Forrige gang Liverpool hevdet seg i FA-cupen

Det begynner å bli en stund siden forrige gang Liverpool hadde en vellykket reise i FA-cupen.

Liverpool møter Manchester United i FA-cupens fjerde runde på Old Trafford søndag ettermiddag. Kanskje det er på tide at Liverpool hevder seg i den tradisjonsrike turneringen? For det begynner å bli en stund siden sist.

Forrige tittel: Gerrard-finalen

Tiden flyr. Det er allerede (nesten) 15 år siden klassikeren på Millennium Stadium i Cardiff, den 13 mai 2006. Feel old yet? Kampen er populært kalt «Gerrard-finalen» da scouseren spilte hovedrollen i det elektriske oppgjøret mot West Ham United.

Dette er forrige gang Liverpool vant FA-cupen, en turnering vi ikke har vært spesielt bortskjemte med.

West Ham tok ledelsen i første omgang da Jamie Carragher scoret selvmål. Ikke lenge etter doblet de, og det ble klart at Liverpool igjen trengte et Istanbul-aktig comeback ett år etter Champions League-triumfen. Djibril Cissé reduserte. Stillingen var 2-1 ved pause.

– Det er helt utenkelig at Liverpool er like dårlige i andre omgang som de var i 20 minutter i førsteomgang, sa Alan Hansen som kommenterte kampen for BBC den dagen.

Andreomgang startet grusomt for Liverpools del som holdt på å slippe inn et tredje for dagen men i det 54. minuttet var comebacket et faktum. Steven Gerrard satt ballen i krysset på en nydelig volley.

Men Londonlaget var ikke ferdig. Ti minutter etter utligningen var det Paul Konchesky som noe underlig fant nettveggen da innlegget hans fløyt over Pepe Reina og i krysset. Det var som om øvrige makter virkelig ville at West Ham skulle komme seirende ut av det.

Liverpools spillere så utslitte ut, krampa tok flere og flere av dem, og Gerrard hadde bein av gele da kampen gikk inn i sine siste ti offisielle spilleminutter. Men så, i det 90. minutt, la han dynamitt i skoen og drælte inn nok en volley fra nesten 30 meter og i mål.

- Bare sekunder før jeg gjorde 3-3 hadde jeg tatt et frispark, og det var elendig. Føttene mine var helt skjelvne, så jeg vet ikke helt hvor jeg tok energien fra. Jeg er henrykt over å ha fått til en slikt skudd på overtid i ordinær tid. Jeg skal ikke si at jeg mente å plassere skuddet der, men jeg visste med en gang jeg traff ballen at det var et godt skudd. Jeg prøvde å treffe ballen rent, og å treffe mål, fortalte han etter kampen.

Rent og pent var det. Men jobben var ikke gjort. 3-3 ved ordinær tid, og kampen gikk til ekstraomganger.

– West Ham hadde fortjent en seier. Det har vært bedre men uheldigvis for dem har Liverpool en spiller som heter Steven Gerrard, sa Hansen mens de ventet på at ekstraomgangene skulle sparkes i gang.

De rødkledde fortsatte å falle som fluer til krampa. Ved halvspilte ekstraomganger slet Gerrard, Momo Sissoko, Djibril Cisse, Steve Finnan og Jamie Carragher. Men de kjempet på.

- Vi avsluttet kampen praktisk talt med bare fem mann på banen. Folk lå strødd med krampe over hele banen, etter at vi hadde gitt alt. Spillerne var tøffe, ettersom det var flere som hadde blitt byttet ut dersom vi hadde hatt flere reserver. Vi visste at Jose Reina var god på straffespark, og så måtte vi finne fem mann som kunne ta straffene våre, sa Gerrard.

Ekstraomgangene endte målløst og kampen skulle avgjøres på straffespark.

Dietman Hamann scoret Liverpools første. Pepe Reina reddet Bobby Zamoras forsøk.

