– Rodgers sin tid i Liverpool var en fantastisk fiasko – men det er en av de morsomste periodene jeg har opplevd som Liverpool-fan

Mange supportere var usikre på han, og resultatene var varierte. Brendan Rodgers feilet i Liverpool, men har seiret siden.

Lørdag formiddag møter Brendan Rodgers gamlelaget for fjerde gang siden han ble sagt opp i oktober 2015. Så langt har Liverpool tatt full pott mot den tidligere sjefen med henholdsvis 2-1-seier på Anfield, og en maktdemonstrasjon på King Power som resulterte i 4-0-seier. På Anfield i november vant de røde 3-0 foran tomme tribuner, med selvmål fra Jonny Evans, mål fra Diogo Jota og Roberto Firmino.

Etter en glimrende andresesong på Merseyside raknet det fullstendig. Hva gikk galt for Brendan Rodgers Liverpool?

– Noen supportere klarte aldri å like han

Det føles som en livstid siden Liverpool var tre poeng unna ligatittelen med Brendan Rodgers i sjefsstolen. Hadde omstendighetene vært bare bittelitt annerledes hadde han skrevet seg inn i Liverpools aller flotteste selskap sammen med Shankly, Paisley, Fagan og Dalglish. Ventetiden var nesten over, men så sklei Steven Gerrard foran Demba Ba og resten er historie.

Halvannet år senere fikk han sparken. Inn for Rodgers kom en tysker som umiddelbart ble en supporter-favoritt, så beundret av the Kop som Brendan Rodgers bare kunne drømt om.

For faktum var at en god del supportere i Liverpool aldri klarte å falle pladask for 39-åringen fra Nord-Irland.

– Her i byen var det veldig variert. Noen supportere klarte aldri å like han. De ble stille en periode, men så kom de tilbake med hevnlyst så fort det begynte å gå galt, sier John Gibbons fra The Anfield Wrap.

HJELP FRA OVEN: Ikke alle Liverpool-supportere digget han, men alle ønsket at han skulle lykkes.

HJELP FRA OVEN: Ikke alle Liverpool-supportere digget han, men alle ønsket at han skulle lykkes.

– Siden han var så uerfaren tror jeg mange mistenkte at han var en lurendreier, og det var en periode hvor FSG allerede hadde blitt lurt av et par sånne, som Jen Chang og Damien Comolli. Bekymringen lå i at man var aldri lengre unna enn én god prestasjon fra en toppjobb i Liverpool, i stedet for at en ansettelse ble basert på noe mer konkret, og FSGs mangel på fotballkunnskap kunne utnyttes av en god salgsmann. Brendan falt litt innenfor den kategorien. Men jeg synes han har bevist siden det at han faktisk er en glimrende trener og at Liverpool-jobben antageligvis kom for tidlig for ham.

– Jeg var litt glad i Rodgers og mener han var særs uheldig å ikke vinne ligaen for oss, sier Tage Herstad, nordmannen som bor et slapt steinkast fra Anfield og sitter med pulsen på det meste som skjer i L4.

– Problemet hans var at han snakket så mye «shite» at han ble nærmest latterliggjort. Var litt skuffa da han ble sparket, men når vi nå vet hva vi fikk inn etter han var det jo helt greit.

– Klopp passer vanvittig mye bedre som Liverpool-manager. Alt han sier er fornuftig og klokt. Tror det skal bli vanskelig å få en ny Klopp på plass den dagen han forlater oss. Gruer meg til den dagen.

Liverpool lå på tiendeplass på tabellen da Rodgers fikk fyken. Bare halvannet år tidligere hadde kampen mot Manchester City om den etterlengtede tittelen gått til siste spilleminutt på henholdsvis Anfield og Etihad. Nå hadde Brendan Rodgers Liverpool gått feil vei.

– Fabelaktig fiasko

Etter Brendan Rodgers første sesong i Liverpool endte de røde på en syvendeplass på tabellen – én plassering høyere enn sesongen før. Men så kom den, sesongen det nesten gikk hele veien.

2013/14 var en fullstendig spinnvill sesong. Et helt nådeløst Liverpool-angrep ledet an av Luis Suarez holdt ingenting tilbake og hamret inn 101 mål på 38 kamper. Ikke siden 1895/96 hadde Liverpool scoret flere ligamål, og det var tredje flest mål i Premier Leagues historie. Bare synd at Manchester City scoret 102.

