Fotballens skremmende sammenheng med demens

Flere og flere vitenskapelige artikler viser en skremmende sammenheng mellom fotball og demens. Hvordan skal det problemet løses?

Jack Charlton, Martin Peters, Ray Wilson, Nobby Stiles, Alf Ramsey og Bobby Charlton har alle to ting til felles.

De er helter i hjemlandet etter å ha bidratt til at England vant verdensmesterskapet i 1966, men har alle lidd av demens de siste årene. De fem førstnevnte har alle gått bort i løpet av de siste to årene etter å ha lidd av sykdommen, mens Bobby Charlton nylig fikk diagnosen. 

Av Burnley-spillerne som vant ligaen i 1960 har seks spillere dødd med demens, mens en syvende spiller, Jimmy Robson, lider av sykdommen nå. 

Det er bare noen av de 500 tidligere spillerne som har blitt diagnostisert med demens.  Nå har diskusjonen rundt problemet igjen blusset opp, og det blir større og større enighet om at noe må gjøres. 

Fotball x demens

I 2016 lanserte The Telegraph kampanjen «Tackle Football's Dementia Scandal». Det største ønsket de hadde var å få svar på ett spørsmål: Øker spill av fotball risikoen for å få demens eller andre nevrodegenerative sykdommer (sykdommer som påvirker hjernen negativt). 

FA og PFA (Professional Footballers' Association) finansierte forskning på temaet, og svaret mange fryktet ble klart.

Det er over tre ganger større sannsynlighet for at tidligere fotballspillere dør av nevrodegenerative sykdommer, enn for de som ikke har vært fotballspillere.  

GIKK BORT: Nobby Stiles fikk demens, og gikk bort nylig.

GIKK BORT: Nobby Stiles fikk demens, og gikk bort nylig.

Det var forhåpninger om at problemet hadde å gjøre med de gamle lærballene, som er mye tyngre enn de nåværende ballene, men nyere forskning viser, dessverre, at det ikke er tilfellet. 

En ny studie fra Liverpool Hope University, gjengitt av Telegraph, viser at bare tjue normale hodestøt av en korrekt pumpet fotball kan gjøre at spillere ikke består den standardiserte «hjernerystelse-testen». 

Studien viser også at verbal og romslig hukommelse synker med 20 prosent og at minne-funksjonen ble redusert med 41 til 67 prosent etter å ha headet fotballer med «hjørnespark-kraft» tjue ganger. 

Bekymrede spillere

Fotball spilles av over 240 millioner mennesker i 226 land, og dersom en av spillets store komponenter øker risikoen for hjerneskader bør det settes i gang umiddelbare tiltak for å hindre problemet. 

Sir Geoff Hurst, som var en del av det engelske laget som vant verdensmesterskapet i 1966, er klar på at man må ta tak i problemet med en gang.

– Det er en sterk og udiskutabel kobling mellom fotball og hjerneskader. Alt som kan gjøres for å øke forskning rundt dette vil være veldig bra for nåværende og tidligere spillere. 

– Det blir et større problem hver dag og det må være en av de viktigste oppgavene til den neste FA-direktøren å se på det. Jo større problemet blir jo vanskeligere blir det å se bort fra det, understreker Hurst. 

Tidligere fotballspiller og den nåværende engelske landslagstreneren Gareth Southgate har også utrykt sin bekymring. 

– Selvølgelig. Når man er min alder (50) og har headet mange fotballer blir man bekymret. Jeg vet også at jeg risikerte kroppen min hver gang jeg gikk på banen. De fleste atleter tenker slik, men det undergraver ikke situasjonen. 

– Det er bekymringsverdig for alle og vi må fortsette å støtte forskningen. Uheldigvis har vi ikke alle svarene vi ønsker for øyeblikket, sa 50-åringen ifølge Sky Sports.

BETENKT: Southgate er bekymret over sammenhengen mellom fotball og demens.

BETENKT: Southgate er bekymret over sammenhengen mellom fotball og demens.

Tidligere fotballspiller Gary Lineker mener at heading bør bli forbudt på trening. 

– Det er ingen grunn til å heade ballen på trening. Jeg headet mye i tenårene, som bekymrer meg, men veldig sjeldent etter det da det ikke virket klokt. Jeg headet bare i kamper. 

Tiltakene

I England, Skottland og Irland har man allerede bestemt at man ikke skal øve på heading med barn som er yngre enn elleve år, og at det gradvis skal introduseres til de fyller 16 år. 

I tillegg foreslår The Telegraph at det bør bygges opp en mer omfattende støtteordning for tidligere spillere med demens, at det bør være klart definerte rammer knyttet til heading på trening, at hjernerystelse-bytter bør innføres og at det bør forskes mer på risikoen knyttet til fotball. 

De ønsker også at eventuelle tiltak skal forsøkes innført globalt.

I november kom PFA (Professional Footballers' Association) med en uttalelse om temaet. 

«Med informasjonen som er tilgjengelig stiller PFA seg støttende til en reduksjon av heading på trening som et tiltak for å potensielt redusere langsiktig helserisiko. Vi ber om støtte fra klubber, ligaer og FA for å skape en koordinert strategi for å måle, kartlegge og tilrettelegge trening, og identifisere beskyttende tiltak som kan gjøre en forskjell på spillernes helse på lang sikt.»

PFAs formann Ben Purkiss og administrerende direktør Gordon Taylor stilte seg bak uttalelsen. 

– Vitenskapen har utviklet seg fort på området, og det haster å gjøre inngrep basert på bevisene vi har nå. En reduksjon av heading på trening er et praktisk og enkelt steg, sa Purkiss i uttalelsen. 

– Fotball kan ikke fortsette som nå. Dette er et stort problem og basert på flere og flere bevis er det tydelig at vi må gjøre umiddelbare grep for å kartlegge og redusere heading på treningsfeltet, sa direktør Gordon Taylor. 

Flere anerkjente profiler og mediehus har belyst fotballens skremmende sammenheng med demens i de siste ukene. Forhåpentligvis fører det til endringer som medfører redusert risiko for nåværende og fremtidige fotballspillere.