Sami Hyypia sitt forsøk ble reddet av Shaka Hislop, og Teddy Sheringham scoret for West Ham.

1-1 etter de to første rundene.

Gerrard scoret for Liverpool, Reina reddet Koncheskys dårlige forsøk.

2-1.

John Arne Riise scoret også, og på stillingen 3-1 til Liverpool, måtte West Ham score.

Men Reina var på Anton Ferdinands forsøk.

SEIER: Krampa tok de fleste Liverpool-spillerne men de klarte likevel å spille seg til seier.

Etter noen store tabber i kampen, ble spanjolen i Liverpools mål helten på straffespark og Liverpool vant sitt syvende FA-cup-trofé. Men det var Gerrards fortjeneste.

«Hva mer kan man si om Kaptein Marvel?» spurte David Maddock da han ga Gerrard ti av ti mulige på spillerbørsen i The Mirror. «Det var hans rene viljestyrke som ene og alene dro Liverpool opp fra de døde.»

GOD STEMNING: Xabi Alonso, Jerzy Dudek, Pepe Reina og Peter Crouch feirer seieren.

Forrige finale: Carrolls kontroversielle heading

Det er snart ni år siden forrige gang turen gikk til Wembley for FA-cup-finale. Den 5. mai 2012 møttes Kenny Dalglishs Liverpool og Roberto Di Matteos Chelsea i den 131. FA-cupfinalen.

Noen måneder tidligere hadde Liverpool vunnet Ligacupen – klubbens første trofé siden Gerrard-finalen seks år tidligere. Noen uker tidligere hadde hele Merseyside reist sørover for å se semifinalen i Londons storstue hvor Liverpool slo Everton 2-1.

Gerrard hadde allerede vunnet FA-cupen to ganger, og håpet å ta trofeet en tredje gang.

- Store finaler blir avgjort av små detaljer. Én kommer til å bli helt på kampdagen, men alle må bidra og spille sin rolle, sa Gerrard i et intervju med Liverpool Echo.

Den ene helten hadde dessverre på seg blå trøye for anledningen.

Didier Drogba scoret i en FA-cupfinale for fjerde gang. Ivorianerens mål var Chelseas andre for dagen og kom i det 52. minuttet.

Da Chelsea doblet ledelsen tok Dalglish grep. Han tok av en Spearing som aldri klarte å komme inn i kampen, og erstattet ham med Andy Carroll som supporterne hadde ropt etter en god stund allerede.

FULL KLAFF: Med en gang Andy Carroll kom på banen begynte det å klaffe for Liverpool. Ti minutter senere hadde de redusert.

Og fra da av handlet det meste om Liverpool.

Ti minutter senere fikk det full uttelling da Carroll satt ballen i mål fra kort hold. Det var fullt fyr i kampen og Liverpool fortsatte å komme til enorme sjanser. Ekstremt nære var de i det 82. minuttet da Carrolls glimrende heading gikk rett mot krysset. Petr Cech sto inne i målet og bokset ut. Selv fra reprisene kunne man ikke si om ballen var inne eller ikke, men det ble i hvert fall ikke gitt.

INNE ELLER UTE: Det så ut som Carroll satt ballen i mål før Cech fikk bokset ut, men målet ble aldri gitt og fasiten får vi nok aldri.

- Noen ganger går det med deg, andre ganger ikke. Denne gangen gikk det ikke i vårt favør. Og dersom dommerne gjorde rett, fortjener de all skryt de kan få, sa Dalglish.

Det ebbet ut uten flere mål, og Chelsea hadde til slutt mest å feire i hovedstaden.

– Vi var strålende den siste halvtimen men kampen varer i 90 minutter. Man kan ikke gi et lag av Chelseas kvalitet en 2-måls tjuvstart. De er i Champions League-finalen så de vet hvordan man vinner kamper, sa Liverpool-manager Kenny Dalglish etter kampen.