Så mye vil seier i Danmark være verdt

Det er ære, en klubbrekord og økonomi som står på spill når Midtjylland og Liverpool møtes.

Liverpool er videre fra Champions League som gruppevinner, og Midtjylland er allerede utslått. Skulle de røde vinne, vil de ha vunnet fem kamper i gruppespillet og ta 15 poeng. Det har de aldri gjort tidligere. Den tidligere rekorden er på 14 poeng.

En seier i gruppespillet har betydning økonomisk.

Faktisk er en seier verdt 2,7 millioner euro – £2,46 millioner med dagens kurs. Et uavgjortresultat gir 818.000 pund, og det er ingen premiepenger for tap.

Det er med andre ord en betydelig sum som står på spill for en klubb som Midtjylland. Det tok også Jürgen Klopp opp på tirsdagens pressekonferanse.

– Økonomisk er det stort å vinne en kamp i Champions League, men de dårlige nyhetene for dem, er at vi drar dit med alt vi har, og håper å avslutte med 15 poeng. Vi har all respekt for dem, og siden søndag har jeg tenkt mye på dem. Vi vil være forberedt, sa Klopp.

Dette har Liverpool tjent så langt

Alle klubber som kommer til gruppespillet, får €15,25 millioner. Det er 13,87 millioner pund, ifølge football-coefficient.eu. Det er basert på tallene fra forrige sesong, som er offentliggjort av UEFA

Koronapandemien har hatt stor betydning for økonomien, også i europacupene. I oktober rapporterte The Times at UEFA ville nedjustere pengepremiene i Champions League og Europa League med opp til 514 millioner pund, spredt over de neste fem årene. 

Hver seier i gruppespillet gir £2,46 millioner. Liverpool har slått Ajax to ganger, Midtjylland én gang, Atalanta en gang, og har også tapt mot italienerne. Fire seire gir 9,84 millioner pund. Den summen kan stige til £12,3 millioner med seier i Danmark onsdag kveld.

De røde er videre til åttedelsfinalen, som garanterer €9,5 millioner – 8,64 millioner pund

Det deles også ut penger utifra hvordan klubbene har prestert i Europa de ti siste årene,. Her er Liverpool rangert som nummer 13 – og har dermed 20 «andeler». Real Madrid har flest, med 32. Hver «andel» er verdt €1,108 million – så her får Liverpool 20,15 millioner pund.

Det betyr at Liverpool allerede har tjent 52,5 millioner pund i premiepenger.

Store penger videre i turneringen

På toppen kommer pengene fra TV i de ulike landene. Der fordeles halvparten på gruppespillet, og da skal Liverpool ha 40 prosent av potten for TV-markedet i England, som regjerende ligamestere. Manchester City får 30 prosent, Manchester United 20 prosent, og Chelsea 10 prosent.

Den andre halvparten av potten fordeles etter antall kamper i turneringen, så det er gunstig for Liverpool når rivalene ryker ut. Det skjedde tirsdag kveld, da Manchester United ble sendt til Europa League.

Klopp sine gutter er allerede klare for sluttspillet og åttedelsfinalen. Skulle de gå videre til kvartfinalen, er de sikret nye 9,55 millioner pund.

En semifinaleplass gir 10,9 millioner pund – og finaleplass 13,64 millioner pund. Vinneren får 2,73 millioner pund ekstra i premiepenger. Går hele veien vil de tjene 89,32 millioner pund bare i premiepenger.

Forrige sesong skal LFC ha tjent 71 millioner pund på Champions League, da de røk ut mot Atletico Madrid i første utslagsrunde.

Midtjylland - Liverpool spilles onsdag kl. 18.55, og sendes på TV 2 Sport 1, Sumo og Viaplay.