I andre enden var et vaklende forsvar som lakk som en sil. 50 baller fant veien forbi Simon Mignolet og i mål.

Til sammenligning scoret Liverpools ligamestere 85 mål i 2019/20, og slapp inn 33. I 2018/19 scoret de 89 og slapp inn bare 22.

2013/14 var med andre ord målrikt. Og varierende. Som en berg-og-dalbane, hvor Liverpool med ni seire på rad klatret til topp på tabellen og høyeste punkt i berg-og-dalbanen, og med Manchester City-seier og Norwich-seier hadde Liverpool en seiersrekke på 11 kamper på rad. Fra 1. januar 2014 til 20. april 2014 var Liverpool ubeseiret i serien, og bare to kamper endte uavgjort.

VAR JOBBEN GJORT?: Liverpool tok et stort steg mot ligagullet da de slo Manchester City i april 2014. Her feirer Rodgers målet til Coutinho. Dessverre glapp tittelen senere.

VAR JOBBEN GJORT?: Liverpool tok et stort steg mot ligagullet da de slo Manchester City i april 2014. Her feirer Rodgers målet til Coutinho. Dessverre glapp tittelen senere.

Fotballen Brendan Rodgers menn spilte var så underholdende at The Kop vibrerte hver hjemmekamp. Høydepunkter var 4-0 over Everton, 5-1 over Arsenal med det flotteste målet som aldri ble scoret signert Luis Suarez, 3-0 på Old Trafford, 4-0 over Tottenham og da Manchester City ble slått 3-2 trodde de fleste at dett var dett. Endelig var ventetiden over.

20. april 2014 slo Liverpool Norwich 3-2. 35 av sesongens 38 kamper var spilt, og Liverpool ledet med fem poeng på Chelsea, og med seks poeng på Manchester City, som hadde en kamp tilgode. Bannere med «Make Us Dream» dukket opp på The Kop, og fansen sang «Brendan Rodgers' Liverpool, we’re on our way to glory.»

MAKE US DREAM: Supportere var så desperate etter gullet at de hang opp motiverende bannere på treningsfeltet Melwood. Her møter Rodgers noen av de fremmøtte.

MAKE US DREAM: Supportere var så desperate etter gullet at de hang opp motiverende bannere på treningsfeltet Melwood. Her møter Rodgers noen av de fremmøtte.

Men i motsetning til i en fornøyelsespark var det ingen som nøt det voldsomme fallet som fulgte. Titteldrømmen endte i et fenomenalt dropp tre kamper før slutt, med et Gerrard-uhell og 2-0-tap mot Chelsea, før Liverpool mistet en 3-0-ledelse på 11 minutter på Selhurst Park. Det ble seier mot Newcastle i siste hjemmekamp men det var en veldig mager trøst. Trofeet endte på Etihad.

John Gibbons og resten av The Anfield Wrap, skrev boka «Make Us Dream» om den spinnville sesongen. Likevel er dommen hans over Brendan Rodgers tre sesonger i Liverpool beinhard.

– Man må kalle det mislykket. Vi vant ingenting, og målet til enhver Liverpool-manager må være å vinne, forteller han.

– Men for en fabelaktig fiasko det var. Den 13/14-sesongen er og blir en av de morsomste periodene jeg noen gang har opplevd som Liverpool-supporter. Fotballen var fantastisk å se på, og den seiersrekken som tok oss så nære det som føltes som en uunngåelig ligatittel gjorde at Liverpool-supportere jorda rundt følte seg levende. Det var så morsomt å være her i byen på den tiden og vi gledet oss til å se dem hver helg.

Ingen Suarez-erstatter

«Luis Suarez bar laget» er en påstand mange trekker frem for å forklare den forrykende 2013/14-sesongen. Da uruguayaneren forsvant til Barcelona etter endt sesong var det et litt stusselig Liverpool-lag som ble liggende igjen i kjølvannet av en briljant men gæren søramerikaners herjinger.

Likevel, Suarez kunne ikke ta Liverpool til sølvplass alene, og Rodgers og resten av laget fortjener sin del av æren. Liverpool-laget som kjempet til siste dag om ligagull bestod blant andre av Simon Mignolet, Joe Allen, Jon Flanagan og Martin Skrtel.

Det hjalp å ha Suarez og en Daniel Sturridge i toppform i angrepet, nummer én og to på Premier Leagues toppscorerliste med henholdsvis 31 og 22 nettkjenninger.

