Dette er gårsdagens keeperhelt – og slik uttaler man navnet hans

Mange lot seg overraske av uttalelsen av navnet Caoimhín Kelleher. Så imponerte den unge iren mellom stolpene.

Det er kanskje greit å øve seg på hvordan man staver og uttaler navnet til unggutten som Klopp plasserte mellom stolpene mot Ajax tirsdag kveld, for etter Caoimhín Kellehers Champions League-debut er det godt mulig han har gått forbi Adrian som Liverpools andrekeeper.

Uttalelsen

Caoimhín Odhrán Kelleher. Det er nok greit å begynne med uttalelsen av navnet. Kelleher kommer fra Cork, sør i Irland, hvor «aoi» uttales «i»/«wi» og «mh» uttales «v». Navnet hans uttales dermed noe lignende dette: Kwivin Kelleher, hvor Kelleher sies så fort at det høres nesten ut som Keller.

Her kan du høre hvordan Kelleher uttaler sitt eget navn:

Fra spiss til målvakt

Kelleher ble hentet til Liverpool i sommeren 2015 fra Cork-laget Ringmahon Rangers, en klubb som ikke har en wikipedia-side undertegnede kan hente mer informasjon fra. Hjemklubben var full av støttende ord til sin tidligere elev på sosiale medier tirsdag kveld.

Kelleher var i utgangspunktet spiss for Ringmahon, og scoret 20-30 mål i sesongen som barn. Da målvakten på U14-laget til Kelleher plutselig bestemte seg for å slutte, ringte Kellehers far til manager Eddie Harrington og foreslo at de lot sønnen prøve seg i mål. 

– Caoimhín sto ofte i mål for oss på trening men vi trodde det bare var for moro skyld, sa Harrington til Cork Sport Live i 2018.

– Vi hadde ikke noe valg, sa Harrington og Kelleher fikk prøve seg i mål. I debuten mot Springfield Ramblers tapte Ringmahon 1-0, mye på grunn av at Kelleher feilberegnet et innlegg.

– Han er en sånn type som vet når han gjør feil men det plager ham ikke. Det var tidlig i kampen og hans første kamp i mål, og de fleste hadde knekt men han var strålende resten av kampen. Det er sånn han er, han lar ikke tabber gå inn på han.

– Vi lot han bli værende mellom stolpene etter det, og det var bra for oss alle, fortalte Harrington.

– Han pleide å si at han kunne lese spissene fordi han var så god til å score mål selv at han visste nesten alltid hva de kom til å gjøre.

Etterhvert som han ble mer og mer trygg mellom stengene kom interessen fra engelske lag. Han prøvespilte for Blackburn og Aston Villa, før han kom til enighet med Liverpool.

STENGT: Kelleher holdt buret rent mot den nederlandske stormakten Ajax.

STENGT: Kelleher holdt buret rent mot den nederlandske stormakten Ajax.

Veien til førstelaget

Sommeren 2018 var han for første gang involvert med førstelaget i flere pre-season-kamper. Han imponerte Klopp nok til å bli belønnet med en ny kontrakt som han signerte i august 2018.

Han fikk sin offisielle debut med førstelaget mot Milton Keyes Dons i Ligacupen i 2019 hvor han holdt buret rent og Liverpool avanserte i turneringen. I neste runde ventet Arsenal, hvor Kelleher nok en gang fikk muligheten mellom stolpene men denne gangen slapp inn fem mål. Liverpool scoret like mange, og gikk omsider videre på straffesparkkonkurransen takket være Kellehers redning av Dani Ceballos sin straffe.

I Ligacupens femte runde hadde Liverpool langt på vei gitt opp før kampen i det hele tatt ble blåst i gang. Samtidig som Liverpool møtte Aston Villa på Villa Park, skulle også laget delta i VM for klubblag i Qatar. Klopp tok sine beste menn til midtøsten, og ungguttene fikk muligheten i Birmingham under U-23-trener Neil Critchleys ledelse.

Gjennomsnittsalderen på Liverpools tropp var 19.5 år, sammenlignet med motstanderens 28.09 år. At Kelleher måtte se fem baller gå bak han og i mål var langt på vei forventet. Liverpools smågutter ble slått ut av Ligacupen med 5-0 i bagasjen.

Kelleher fikk sin neste mulighet i FA-cupens fjerde runde og omkampen mot Shrewsbury Town i februar 2020. Nok en gang holdt iren buret rent, og Liverpool tok seg videre i turneringen.

Kampens beste spiller

Fra Shrewsbury Town til Ajax. Tirsdag kveld fikk Kelleher muligheten til å skinne på Europas flotteste scene, og han grep muligheten med begge hender.

Oppladningen til kampen kunne neppe være verre for 22-åringen som måler 1,88 meter på sokkelesten. I helgens U23-kamp mot Manchester City slapp han inn hele syv mål. Likevel fikk han sjansen i en viktig kamp mot en av Europas største klubber. I Alissons skadefravær ble Kelleher foretrukket foran Adrian, på grunn av det Klopp kalte «Kweevs naturlige fotballferdigheter». 

Og jaggu virker det som at Klopp visste hva han gjorde. Kelleher var trygg og stabil i mål og leverte en matchvinner-redning helt på tampen av kampen da Klaas-Jan Huntelaars headet fra kloss hold.

VELFORTJENT: Klopp var kjapp med å gi Kelleher en velfortjent klem etter kampen.

VELFORTJENT: Klopp var kjapp med å gi Kelleher en velfortjent klem etter kampen.

Kelleher fikk bestemannsprisen i spillerbørsen på liverpool.no, både av Torbjørn Flatin og av leserne. Flatin skriver at Kelleher fikk en «meget fin debut i Europa. God på streken og presise utspill, spesielt med sine utkast. Virket trygg nok, selv om en feilberegning på en offside-situasjon før pause antydet at han ikke er like sterk i feltarbeidet. En feberredning i sluttminuttet gir ham åtteren, og pokalen som tegn på Liverpools beste.»

De britiske journalistene tror opptredenen hans kan bli belønnet med en Premier League-debut mot Wolves på Anfield på søndag. «Dette var en perfekt måte å forsvare managerens tillit på den store scenen», skrev Paul Gorst i Liverpool Echo.

«Mer enn noe annet, var Kelleher fornuftig og rolig akkurat da Liverpools forsvar trengte det. Det kan ha sikret ham en første kamp  i Premier League denne helgen mot Wolves. Klopp vil mer en noen andre være oppmuntret over hvordan Kelleher taklet presset», skriver Dominic King i Daily Mail.

Hør mer om Kelleher i vår ferske podcast: