet på landslagssamling, får Liverpool nytte av en forsikring gjennom FIFA. De vil få kompensert lønnen hans i hele skadeperioden, skriver Daily Mail.

Avisen skriver at alle England-spillere er dekket av FIFA Club Protection Programme (CPP), en forsikringsordning der klubber kan søke om kompensasjon hvis skader oppstår på kamp eller trening med landslaget.

Det engelske fotballforbundet bekrefter overfor avisen at FIFA er klare til å kompensere Liverpool. Hvor mye kompensasjon man får, avhenger av hvor lenge spilleren er ute.

Ulike regler i forskjellige land

Vi har forsøkt å finne ut hvordan det fungerer når det skjer i aksjon for klubblaget, og det viser seg å være ulik praksis i forskjellige land.

Gjennom forsikringsselskapet Miller, virker det som klubbene tar kosten mer enn i de andre toppligaene. 

Ifølge tallene til Miller dekker de engelske klubbene full lønn etter skader i 18 måneder, og 12 måneder når det dreier seg om sykdom. I Spania er det også 18 måneder med full lønn for skader.

I Serie A betales det full lønn i seks måneder, før lønnen reduseres med 50 prosent. I Ligue 1 er det full lønn i 90 dager, og i tyske Bundesliga 42 dager. Det er hvor lenge klubbene er pliktig til å betale.

Dersom det er en verdifull spiller, sportslig eller med tanke på videresalg, vil nok viljen være større for å betale lenger. Det vil nok aldri være aktuelt å gjøre noe annet med spillere som van Dijk og Gomez.

– De beste kommer best ut

Tor-Kristian Karlsen har hatt flere lederstillinger innen fotballen. Han forteller at enkelte spillere vil ha det kontraktfestet at de får full lønn også i skadeperioden.

– Noen spillere vil ha tilleggskontrakter, der de skal ha lønn også under skadeperioden, selv om det er uvanlig og ikke nødvendigvis i samsvar med regelverk, sier Karlsen til Liverpool.no. 

Når det kommer til verdensklassespillere som van Dijk og Gomez, vil de ikke lide noen nød eller måtte bekymre seg for økonomien når de går skadet.

– De beste og mest ettertraktede spillerne kommer selvsagt best ut av det - enten gjennom at de har full lønn uansett gjennom kontrakt, eller at klubben legger ekstra godt til rette eller privat forsikring, sier Karlsen.

Men det er en grunn til at ikke alle spillere er forsikret, og at det er forsikringsselskapene som kommer inn ved alle skader.

– Det er altfor dyrt for klubbene om de skal forsikre alle spillerne mot det, utover helt basic level-greier, sier han.