Likevel, Liverpools lag var en sammensetning av litt hipp og happ. Rodgers jobbet med en ung og lovende Raheem Sterling, som hadde en strålende sesong med 11 mål og 12 målgivende i alle turneringer. Han omskolerte Steven Gerrard til en dyptliggende playmaker. Det var denne sesongen Jordan Henderson vokste frem som et fremtidig kaptein-alternativ, og Philippe Coutinho virkelig dro frem tryllestaven for alvor etter at han hadde kommet til klubben fra Inter Milan i januar 2013.

STORT TOMROM: Hverken Rodgers eller transferkomiteen klarte å fylle det enorme tomrommet Luis Suarez etterlot seg da han flyttet til Barcelona sommeren 2014.

STORT TOMROM: Hverken Rodgers eller transferkomiteen klarte å fylle det enorme tomrommet Luis Suarez etterlot seg da han flyttet til Barcelona sommeren 2014.

Men tomrommet etter Suarez var enormt.

Da Suarez fikk sin etterlengtede overgang til Katalonia etterlot han seg et enormt hull i Liverpools angrep. Det ble forsøkt å fylle tomrommet med både Alexis Sanchez og Loic Remy og Wilfried Bony men det ble ikke noe av. I stedet kom Mario Balotelli inn for 16 millioner pund i en av transferkomiteens dårligste handler – en overgang liverpool.no har kalt for «Liverpools dårligste i moderne historie».

INGEN SUKSESS: Mario Balotelli ble ingen suksess i den røde trøya og klarte ikke å erstatte Suarez.

INGEN SUKSESS: Mario Balotelli ble ingen suksess i den røde trøya og klarte ikke å erstatte Suarez.

Vondt ble til verre da Daniel Sturridge pådro seg en skade tidlig i 2014/15-sesongen og var ute halve sesongen.

– Da det begynte å gå galt hadde ikke Rodgers erfaringen til å snu det, og noen veldig dårlige signeringer hjalp ikke heller, mener Gibbons.

Sesongen som skulle bli en fest da Liverpool endelig returnerte til Europas gjeveste turnering for første gang på fem år, minnet mer om et vorspiel med hverken sprudlevann, frossenpizza eller god stemning.

– Vi mistet identiten vår, sa Rodgers i et intervju med Jamie Carragher for The Telegraph i 2019.

– Det ble litt pragmatisk å få resultater og jeg så ikke et lag som spilte på den måten jeg ønsket for vi kunne ikke presse høyt i banen.

Den trøblete sesongen utfordret han til å tenke annerledes. Han endret til en 3-4-3-formasjon med Sterling som spiss og resultatet ble en rekke på 13 kamper uten tap.

– Den tredje sesongen i Liverpool er min beste når det kommer til coaching. Vi gjorde Raheem til sentral spiss og hadde en strålende seiersrekke, så fra et trener-perspektiv var det godt å se at vi kunne vise aggresjon og finne en vei.

Etter rekka på nevnte 13 kamper uten tap, fulgte en bekmørk avslutning på sesongen. Liverpool tapte fem av sine gjenværende ni kamper, og vant bare mot Newcastle og Queens Park Rangers. På Steven Gerrards siste hjemmekamp ble det 3-1-tap mot Crystal Palace. På hans siste offisielle kamp, borte mot Stoke, ble det et ydmykende 6-1-tap. Det var Liverpools verste tap på 52 år. Innen den tid hadde Sterling gjort det klinkende klart at han ville vekk, så han ble sittende på benken hele kampen.

VILLE VEKK: Sterling gjorde det klart at han ville vekk fra Liverpool sommeren 2015 og byttet klubb til Manchester City.

VILLE VEKK: Sterling gjorde det klart at han ville vekk fra Liverpool sommeren 2015 og byttet klubb til Manchester City.

Den sommeren forsvant både bautaen, Steven Gerrard, og det som kunne blitt fremtiden, Raheem Sterling. 2015/16 startet omtrent der 2014/15 hadde sluttet. På Liverpools åtte første ligakamper hadde de bare tre seire, og da det ebbet ut i uavgjort på Goodison Park den 4. oktober, lå Liverpool på en tiendeplass på tabellen.

I kulissene hadde planene vært lagt lenge, men det var en intetanende Brendan Rodgers som møtte pressen etter kampen.

– Jeg føler ingen press i det hele tatt, sa en trygg og selvsikker Rodgers etter kampen. Kort tid senere ble han kontaktet av Mike Gordon, og kalt inn til et møte med Ian Ayre på Melwood. Brendan Rodgers var ferdig i Liverpool.

Defensiv omveltning i Leicester

Veien videre gikk omsider til Skottland, hvor han signerte kontrakt med Celtic i mai 2016.

– Jeg levde drømmen som Celtic-manager, en klubb jeg har holdt med. Den reisen vil alltid være med meg. Men alle managere og spillere vil ha mål de ønsker å oppnå i karrieren, fortalte Rodgers til Carragher i The Telegraph. Han vant den skotske ligaen med Celtic i både 2016/17 og 2017/18.

OLD FIRM: Rodgers feirer seier over Rangers i april 2018.

OLD FIRM: Rodgers feirer seier over Rangers i april 2018.

– Omstendigheter kan forandre seg veldig kjapt. Vi vant syv trofeer på rappen og jeg følte at jeg ikke kunne ta Celtic videre. Det måtte bli den riktige klubben og jeg tenkte at Leicester var en for god mulighet til å takke nei til. Timingen var ikke ideell, men jeg forlot klubben mens de var på et godt sted.

Supporterne var ikke fornøyde med at manageren forlot skuta i midten av sesongen, men Celtic toppet tabellen med en luke på åtte poeng da Rodgers bestemte seg for å flytte sørover.

– Jeg så på Leicester og følte jeg kunne finne en måte å forbedre laget på.

– Det kommer fortsatt til å ta tid. Avstanden fra toppen til resten av topp seks har vokst, så det er en stor oppgave å ta igjen, sa han i fjor, på et tidspunkt hvor Leicester lå på andreplass på tabellen – bare bak Liverpool.

TRIVES: Brendan Rodgers har funnet seg godt til rette på King Power Stadium i Leicester.

TRIVES: Brendan Rodgers har funnet seg godt til rette på King Power Stadium i Leicester.

Defensiv styrke er ikke det første man forbinder med Brendan Rodgers, men det er et av elementene Rodgers har forbedret og som har hevet Leicester til et nivå hvor de er en genuin utfordrer til topp fire, samtidig som Jamie Vardy fortsetter å toppe toppscorerlistene.

Når Liverpool møter Leicester lørdag blir det et møte mellom regjerende mester og laget som i øyeblikket ligger på plassen over dem på tabellen – tre poeng foran. Leicester holder tredjeplassen, og etter en trøblete sesong ligger Liverpool på fjerdeplass. Chelsea ligger på femte, ett poeng bak Anfield-laget. En seier for de rødkledde er med andre ord viktig i kampen om Champions League-fotball neste sesong.

For Brendan Rodgers sin del handler det om det samme. På sine to sesonger i Leicester har Rodgers tatt revene til en henholdsvis niendeplass og en femteplass. De endte bare fire poeng bak den lukrative fjerdeplassen i 2019/20 og var lenge med i det gode topp fire-selskapet. To runder før slutt ble de forbigått av Chelsea og dumpet ned til en femteplass. Det er en historie nordiren håper ikke skal gjenta seg denne sesongen. Klopp snakket om dette på pressekonferansen sin fredag.

– Det de gikk gjennom i fjor kan ha hjulpet i år. De var i en liknende situasjon og var nok skuffet over at de ikke nådde Champions League. De har handlet godt i sommer. Albrighton og Vardy ser ikke eldre ut. Barnes er et av de største talentene, han er utrolig. Et Leicester-produkt. Tielemans, alle sammen, de er et godt lag.

– Jeg kan ikke ha mer respekt for jobben han gjør, sa Klopp om mannen som lenge leide ut huset sitt til tyskeren i Formby.

– Se på tabellen så ser du hvor god jobb han gjør. De har en sterk gruppe og stall som har kommet seg godt gjennom noen skadeproblemer.

Da lagene møttes tidligere i sesongen, og i fjorårssesongen, ble det sett på som en av Liverpools største styrkeprøver. De prøvene har de bestått med glans. På lørdag håper de på gjentagelse, og på å dytte Rodgers sitt Leicester ned en plass på bedre målforskjell.

– Jeg unner han suksess i Leicester, men ikke på vår bekostning, sier Herstad.

Leicester - Liverpool spilles kl 13.30, og vises på TV 2 Sport Premium og Sumo.